14.8.18

Τραμπ σε Ερντογάν: «Οι συζητήσεις τελείωσαν - Θα ξαναμιλήσουμε όταν ελευθερώσεις τον πάστορα Μπράνσον»


Ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον έστειλε μήνυμα στον Ρ.Τ.Ερντογάν ότι δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση μεταξύ τους μέχρι την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον

Σύμφωνα με το Bloomberg, o σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον μετέφερε το μήνυμα στον πρεσβευτή της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Σερντάρ Κιλίτς.
«President Donald Trump’s top national security aide warned Turkey’s ambassador on Monday that the U.S. has nothing further to negotiate until a detained American pastor is freed»
Η σκληρή στάση του Λευκού Οίκου , σημειώνει το πρακτορείο, σηματοδοτεί τη συνέχιση της κόντρας στις διμερείς σχέσεις και της κρίσης για την τουρκική οικονομία.
Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι κόντρα Τουρκίας-ΗΠΑ αλλά κόντρα δύο πληθωρικών και βαθιά θρησκευόμενων προσωπικοτήτων, με τεράστια υπερεγώ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κανείς από τους δύο δεν θα υποχωρήσει.
Η συνάντηση του Μπόλτον με τον Τούρκο πρεσβευτή, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, ήταν η πρώτη μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων από την Παρασκευή, που ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε αύξηση των δασμών στον εισαγόμενο τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο.
Δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος κατά τη συνάντηση Μπόλτον-Κιλίτς, επεσήμαναν οι πηγές του Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει συμβιβαστικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Είναι σαφές ότι ο Ν.Τραμπ θέλει να «γονατίσει» την Τουρκία αλλά ούτε και αυτό είναι εύκολο.
Εντείνοντας τις πιέσεις στην Άγκυρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε χθες τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2019, που αναστέλλει την παράδοση των στελθ μαχητικών F-35 στην Τουρκία αλλά και την συμμετοχή της στο πρόγραμμα με τις όποιες παρενέργειες θα έχει αυτό
Ο πάστορας Μπράνσον κατηγορείται από την κυβέρνηση Ερντογάν για διασυνδέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν και το ΡΚΚ.
«Η πρόοδος που θέλουμε να γίνει είναι να επιστρέψει ο πάστορας Μπράνσον στο σπίτι του», είπε στις 9 Αυγούστου η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.
 pronews