27.8.18

Από την Ιθάκη ως τα Δερβενάκια ένα ομόλογο δρόμος

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

Όσο κι’ αν αυτό ηχήσει παράξενα στα αυτιά κάποιων, ο Τσίπρας του Ιουλίου 2015 δεν διαφέρει από τον Τσίπρα του Αυγούστου 2018.
Συνεχίζει να κάνει αυτό για το οποίο βρέθηκε στην εξουσία: Να διαλύει τη χώρα και να την παραδίδει βορά σ’ αυτούς που την επιβουλεύονται.
Το 2015, με τα δήθεν ηρωικά του – και ενώ είχε ήδη από την αρχή δώσει το στίγμα του, υπογράφοντας την (καλά κρυμμένη) Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου - παρέδωσε την χώρα ανυπεράσπιστη στους δανειστές. Και οδηγηθήκαμε στο τρίτο Μνημόνιο, στο υπερταμείο και σε όλα τα σχετικά.
Το 2018, με την δήθεν ηρωική και χωρίς δίχτυ ασφαλείας «έξοδο» από το Μνημόνιο – το δικό του Μνημόνιο – παραδίδει την χώρα βορά στις ορέξεις των αγορών. Οι οποίες έδειξαν από την πρώτη μέρα τα δόντια τους.

Θέλησε να πάει στην Ιθάκη ως σύγχρονος Οδυσσέας, αλλά πήρε μαζί του και τις Σειρήνες και την Κίρκη και τους Λαιστρυγόνες και τη Σκύλα και τη Χάρυβδη.
Όλα αυτά τα μυθικά τέρατα, στέκονταν στο πλευρό του καθώς διάβαζε το νέο κήρυγμα μίσους, του κρατούσαν το τρεμάμενο χέρι καθώς προσπαθούσε απεγνωσμένα να υψώσει ένα τείχος εκδικητικότητας, αλάλαζαν μέσα στο κεφάλι του καθώς απελπισμένα αναζητούσε τους εχθρούς του – όπως κάνουν όλοι οι αρχηγοί των αυταρχικών και των ολοκληρωτικών καθεστώτων.
Θέλησε να πάει στην Ιθάκη ως σύγχρονος Οδυσσέας, αλλά κατέληξε σε θλιβερό Κύκλωπα μετά την τύφλωσή του από τον Οδυσσέα, να κουνά τα χέρια του στον αέρα, προσπαθώντας μάταια να πιάσει στα χέρια του αυτούς που έχει βαφτίσει εχθρούς του.
Μνηστήρας της εξουσίας, που τρωγοπίνει με την τρυφηλή παρέα του στο παλάτι του Οδυσσέα, μεθυσμένος από τη νομή αυτής της εξουσίας, ανίκανος να συνειδητοποιήσει πως η Πηνελόπη απεργάζεται το τέλος του στον αργαλειό της.
Ο Αλέξης Τσίπρας από την Ιθάκη. Ο τυχοδιώκτης που πίστευε πως στέκεται απέναντι σε λωτοφάγους, διακηρύσσοντας πως δεν θα ξεχάσει αιτίες και, κυρίως, πρόσωπα.
Εθελοντής λωτοφάγος ο ίδιος, επέλεξε να πάθει και πάλι αμνησία.
Τα χρόνια της Οδύσσειας ήταν πέντε – τα άλλα τρία και βάλε, τα δικά του καταστροφικά χρόνια τα «ξέχασε».
Για όλα φταίνε οι άλλοι, οι δαιμονοποιημένοι από την προπαγάνδα του – αυτοί που περιμάζεψε στο κόμμα του και πήγε από το 3 στο 36%.
Θυμήθηκε και τους φοροφυγάδες, αυτός που τρία χρόνια τώρα δεν κατάφερε να μαζέψει από τις λίστες ούτε 100 εκ. ευρώ, ενώ υποσχόταν έσοδα της τάξης των 5 δις για να εφαρμόσει το γελοίο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Η βία και η καταστολή έγινε κομμάτι της καθημερινότητας, είπε αυτός που ρίχνει δακρυγόνα μόλις τολμήσει να διαδηλώσει κανείς.
Η δημοκρατία ευτελίστηκε, είπε αυτός που κατάργησε την Δημοκρατία, καταργώντας την Δεδηλωμένη και ψηφίζοντας για την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά μαζί με τους φασίστες, στους οποίους τώρα δήθεν μετά βδελυγμίας αναφέρεται.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (άσχετο θέμα δηλαδή) στα τέλη του Δεκεμβρίου 2014;
Μα, 162 ναι και 138 παρών! Ποιοι ήταν πιο πολλοί; Ποιος ευτέλισε την Δημοκρατία με πρόσχημα και όχημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;
Ποιοι άλλοι από τον Τσίπρα, τον Καμμένο, τον Κουβέλη, όλους αυτούς τους άξιους συνεργάτες της Χρυσής Αυγής; 
Αλλά δεν είμαστε λωτοφάγοι. Εμείς δεν θα τους ξεχάσουμε! Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους.
Εμείς δεν θα ξεχάσουμε! Εμείς δεν θα τους ξεχάσουμε!
Δεν θα ξεχάσουμε ότι παρέλαβαν από την κυβέρνηση Σαμαρά το οικονομικό κλίμα στις 103,7 μονάδες (Ιούνιος 2014) και 102,7 (Νοέμβριος 2014) και το γκρέμισαν (τον Ιούλιο 2014) στις 81,3 μονάδες.
Δεν θα ξεχάσουμε ότι παρέλαβαν από την κυβέρνηση Σαμαρά τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων στο Β (ήδη από τον Μάιο του 2014) και τις γκρέμισαν στο CCC, δηλαδή στα σκουπίδια.
Παρέλαβαν από την κυβέρνηση Σαμαρά τις εξαγωγές στα 27 δις το 2014 και τις έριξαν στα 25,8 δις το 2015.
Παρέλαβαν από την κυβέρνηση Σαμαρά τις εισαγωγές στα 30 δις και τις πήγαν στα 50 δις, προκαλώντας ένα θηριώδες εμπορικό έλλειμμα.
Παρέλαβαν από την κυβέρνηση Σαμαρά τις καταθέσεις στα 160 δις και τις έριξαν στα 120 δις (σε μια συνεχή φορολογική αφαίμαξη).
Παρέλαβαν από την κυβέρνηση Σαμαρά τα εισοδήματα των νοικοκυριών στα 120,3 δις και τα έριξαν στα 102 δις.
Παρέλαβαν από την κυβέρνηση Σαμαρά την καταναλωτική δαπάνη στα 125 δις και την έριξαν στα 122,8 δις το 2015 και στα 121 δις το 2016.
Παρέλαβαν από την κυβέρνηση Σαμαρά τα έσοδα από τον τουρισμό στα 16,9 δις (με 24,3 εκ. τουρίστες) και τα έριξαν στα 14,6 δις (το 2017 με 27,2 εκ. τουρίστες).
Παρέλαβαν από την κυβέρνηση Σαμαρά το ΑΕΠ στα 178,6 δις το 2014 και το έριξαν στα 176,3 δις το 2015 και στα 174,2 δις το 2016 για να το πάνε στα 177,7 δις το 2017, δηλαδή κάτω από το 2014.
Παρέλαβαν από την κυβέρνηση Σαμαρά τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στα 3,4 δις (το 2013 και το 2014) και τις έριξαν στο 1,9 δις το 2015, για να ξαναβρεθούμε στα 3,4 δις το 2016 (χωρίς δηλαδή να αναπληρωθεί η χασούρα του 2015).
Με την πολιτική τους έχουμε συνεχείς αυξήσεις στις τιμές εισαγωγού στην βιομηχανία, δηλαδή συνεχή άνοδο του εισαγόμενου πληθωρισμού (το 2017 η μέση αύξηση ήταν 5,5%).
Επέβαλαν capital control, έβαλαν την οικονομία στον γύψο με τις τράπεζες να μην χρηματοδοτούν καμιά επιχείρηση, μετέτρεψαν τους εργαζόμενους σε μερικώς απασχολούμενους των 300 ευρώ, υποχρέωσαν τους πολίτες να χρωστούν πάνω από 101 δις στο Δημόσιο και σχεδόν 34 δις στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν έφεραν ούτε μία επένδυση (το πρώτο τρίμηνο του 2018 είχαμε πτώση επενδύσεων της τάξης του 10,4%), έριξαν τον βιομηχανικό τζίρο κατά 10,4% από τον Ιανουάριο ως τον Δεκέμβριο του 2015.
Κι’ αν πανηγυρίζουν για αύξηση του βιομηχανικού τζίρου, ένα παράδειγμα είναι αρκετό: Τον Ιούλιο του 2015 είχαμε πτώση 15,4% και τον Ιούλιο του 2016 είχαμε πτώση 7%. Η όποια άνοδος συγκρίνεται με αυτά, τα δικά τους νούμερα.
Όπως και η προσπάθειά του Τσίπρα για έξοδο από το μνημόνιο αφορά στο δικό του μνημόνιο!
Σε αυτό που ο ίδιος, ο συνεταίρος του και η παρέα του οδήγησαν τη χώρα, υπογράφοντας το υπερταμείο (που έβαλαν ως αντισυμβαλλόμενο για τα δάνεια του ESM που εξαιτίας τους έλαβε η Ελλάδα), την παράδοση όλων των δανείων των Ελλήνων (και των εξυπηρετούμενων) στα ξένα funds και προνομοθετώντας μέτρα.
Ναι, σίγουρα δεν θα τον ξεχάσουμε τον κ. Τσίπρα.
Αυτόν που έλεγε ότι θα έδινε στους μετανάστες «χαρτιά» και θα τους έστελνε πεσκέσι στην κ. Μέρκελ και τώρα – μέσα στην τουρκική κρίση και αφού ο ίδιος προκάλεσε την μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση – υπέγραψε συμφωνία για να μας τους στέλνει πίσω πεσκέσι η Μέρκελ.
Αυτόν που φώναζε έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι και τελικά έδιωξε τους Ρώσους.
Αυτόν που πανηγύρισε ότι κατάργησε την Σαρία και διόρισε μουφτή με… διδακτορικό στη Σαρία!
Αυτόν που θα έσχιζε τα μνημόνια και θα ήταν ντάλα μεσημέρι και υπογράφει ό,τι του φέρνουν μπροστά του.
Αυτόν που θα έδιωχνε την τρόικα με τις κλωτσιές και τώρα θα την υποδέχεται με τιμές και κόκκινα μεταμνημονιακά χαλιά, τέσσερις φορές τον χρόνο.
Αυτόν που μιλούσε για «ματωμένα πλεονάσματα» και τώρα δεσμεύθηκε για υπερπλεονάσματα ως το 2022 και πλεονάσματα ως το 2060.
Αυτόν που θα βάραγε τα νταούλια και θα χόρευαν οι αγορές και τώρα αφήνει την Ελλάδα ανυπεράσπιστη απέναντι στα «κοράκια της καταστροφής».
Αυτόν που παρέδωσε την Μακεδονία – όνομα, ταυτότητα, γλώσσα – και το γιόρτασε στο Μόσταρ, παρέα με τον Ζάεφ, την ώρα που εκατό άνθρωποι καίγονταν και πνίγονταν.
Ναι, αυτό το τελευταίο σίγουρα δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ!
Όχι, τέτοιους ανίκανους ψεύτες δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ!
Άντε! Και μόλις βαρέσει τα νταούλια και χορέψουν οι αγορές να ντυθεί Κολοκοτρώνης και να πάει στα Δερβενάκια!
Θα είναι αυτή η τελευταία του παράσταση!


*Βουλευτής Β΄ Αθηνών, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος