9.8.18

Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας - Κατέρρευσαν πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες


Σύμφωνα με τη WSJ οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας έφτασαν πολύ γρήγορα σε αδιέξοδο καθώς οι ΗΠΑ διεύρυναν τις απαιτήσεις τους σχετικά με την απελευθέρωση ομήρων, ενώ απείλησαν και με νέες κυρώσεις.

Λίγα βήματα πριν από την ρήξη βρίσκονται πλέον οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις καθώς όπως διέρρευσε σήμερα στην Ουάσιγκτον από διπλωματικές πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι διαπραγματεύσεις της τουρκικής αντιπροσωπείας υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του υπουργείου Εξωτερικών “οδηγήθηκαν σε αποτυχία”. 
Η επίσημη αμερικανική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία και παραμένει σε ισχύ η χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ ότι “οι συνομιλίες συνεχίζονται”. Η κ. Νάουερτ αναμένεται να τοποθετηθεί για τα νέα δεδομένα στη διάρκεια της ενημέρωσης των ανταποκριτών. Δεν είναι γνωστό αν θα τοποθετηθεί επί της ουσίας των συνομιλιών. 
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι άκουσαν από τους Αμερικανούς ότι με δεδομένη τη μη απελευθέρωση των Αμερικανών πολιτών από τις τουρκικές φυλακές, θα ακολουθήσει νέα δέσμη κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Οι κυρώσεις θα χτυπήσουν Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι βρίσκονται στον στενό κύκλο του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι αρνήθηκαν να συμφωνήσουν στην απελευθέρωση του πάστορα, Άντριου Μπράνσον και των άλλων Αμερικανών φυλακισμένων-ομήρων, στη διάρκεια των συνομιλιών της Ουάσιγκτον, με τη δικαιολογία ότι οι Αμερικανοί κατέθεσαν κατάλογο με 15 υπηκόους τους, που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους. 
Ανάμεσα τους είναι ο Τουρκο-Αμερικανός επιστήμονας της NASA, Serkan Golge, ο οποίος συνελήφθη για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016, και τρεις Τούρκοι υπήκοοι που εργάζονται για την αμερικανική πρεσβεία και το αμερικανικό προξενείο στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα. 
Ο κ. Ονάλ απαίτησε με τη σειρά του την απελευθέρωση του εκτελεστικού διευθυντή της Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Επίσης απαίτησε να τερματιστεί άμεσα η έρευνα των αμερικανικών αρχών για το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν, δεχόμενοι όμως την αποστολή του Αττίλα στην Τουρκία για να εκτίσει εκεί την 32μηνη ποινή του. 
Η τουρκική λίρα καταγράφει απώλειες της τάξης του 3% και πλέον, αμέσως μετά την διαρροή της είδησης για αποτυχία συμφωνίας στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν, είχε συνάντηση ΜΟΝΟ 45 λεπτών με τον Σεντάτ Ονάλ, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν μια σειρά από διμερή θέματα, μεταξύ αυτών και το θέμα του πάστορα Μπράνσον, όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 
Η συνάντηση ήταν σύντομη διότι ο κ. Ονάλ δεν μετέφερε στην Ουάσιγκτον την απόφαση απελευθέρωσης του Μπράνσον. Η τουρκική αποστολή μετέβη στη συνέχεια στο υπουργείο Οικονομικών, δίπλα στον Λευκό Οίκο, για περαιτέρω συζητήσεις, οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Η συζήτηση αφορούσε τις αμερικανικές κυρώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική αποστολή θα αναχωρήσει σήμερα και θα επιστρέψει αύριο στην Κωνσταντινούπολη, εκτός αν λάβει εντολή από τον πρόεδρο Ερντογάν να παραμείνει στην Ουάσιγκτον.
PRONEWS