25.8.18

Σκοπιανός καθηγητής: Η "Μακεδονία" είναι έθνος-εφεύρημα - Δηλώνουμε "Μακεδόνες" γιατί είμαστε Σλάβοι και δε θέλουμε να μας αφομοιώσουν οι Βούλγαροι


 Για τον  Λιούμπομιρ Φρτσκόβσκι η"Μακεδονία" είναι ένα φανταστικό έθνος που έχει κοινά στοιχεία με τον βουλγαρικό και αλβανικό πολιτισμό, αναφέρει η republika.mk.

Ο καθηγητής σε συνέντευξή του στο «Ikval Times» σχετικά με το ζήτημα της αλλαγής του ονόματος και το τι θα σημάνει για τη λεγόμενη "μακεδονική ταυτότητα", τόνισε ότι η "Μακεδονία" είναι μια μικρή χώρα που μοιράζεται πολλά στοιχεία με τη βουλγαρική και αλβανική κουλτούρα. Όπως λέει ο ίδιος, το ίδιο το κράτος είναι σχετικά νέο αφού μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Τίτο δημιούργησε τη "Μακεδονία" εντός των σημερινών ορίων, προωθώντας τη μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα.

Σύμφωνα με τον Φρτσκόβσκι, η πΓΔΜ μπορεί να ζήσει με το πρόθεμα "βόρεια" και λέει ότι δεν ήταν ποτέ μόνο θέμα ταυτότητας.

«Μπορούμε να ζήσουμε με το πρόθεμα "Βόρεια" στο όνομα της χώρας. Αλλά το όνομα δεν ήταν ποτέ πρόβλημα», εξηγεί ο Φρτσκόβσκι:

«Το όνομα σχετίζεται επίσης με την έννοια της ταυτότητάς μας, με το ποιοι είμαστε. [...] είναι ένα θέμα "επιβίωσης" όταν είσαι μικρό σλαβικό έθνος μόνο δύο εκατομμύρια άνθρωποι που θα μπορούσαν εύκολα να "αφομοιωθούν" από τους μεγαλύτερους γείτονες» αναφερόμενος προφανώς στη Βουλγαρία.


Freepen.gr -