6.8.18

«Ισοδύναμες» κυρώσεις από Ρωσία σε Ελλάδα για απελάσεις - Γλιτώσαμε την ταξιδιωτική οδηγία λόγω τραγωδίας


Υπόμνημα με τα «ισοδύναμα» αντίποινα της Ρωσίας, έπειτα από τις «μη φιλικές ενέργειες της Αθήνας», έλαβε ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα κατόπιν κλήσεώς του στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία πριν την τραγωδία των πυρκαγιών της ανατολικής Αττικής προσανατολίζονταν ακόμα και στο σενάριο της ταξιδιωτικής οδηγίας το οποίο θα προκαλούσε μεγάλο πρόβλημα στον ελληνικό τουρισμό. 
Αναλογιζόμενη όμως το μέγεθος της τραγωδίας και από τις φωτιές που σκότωσαν 91 ανθρώπους στην ανατολική Αττική τελικά επέλεξε να μην δώσει συνέχεια σε μια ζημιογόνο αντιπαράθεση η οποία προκλήθηκε από άλλους... κύκλους.
Ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα, Αντρέας Φρυγανάς εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο, προκειμένου να ενημερωθεί εγγράφως μετά τις «μη φιλικές ενέργειες της Αθήνας».
«Στις 6 Αυγούστου, ο Έλληνας πρέσβης στη Ρωσία, Αντρέας Φρυγανάς, εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου του παρουσιάστηκε υπόμνημα, με το οποίο ενημερωνόταν η Ελλάδα για τα αντίμετρα που ελήφθησαν από τη ρωσική πλευρά, σε απάντηση των μη φιλικών ενεργειών της Αθήνας εναντίον Ρώσων διπλωματών, τον Ιούλιο» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.
Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, ενώ απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα ακόμη δύο αξιωματούχων της Μόσχας.
Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Ανδρέας Φρυγανάς, έλαβε ένα σημείωμα στο οποίο αναγράφονταν τα μικρής κλίμακας μέτρα που πάρθηκαν από τη ρωσική πλευρά, σε απάντηση των μη φιλικών ενεργειών της Αθήνας, τον Ιούλιο αυτού του έτους, εναντίον Ρώσων διπλωματών.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε στον Ελληνα πρέσβη την απόφαση να απελαθεί ο εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας και ο υπεύθυνος επικοινωνιών ο οποίος χαρακτηρίζεται από την Μόσχα «ως ο Έλληνας εκπρόσωπος της ΕΥΠ στην Ρωσία» ενώ απαγορεύθηκε η είσοδος στον Γιώργο Σακελλαρίου, διευθυντή διπλωματικού γραφείου του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών.
Δηλαδή ακολουθήθηκε το πιο ήπιο σενάριο με ισοδύναμα μέτρα που δεν επιφέρουν καμία κλιμάκωση. 
Τότε εκτιμούσαμε χαρακτηριστικά
Το καλό σενάριο
Η Μόσχα περιορίζεται στην απέλαση δύο Ελλήνων αξιωματούχων αντίστοιχου βαθμού από την πρεσβεία στην Μόσχα και το προξενείο στην Αγία Πετρούπολη. 
Κατά βάση ή θα απελάσεις τέσσερις διπλωμάτες ή θα απελάσει δύο και θα απαγορεύσει την έλευση άλλων δύο. Δηλαδή θα υπάρξει απλά μια ισοδύναμη απάντηση και τίποτα  άλλο
Αν πάμε στο πρώτο σενάριο τότε δείχνει διάθεση αποκλιμάκωσης σκεπτόμενη προφανώς σε πολύ καλύτερες ημέρες στο μέλλον ίσως και με κάποια άλλη κυβέρνηση. Άλλωστε λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν στην Μόσχα τον διαχωρισμό μεταξύ ελληνικού λαού και ελληνικών κυβερνήσεων όπως άλλωστε δήλωσε και χθες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα:
«Αυτό που έχουμε αντιληφθεί είναι ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Ρώσους εταίρους του και όχι να υποφέρει από βρώμικες προβοκάτσιες, όπως αυτές που δυστυχώς η Αθήνα έχει συρθεί τελευταία»
Τελικώς η Μαρία Ζαχάροβα δεν έκανε την δήλωση αυτή χωρίς λόγο.
Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία προς μεγάλη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ που έλπιζαν σε τεχνητή ρήξη μεταξύ των δύο ορθόδοξων λαών, επέλεξε να ακολουθήσει μια πολύ ήπια στάση γνωρίζοντας ότι ασχέτως των ελληνικών κυβερνήσεων, ο ελληνικός λαός είναι φίλα προσκείμενος με τον ρωσικό, λόγω της άρρηκτης σύνδεσής τους διαμέσου της Ορθοδοξίας και στην Μόσχα επέλεξαν, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα που θρηνεί τους νεκρούς της μετά τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, να μην δώσουν συνέχεια δείχνοντας έτσι εμπράκτως ότι υπολογίζουν το δράμα του ελληνικού λαού.
Αντίθετα κατά αυτόν τον τρόπο εκθέτουν περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση.
pronews