14.8.18

Αποψεις για μια νέα προσέγγιση στο θέμα των ομήρων.

            
            Προέδρου της Στρατιωτικής                        Επιτροπής της ΕΕ 



 
Σε συνέχεια της αναρτησης μου για την ανάγκη χάραξης μια νέας πολιτικής απο την πολιτική ηγεσία και μιας νέας στρατηγικής στο πολιτικο-στρατιωτικό επίπεδο για το θέμα των δυο ομήρων που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές εδω και 160 και πλεον μερες, θα γίνω πιο συγκεκριμένος και θα διατυπώσω τις προσωπικές μου αποψεις για ενα νέο πολιτικο-στρατιωτικό επιχειρησιακό σχεδιο, διότι η μέχρι τώρα προσεγγιση δεν ειχε αποτελέσματα και κατα τη γνώμη μου πρέπει να αναθεωρηθεί. Φυσικά, οι έχοντες την ευθύνη εχουν τον τελευταίο λόγο.
 
Θα πρέπει να διευκρινισθεί εδω, οτι τα οποία δραστικά μέτρα αναζητούνται, δηλαδη ενέργειες στο επιχειρησιακο και τακτικό επίπεδο, αυτο δηλαδή που εφαρμόζουμε και υλοποιούμε εμείς στις Ένοπλες Δυνάμεις (στρατηγοί και τοπικοί διοικητές), πρέπει να εμπίπτουν μέσα στο πλαίσιο μιας γενικότερης στρατηγικής, μιας πυξίδας δηλαδή που να δείχνει την κατεύθυνση στην οποία πορευόμαστε, την μεταξύ των επιμέρους ενεργειών διασύνδεση. Η πυξίδα αυτή θα δείχνει προς ποιά κατεύθυνση θα συντονιστούν και θα κατευθυνθούν όλες οι δυνάμεις και οι ενέργειες του έθνους. Η χάραξη αυτής της στρατηγικής για την εθνική αμυνα, η οποία αφορά στη γενικότερη πολιτική που περιλαμβάνει και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ειναι ευθύνη της Κυβέρνησης. Η σχετική ρήση του μεγαλου Κινεζου στρατηγού και θεωρητικού της πολεμικής τέχνης Σουν Τσου ειναι ο παγκόσμιος φάρος για ολους όσους ασχολούνται με την χάραξη πολιτικής και στρατηγικής στην Εθνική αμυνα, σε αυτο το επίπεδο: «Τακτική χωρίς Στρατηγική ειναι απλά ο θόρυβος πριν απο την ήττα».
 
Δεν πρέπει ποτε να ξεχνάμε οτι η διατηρηση της εθνικής ομοψυχίας και η συντήρηση και επαύξηση της αποτρεπτικής και αμυντικής μας ικανότητος αποτελεί το μόνιμο και ουσιαστικό εθνικό μας κέντρο βάρους, δηλαδή τον ουσιαστικό πυρήνα καθε στρατηγικής μας σε ολα τα επίπεδα στρατηγικής σκέψης και σχεδίασης. Αυτο το κέντρο βάρους πρέπει πάντα να προστατεύεται και δεν πρέπει ποτε να αφεθεί να απειληθεί ή πολυ περισσότερο, να προσβληθεί ή να βλαφτεί.
 
Ποια ειναι λοιπόν η κατάσταση ; Η Τουρκία προσπαθεί εκμεταλλευόμενη ενα τυχαίο και σύνηθες σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, μεθοριακό περιστατικό να επιτυχει μεγάλα πολιτικά και ψυχολογικά αποτελέσματα/οφέλη σε βάρος  της  Ελλάδος, αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς καταδικαστικές δηλώσεις. Αυτά μπορεί κατ’αρχάς να αφορούν στην επιστροφή των οκτώ φερομένων ως πραξικοπηματιών Τούρκων αξκων αλλα σε καμμία περιπτωση δεν εξαντλούνται εκεί οι Τουρκικές απαιτησεις και επιδιώξεις. Ιδίως σε αυτήν τη χρονική συγκυρία κατά την οποία διεκδικεί ικανό βαθμο ελευθερίας για την παγιοποίηση της ανάδειξής της σε περιφερειακή δύναμη, χωρίς ομως αυτό να υποστηρίζεται από το απαραίτητο οικονομικό, πολιτισμικό, ή άλλο υπόβαθρο, η γειτων χωρα αναγκαστικα συνδιαλέγεται αποκλειστικά με όρους ισχύος. Γι’ αυτο και εμείς πρέπει να αλλάξουμε στάση.
 
Ποιες ειναι ομως οι επιθυμητές τελικές καταστάσεις που επιδιώκονται απο την όλη σχεδίαση;
• Η επιστροφή των ομήρων
• Η αποκατάσταση της αποτρεπτικής μας ικανότητος εάν και εφοσον και όπου ενδεχομενως αυτή εχει τρωθεί.
• Η διατηρηση ή αποκατασταση του ηθικού των ΕΔ.
• Η αποκατάσταση των σχέσεων με Τουρκία στο προηγούμενο κοινά αποδεκτό επίπεδο.
 
Μετα απο τα παραπάνω οι προτάσεις για τις ενέργειες και τη στάση μας είναι:
 
Προς το εσωτερικό της χώρας:
 
• Επίδειξη απόλυτης ομοψυχίας στη πολιτική σκηνή τουλάχιστον στο συγκεκριμένο θέμα.
• Αμείωτο ενδιαφέρον για τους αιχμαλώτους. Κάθε ενημέρωση κυβερνητικού στελέχους προς τα ΜΜΕ, κάθε συνέντευξη προς εγχώριο και διεθνές μέσο να ξεκινά με μία δήλωση επί του θέματος. Συνεχής διατήρηση του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ. Μόνιμα στη πρώτη γραμμή/σελίδα. Δεν τους εγκαταλείπουμε. Δεν τους ξεχνάμε. Η στήριξη των προσπαθειών απελευθέρωσης και επιστροφής πρέπει να είναι ειλικρινής και χωρίς αστερίσκους. Το θέμα αυτο πρέπει να γίνει εθνική υπόθεση για ολους και όχι μόνο για τις ΕΔ.
• Έκδοση επί της ουσίας άτυπης ταξιδιωτικής οδηγίας/προειδοποίησης μεσω των ΜΜΕ αλλά και των υπευθύνων κρατικών αρχών (Υπουργεία, Λιμεναρχεία, Δασαρχεία) προς ολους τους Έλληνες (πολυ περισσότερο προς ψαράδες-κυνηγούς) για την απροβλεπτη και επικίνδυνη τουρκική συμπεριφορά. Δεν αποκλείεται αθώοι πολίτες να συλληφθούν με ανυπόστατες κατηγορίες για την εξυπηρέτηση της τουρκικής διπλωματίας. Οι τουριστικές επισκεψεις αναψυχής θα πρέπει να επανεξετασθούν γιατι αφορούν σε μια χωρα η οποία έχει ανάγει την πολιτική των ομήρων σε βραχίονα της εθνικής της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό κάνει με τους στρατιωτικούς μας, αυτό κάνει και με πολίτες τρίτων χωρών. Από το σύνολο των κινήσεών μας ειναι πιθανός ο επηρεασμός των εμπορικών σχέσεων με τη γείτονα και ενδεχομενως να υπαρχουν οικονομικές απώλειες για κάποιους. Θα πρέπει ολοι να ειμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο αν αυτο πρόκειται να ωφελήσει την υπόθεση των αιχμαλώτων. Η αποφασιστική στάση δεν μπορεί να ειναι μόνο διπλωματική ή στρατιωτική. Οφείλει να περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις των διμερών σχέσεων.

Προς τον διεθνή χώρο :
 
• Διαρκής υπενθύμιση του ζητήματος των αιχμαλώτων σε ολα τα διεθνή fora. Απαιτούμε συμπαράσταση και παρέμβαση. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι το θέμα να τελειώσει και να ελευθερωθούν.
• Προειδοποίηση και επεξήγηση προς ολους τους διεθνείς οργανισμούς και σε καθε ευκαιρία, οτι η Τουρκική στάση θα επηρρεασει τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, τις σχέσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, στο εσωτερικό της ΕΕ, στα projects της Μόνιμης Δομημενης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO) και την συμμετοχή τρίτων χωρών, στο πρόγραμμα Military Mobility, στις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ και σε οποιαδήποτε επαφή με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν θα ειναι πλεον συνεργάσιμη ιδίως στα θέματα ΝΑΤΟ αν δεν υπάρχει ουσιαστική συμπαράσταση και παρέμβαση οπου αυτο ειναι δυνατόν. Οι «σύμμαχοι» δεν φυλακίζουν στρατιώτες άλλης «συμμάχου» χώρας χωρίς νόμιμο λόγο. Οι ανταλλαγές ομήρων και αιχμαλώτων γίνονται μεταξύ εχθρών, όχι μεταξύ συμμάχων.
• Προσέγγιση και συντονισμός κινήσεων με χώρες που αντιμετωπίζουν ίδια ή άλλης φύσεως προβλήματα με την Τουρκία για την σύμπηξη μετώπου για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων. Παράλληλα, προσέγγιση χωρών οι οποίες δύνανται να επηρρεάσουν την Τουρκία προκειμένου να μεσολαβήσουν.
 
Προς την Τουρκία:

• Σκλήρυνση της στάσης των διωκτικών αρχών σε σχεση με καταστασεις και πρόσωπα που συνδέονται με Τουρκία, μυστικές υπηρεσίες ή παράνομες δραστηριότητες στην Ελλάδα. Οι «κυρώσεις» πρέπει να γίνουν αντιληπτές και να δυσχερανουν τον αποδέκτη.
• Σκλήρυνση της στάσης απέναντι στα οργανα του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής. Μηδενισμός της ανοχής και λήψη αυστηρότατων μέτρων στην πρώτη ευκαιρία. Δεν είναι δυνατόν να τηρείται –σωστά- αυτή η στάση έναντι της Ρωσίας αλλά όχι και έναντί της ως «συντρόφου εν όπλοις της», αξιωματούχοι και πολίτες της οποίας διεξάγουν «παράνομη και παράτυπη δραστηριότητας στο εσωτερικό της χώρας».
• Συλλήψεις όλων όσων κανουν συνοριακές ή τελωνειακές παραβιάσεις, όπως ψαράδες, κυνηγοί, ναυτικοί ή αυτοκινητιστές. Εξάντληση της αυστηρότητας και των ορίων του νόμου απέναντι σε Τούρκους αυτοκινητιστές, ιδιοκτήτες ή κυβερνήτες τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής, διακινητών προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, λαθρεμπόρων. Αυστηρή τήρηση των νόμων με απολυτο τροπο ιδίως στα σημεία εισόδου. Προβλεπόμενοι αυστηροί λεπτομερείς συνοριακοί έλεγχοι. Κατασχέσεις παρανόμως διακινούμενων προΐόντων και μέσων. Εξονυχιστικοί έλεγχοι διακίνησης προϊόντων και χρονοβόρες διαδικασίες εφοσον υπαρχουν εκ του νόμου. Επιβολή κόστους μέσω της τήρησης της νομιμότητας. Καμία ανοχή. Καμμία κατανόηση. Καμμία διευκόλυνση.
• Σκλήρυνση της στάσης των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας σε εναέριες και θαλάσσιες παραβάσεις και παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας. Διαρκείς και συνεχείς αναχαιτίσεις ακόμα και ελικοφόρων ή εκπαιδευτικών αεροσκαφών. Καμία ανοχή ή έκπτωση σε παραβάσεις ή παραβιάσεις. Ιδίως σε ότι αφορά σε παραβιάσεις/παραβάσεις με την χρήση drones, αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν δυναμικά. Αμεση και αποφασιστική αντιμετώπιση παντού σε ξηρά και θάλασσα.
• Κανένας κατευνασμός και καμμία ενέργεια καλής γειτονίας. Σκλήρυνση της στάσης στις μεθοριακές και διπλωματικές σχέσεις χωρίς κανενα εθνικιστικό παραλήρημα ή επιθετική δήλωση. Τέλος τα λεκτικά μηνύματα προς τη γείτονα. Τα μηνύματα τα μεταφέρουν πλέον οι πράξεις. Ψυχρή και τεχνοκρατική αντιμετώπιση. Η Ελλάδα ειναι κράτος δικαίου. Συζητάμε μόνο για τους ομηρους μας. Τα υπόλοιπα θα τα λύσουμε αργότερα. Ή ποτέ.
• Απόλυτη παρεμπόδιση της Αγκυρας να κεφαλαιοποιήσει τα οποια πολιτικά ή ψυχολογικά αποτελέσματα μπορεί να εχει η ενέργειά της. Η Ελλάδα δεν σύρεται σε διαπραγματεύσεις για κανένα λόγο, ούτε βέβαια και μετα την απελευθέρωση των ομήρων. Απλά τελικά μπορεί να γυρίσουμε στην προηγούμενη ανεκτική γειτονία.
 
Προς τις ΕΔ:
 
• Εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους συλληφθέντες και τις οικογένειες τους. Στήριξη με κάθε μέσο των συγγενών των αιχμαλώτων. Αυτή οφείλει να είναι άμεση, ουσιαστική, διαρκής και μακριά από οποιαδήποτε δημοσιογραφική προβολή και κομματική εκμετάλλευση.
• Συνεχείς απροειδοποιητες ασκήσεις ετοιμότητας από ολες τις δυνάμεις άμεσης αντίδρασης όλων των Κλάδων, αυστηρά τεχνικά και επαγγελματικά χωρίς κορώνες.
• Συνέχιση αναβαθμισης και επανέναρξη ανανέωσης του κατώτερου επαγγελματικού προσωπικού με προτεραιότητα στις Ειδικές Δυνάμεις, λόγω γήρανσης του προσωπικού.
• Επανεξέταση του επιπέδου φιλοδοξίας όσον αφορά στην επάνδρωση των ΕΔ, την ετοιμότητα και την διαθεσιμότητα των μέσων.
 
Θα ηθελα τέλος να διευκρινίσω οτι δεν εχω κάποια προσωπική ειδική ενημερωση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς ούτε καμμία απόρρητη πρόσβαση σε έγγραφα ή κύκλους. Η όποια εικόνα έχω σχηματίσει προέρχεται από τη σύνθεση πληροφοριών από ανοικτές πηγές. Οτι περιγράφω και προτείνω αποτελούν προσωπικές αποψεις και στηρίζονται στη προσωπική μου επιτελική γνώση και εμπειρία. Σε ολιγόλεπτες συζητήσεις με υπεύθυνους στο παρελθόν τους είχα εκθεσει αυτές τις αποψεις μου. Η ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής και της στρατηγικής μας απέναντι στο ζήτημα της αιχμαλωσίας των δύο Ελλήνων Αξιωματικών επιβαλλεται κατα τη γνώμη μου, απο την έλλειψη αποτελεσμάτων απο τις ενέργειες που κάναμε μέχρι τώρα, διότι η ομηρία τους συνεχίζεται χωρίς εξέλιξη ή μεταβολές. Και αυτο δεν μπορεί να συνεχιστεί.