5.8.18

Νέα φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το «όχι» Κοντονή στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά

Σκληρή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ - Εγκαλεί την Ελλάδα ότι δίνει άσυλο σε τρομοκράτες

Νέα φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βάζει η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να πει «όχι» στην έκδοση του τούρκου δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία. 
Μια μέρα μετά την απόφαση Κοντονή, αλλά και τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Καγιά που είχε προηγηθεί από την αρμόδια επιτροπή,  ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμία Ακσόι προχώρησε σε μια σκληρή δήλωση, με την οποία εγκάλεσε την Ελλάδα ότι παρέχει άσυλο σε τρομοκράτες και ταυτόχρονα ζήτησε από τη χώρα μας σε σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας. 

Ειδικότερα,   ο Ακσόι τόνισε πως «ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε την έκδοση του Τουργκούτ Καγιά παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν στήριξε τον τρομοκράτη Οτσαλάν, συνεχίζει να δίνει άσυλο σε εγκληματίες που καταζητούνται στη χώρα μας. Περιμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και τους νόμους».

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της έκδοσης του Καγιά είχε αποφασίσει ο Αρειος Πάγος από τις αρχές Ιουνίου, οπότε και ο Τουργκούτ Καγιά αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργία πείνας

Τελικά, μετά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, ο κ.Κοντονής άσκησε το δικαίωμα "βέτο" που του δίνει ο νόμος για αποφάσεις εκδόσεων και έτσι ο δημοσιογράφος δεν θα εκδοθεί στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, η απόφαση του κ.Κοντονή ήταν μονόδρομος μετά την χορήγηση ασύλου και την αναγνώριση του Τουργκούτ Καγιά ως πολιτικό πρόσφυγα.

protothema