11.8.18

Λάβρος Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Θα αναζητήσουμε νέους συμμάχους


Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 60 χρόνια η Τουρκία και οι ΗΠΑ υπήρξαν στρατηγικοί σύμμαχοι και μέλη του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ αδυνατούν επανειλημμένως και σταθερά να κατανοήσουν και να σεβαστούν τις ανησυχίες του τουρκικού λαού, γράφει σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σκιά των δασμών που επέβαλε σε βάρος της Τουρκίας ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. 

«Οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας υπονομεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα και την ασφάλειά τους, ενώ αναγκάζουν την Τουρκία να αναζητήσει άλλους συμμάχους», υπογραμμίζει ο Ερντογάν.
«Η συνεργασία μας δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από διαφωνίες. Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας να αναστρέψουμε αυτήν την επικίνδυνη τάση αποδείχθηκαν μάταιες», γράφει χαρακτηρισιτκά ο Τούρκος πρόεδρος και προσθέτει: «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αρχίσουν να σέβονται την κυριαρχία της Τουρκίας και να κατανοούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το έθνος μας, η συνεργασία μας θα τεθεί σε κίνδυνο». 
«Πριν είναι πολύ αργά, η Ουάσιγκτον πρέπει να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές λύσεις. Η αποτυχία να αντιστραφεί αυτή η τάση και η έλλειψη σεβασμού θα μας οδηγήσει να αναζητήσουμε νέους φίλους και συμμάχους», κατέληξε. 
Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την ιστορική πτώση της τουρκικής λίρας ο Ερντογάν έκανε χθες λόγο για «οικονομικό πόλεμο» σε βάρος της Τουρκίας, διαβεβαιώνοντας όμως πως η Αγκυρα θα αναδειχτεί νικήτρια. 
kathimerini