4.8.18

«Την ουρά στα σκέλια» έβαλαν (πάλι...) οι ΗΠΑ απέναντι στον Ρ.Τ.Ερντογάν: «Συνεργαζόμαστε στενά και θα λύσουμε τα πάντα»


Αποκλιμάκωση πάση θυσία επιχειρούν οι ΗΠΑ στις ακραίες σχέσεις που έχουν προκληθεί με τη Τουρκία, λόγω της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Α.Mπράνσον μετά τις τουρκικές κυρώσεις: Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον έχει κάθε πρόθεση να συνεργαστεί με την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα των Αμερικανών που κρατούνται στην Τουρκία θα επιλυθεί «μέσα στις προσεχείς μέρες».

Ο πάστορας κρατείται από τις τουρκικές αρχές ως πράκτορας της CIA με ενεργό συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
Σε ερώτηση αν το θέμα θέτει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Η Τουρκία είναι ένας ΝΑΤΟϊκός εταίρος (σ.σ.: πού και να μην ήταν!) με τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν κάθε πρόθεση να συνεχίσουν να συνεργάζονται».
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα του πάστορα Άντριου Μπράνσον και άλλων Αμερικανών που κρατούνται στην Τουρκία «θα έχει λυθεί μέσα τις προσεχείς μέρες».
Σήμερα η Toυρκία σήκωσε το «γάντι» στις αμερικανικές κυρώσεις (λόγω της κράτησης του πάστορα Μπράνσον) και προχώρησε σε δικές της κυρώσεις-αντίποινα κατά των Αμερικανών υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών παγώνοντας όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία στη Τουρκία απαντώντας στις αντίστοιχες κυρώσεις που είχε επιβάλλει η Ουάσιγκτον κατά Τούρκων υπουργών, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν.
Ομως προχώρησε και παραπάνω: Η τουρκική εισαγγελία ζητάει την σύλληψη 11 Αμερικανών στρατιωτών στην βάση του Ιντσιρλίκ για εμπλοκή τους στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 και για συνεργασία με το Τάγμα Γκιουλέν
«Η τελευταία πράξη που έγινε από τις ΗΠΑ στην υπόθεση με τον Πάστορα Μπράνσον στην Σμύρνη δεν ήταν αρμόζουσα για έναν στρατηγικό εταίρο. Οι ΗΠΑ έδειξαν μεγάλη ασέβεια με αυτή την πράξη» είπε ο Ερντογάν στην ομιλία του στις γυναίκες του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Άγκυρα
«Δείξαμε υπομονή μέχρι χθες το απόγευμα. Δίνω εντολή στους φίλους μου να παγώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Αμερικανών υπουργών της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών».
Στην βάση του Incirlik στα Adana, 11 στελέχη, μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί αξιωματικοί, κρίθηκαν ένοχοι για το ρόλο που έπαιξαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 και ότι συνεργάστηκαν με το Τάγμα Γκιουλέν προς ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης.
Στα 11 στελέχη περιλαμβάνονται, Αμερικανοί αξιωματικοί οι οποίοι ήταν επικεφαλής στην βάση του Incirlik  
PRONEWS