24.8.18

Η Τουρκία πάγωσε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Ελλάδα

Οι αντιδράσεις στην Τουρκία για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να χορηγήσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 δεν έχουν ακόμα τελειώσει.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προχώρησε σε πάγωμα της εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Όπως μετέδωσε η κρατική τουρκική τηλεόραση, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε ως «παράδειγμα παντελούς έλλειψης διορατικότητας» την απόφαση για την χορήγηση ασύλου. Το τουρκικό ΥΠΕΘΑ και στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «δεν μπορεί να αναμένεται πρόοδος στην εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αν δεν ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά τους πραξικοπηματίες τρομοκράτες σύμφωνες με το δίκαιο, τη Δημοκρατία και τις σχέσεις καλής γειτονίας».
Μια ανάλογη απόφαση είχε πάρει και το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λίγες ημέρες πριν από την αποφυλάκιση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης. Ωστόσο, μετά την απελευθέρωση των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, η Ελλάδα αποφάσισε το ξεπάγωμα των ΜΟΕ.
Μάλιστα, σε ένδειξη καλής θέλησης και προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών, ο Πάνος Καμμένος προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ να επισκεφθεί την Ελλάδα.
  • ΠΗΓΗ: hellasjournal.com.,ponros-news