4.8.18

Θερμοκρασίες φωτιά καίνε τον πλανήτη


Αντιμέτωπες με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες βρίσκονται πολλές περιοχές του πλανήτη από την Κορέα μέχρι την Καλιφόρνια, με την Ευρώπη να υποφέρει να κυριολεκτικά ακόμη και στην Σκανδιναβία. Η γηραιά ήπειρος μαστίζεται από τον καύσωνα και οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι δυσοίωνες, καθώς κάνουν λόγο για θερμοκρασίες ρεκόρ


Αν και η Αθήνα παραμένει κάτοχος του πανευρωπαϊκού ρεκόρ με τους 48 βαθμούς Κελσίου που κατέγραψε τον Ιούλιο του 1977, η θερμοκρασία αυτές τις ημέρες ανεβαίνει επικίνδυνα στον ευρωπαϊκό νότο, ιδιαίτερα στην Ιβηρική, εξαιτίας μιας θερμής μάζας αέρα από την Αφρική.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποίηση μέχρι τουλάχιστον έως την Κυριακή, στην οποία αναφέρει ότι ο καύσωνας στα νοτιοδυτικά της χώρας θα είναι «ιδιαίτερα έντονος και θα έχει διάρκεια». Με ανοιχτό μέτωπο την φωτιά στο διάσημο φυσικό πάρκο ελ Εστρέχο στην Ανδαλουσία, οι ισπανικές αρχές έχουν θέσει σε επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, ειδικότερα στην επαρχία Κάντιθ και τις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας.
Η Ισπανία μετρά ήδη δύο θανάτους, οι οποίοι αποδίδονται σε θερμοπληξία, στην νοτιοανατολική περιφέρεια της Μούρθια, ενός 40χρονου εργάτη νιγηριανής καταγωγής, ο οποίος εργαζόταν την Τρίτη σε εργοτάξιο αυτοκινητοδρόμου και ενός 78χρονου που φρόντιζε το περιβόλι του.
Την ίδια ώρα, η πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Meteoalarm, η οποία παρέχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, έχει εκδώσει ήδη «κόκκινη προειδοποίηση», γεγονός που σημαίνει θερμοκρασίες πάνω από 45 βαθμούς, για το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Πορτογαλίας και την επαρχία Μπανταγιόζ στην Ισπανία. ΄
Σημειώνεται ότι η Ισπανία κατέγραψε πέρυσι τον Ιούλιο εθνικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 47,3 βαθμούς, ενώ στην Πορτογαλία το αντίστοιχο εθνικό ρεκόρ είναι 47,4 βαθμοί και καταγράφηκε το 2003 στην περιοχή Αλεντέχο στα νότια της χώρας.

Με μνήμες φρίκης η Πορτογαλία

Η Meteogroup εκτιμά ότι το επόμενο διήμερο, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, υπάρχει πραγματικά μεγάλη πιθανότητα να καταρριφθούν αυτά τα ρεκόρ. Επισήμανε μάλιστα την πιθανότητα, κατά 40%, να καταρριφθεί ακόμη και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 48 βαθμών της Αθήνας.
Την ίδια ώρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Πορτογαλίας ανέφερε ότι ακόμη και στην διάρκεια της νύχτας οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας θα παραμένουν στους 25 με 30 βαθμούς Κελσίου.
Αν και από τις αρχές του χρόνου, ο καιρός στην Πορτογαλία ήταν αρκετά υγρός σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η κυβέρνηση έχει λάβει αυστηρά μέτρα για να μην επαναληφθούν οι φωτιές της περασμένης χρονιάς που στοίχισαν τη ζωή σε 114 ανθρώπους. Ήδη έχει εκδώσει προειδοποίηση για «κατάσταση συναγερμού» και έχει αυξήσει «τα επίπεδα ετοιμότητας στην πυροσβεστική, την αστυνομία και την υπηρεσία πρώτων βοηθειών μέχρι τις 6 Αυγούστου».Παραλλήλως απαγόρευσε στους πολίτες να ανάβουν φωτιές και περιόρισε την πρόσβαση στα δάση, ενώ εγκαινίασε ένα σύστημα προειδοποίησης, το οποίο θα ενημερώνει τους πολίτες, με sms στο κινητό, για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Σε επιφυλακή η Ιταλία

Επιφυλακή εξαιτίας της παρατεταμένης ζέστης έχει σημάνει και στην Ιταλία, σε συνολικά 18 πόλεις, ανάμεσά τους η Ρώμη, η Φλωρεντία, η  Γένοβα, το Τορίνο, η Τεργέστη και η Βενετία.
Σύμφωνα με τους Ιταλούς μετεωρολόγους η Πέμπτη ήταν η πιο ζεστή ημέρα από την αρχή του καλοκαιριού στην Ιταλία, με την Σαρδηνία να αγγίζει τους 40 βαθμούς.
Αν και το σαββατοκύριακο αναμένεται μείωση της θερμοκρασίας, με πιθανότητα για βροχές και χαλάζι σε πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ιταλίας, η επιφυλακή των ιταλικών αρχών συνδέεται με κίνδυνο να ξεσπάσουν πυρκαγιές και υπάρχει ετοιμότητα στο υψηλότερο επίπεδο.

Προσοχή στους ταράνδους

Οι υψηλές θερμοκρασίες στην ιβηρική χερσόνησο έρχονται μετά από εβδομάδες παρατεταμένου καύσωνα ανά την Ευρώπη, οι οποίες προκάλεσαν πυρκαγιές ακόμη και σε απίθανα σημεία, όπως στην Σουηδία, σε περιοχές του Αρκτικού Κύκλου.
«Τροπικές» συνθήκες επικρατούν και στην Νορβηγία, όπου ο υδράργυρος κατέγραψε ρεκόρ φτάνοντας στους 31,2 βαθμούς στο Φίνμαρκ. Μάλιστα σύμφωνα με το μετεωρολογικό Ινστιτούτο  η θερμοκρασία παραμένει ακόμη και την νύχτα πάνω από τους 20 βαθμούς.
Αυτό είχε σαν συνέπεια οι τάρανδοι να καταφεύγουν στις σήραγγες των εθνικών οδών αναζητώντας δροσιά, με αποτέλεσμα οι αρχές της Νορβηγίας να απευθύνουν έκκληση στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Κάνει πολλή ζέστη εδώ και εβδομάδες στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας. Τα ζώα καταφεύγουν σε δροσερότερες περιοχές» είπε ο υπεύθυνος για τους αυτοκινητόδρομους, προσθέτοντας ότι «τόσο οι τάρανδοι όσο και τα πρόβατα βρίσκουν καταφύγιο στις σήραγγες και τις περιοχές με σκιά για να πάρουν ανάσα».
Και στο γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ όμως, τα υπερβολικά χαμηλά υδάτινα επίπεδα στον ποταμό Έλβα επέφεραν επικίνδυνες εκπλήξεις, καθώς αποκαλύφθηκαν χειροβομβίδες και πυρομαχικά, με την αστυνομία να προειδοποιεί τους κατοίκους να μην πλησιάζουν την περιοχή.

«Φωτιά» στο βόρειο ημισφαίριο

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στην αμερικανική ήπειρο, όπου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος, η μέση θερμοκρασία Ιουλίου στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου στην Καλιφόρνια έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας.
Η περιοχή «Ρυάκι του Φούρνου» επιβεβαίωσε και πάλι το όνομά της καθώς ο εκεί μετεωρολογικός σταθμός κατέγραψε τον Ιούλιο μέση μηνιαία θερμοκρασία 42,2 βαθμών Κελσίου, όπως αναφέρει η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία. Τις 21 από τις 31 μέρες του περασμένου μήνα η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία στην Κοιλάδα του Θανάτου ήταν τουλάχιστον 48,9 βαθμοί Κελσίου. Στην ίδια περιοχή άλλωστε σημειώθηκε και η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην Γη,  όταν στις 10 Ιουλίου 1913 μετρήθηκαν 56,7 βαθμοί Κελσίου. Η  ακρίβεια της μέτρησης, ωστόσο, έχει αμφισβητηθεί.
Στον Καναδά, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός και ο πιο φονικός που έχει καταγραφεί στο Μόντρεαλ εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, καθώς, σύμφωνα με τις Αρχές εβδομήντα άνθρωποι έχασαν την ζωή του από τον καύσωνα στην περιοχή του Κεμπέκ.
Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους σημειώθηκαν, όπου, σύμφωνα με την  μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, η θερμοκρασία παρέμεινε πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου επί 11 ημέρες. Επίσης η μέση θερμοκρασία στο Μόντρεαλ έφτασε τους 24,2 βαθμούς Κελσίου, έναντι 21,2 που είναι συνήθως.Το προηγούμενο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, μήνα Ιούλιο, είχε καταγραφεί στο Μόντρεαλ το 1921, όταν μετρήθηκε μέση θερμοκρασία 24,7 βαθμούς Κελσίου.
Χωρίς προηγούμενο είναι και το κύμα καύσωνα που πλήττει την κορεατική χερσόνησο. Στην Βόρεια Κορέα τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγω για σοβαρές συνέπειες στις καλλιέργειες, ενώ την Νότια έχουν χάσει την ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.
Την ίδια ώρα οι προγνώσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας The Weather Company δεν είναι καθόλου ευχάριστες, καθώς προβλέπουν θερμοκρασίες πάνω από τις φυσιολογικές για το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
slpress.gr