31.8.18

Διπλωμάτης συλληφθείς με μπόλικη ηρωίνη σύμβουλος κορυφαίου υπουργού


Συλλήψεις, ηρωίνη, υποψίες για λαθρεμπόριο χρυσού… Τα παραπάνω δεν αφορούν κάποιον διαβόητο εγκληματία, αλλά έναν εν ενεργεία διπλωμάτη με σημαντικά πόστα στο βιογραφικό του, με σημαντική υπηρεσιακή ανέλιξη και σήμερα σε νευραλγική θέση. Από το 2016, ο εν λόγω διπλωμάτης υπηρετεί στο γραφείο κορυφαίου υπουργού ως διπλωματικός του σύμβουλος! Και όλα δείχνουν ότι και μετά την αλλαγή υπουργού θα παραμείνει στη θέση του.
Θα μπορούσε να αποτελεί ένα πολιτικό θρίλερ, το οποίο συνομιλεί με το μακιαβελικό House of Cards. Και ως τέτοιο, όμως, δεν θα γινόταν εύκολα πιστευτό. «Μπα! Δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην αληθινή ζωή». Εξάλλου, ο άνθρωπος που αποτελούσε έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσβαση και επιρροή σε σημαντικές αποφάσεις, εκ πρώτης όψεως μοιάζει άτομο υπεράνω υποψίας. Και, όμως, το παρελθόν του είναι γνωστό στο υπουργείο Εξωτερικών και κατά πάσα πιθανότητα και στον μέχρι τον ανασχηματισμό κορυφαίο υπουργό, του οποίου διετέλεσε διπλωματικός σύμβουλος.
Ο συγκεκριμένος εισήχθη στην Διπλωματική Υπηρεσία το 2003 μετά κόπων και βασάνων. Ήταν ο τελευταίος σε σύνολο 20 εισαχθέντων. Άρχισε την θητεία του ως πρόξενος στη Νις της Σερβίας, με βαθμό Γραμματέα Πρεσβείας Γ’. Στην αρχή τα πράγματα κύλησαν ανέφελα. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο αργότερα η θητεία του συνοδεύθηκε από κατηγορίες διοικητικών υπαλλήλων του Προξενείου για πώληση θεωρήσεων (βίζας). Παρ’ όλα αυτά οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν προχώρησαν σε επίσημη καταγγελία, φοβούμενοι αντίποινα, επειδή ο ίδιος διέδιδε πως είχε ισχυρές πλάτες. Ως εκ τούτου, οι κατηγορίες δεν διερευνήθηκαν και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να τις συμμεριστούμε.

Ηρωίνη και σύλληψη

Έτσι, το 2008, ο νέος διπλωμάτης προάγεται σε Γραμματέα Πρεσβείας Β’ και τοποθετείται στην ελληνική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη. Λιγότερο από έναν χρόνο μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα της Δανίας συλλαμβάνεται στη μέση ενός κεντρικού δρόμου της πόλης από κλιμάκιο της Δανικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Οικονομικών Εγκλημάτων. Μετά από σωματικό έλεγχο, οι αστυνομικοί βρέθηκαν μπροστά σε μία έκπληξη: πάνω στον Έλληνα διπλωμάτη υπήρχαν κρυμμένα τρία γραμμάρια ηρωίνης, υψηλής καθαρότητας.
Το γεγονός ότι ήταν συσκευασμένα σε έξι δόσεις του μισού γραμμαρίου δικαιολογημένα δημιούργησε την εντύπωση στους αστυνομικούς πως δεν επρόκειτο για χρήστη. Βρήκαν, επίσης, κλειδιά ενός οχήματος που δεν του ανήκε. Στο αυτοκίνητο αυτό, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν τρία κιλά ηρωίνης(!) της ίδιας προέλευσης και καθαρότητας. Η Δανική Εισαγγελία του απάγγειλε κατηγορία για εμπορία ναρκωτικών (όχι χρήση) και κρίθηκε προφυλακιστέος, εξαιτίας της σοβαρότητας των ευρημάτων και της κατηγορίας.
Όπως ήταν φυσικό ενημερώθηκε αμέσως η ελληνική πρεσβεία στη Δανία και μέσω αυτής το υπουργείο Εξωτερικών. Διαβιβάστηκε και η έκθεση του Δανού Εισαγγελέα. Ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι ο έλεγχος των αστυνομικών δεν ήταν τυχαίος. Στην έκθεση του εισαγγελέα αναφέρεται ότι ο Έλληνας διπλωμάτης είχε μπει στο στόχαστρο της Διεύθυνσης Οικονομικών Εγκλημάτων, καθώς υπήρχαν καταγγελίες και υποψίες για λαθρεμπόριο χρυσού!

Χάθηκε στη μετάφραση!

Ο τότε Έλληνας πρέσβης στη Δανία με δική του πρωτοβουλία ήρε τη διπλωματική ασυλία του υφισταμένου του. Με εντολή της Διεύθυνσης Προσωπικού του υπουργείου Εξωτερικών, όμως, πρότεινε στις δανικές αρχές ο συγκεκριμένος διπλωμάτης να απελαθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να δικασθεί εδώ με βάση την κατηγορία της δανικής Εισαγγελίας. Το αίτημα έγινε δεκτό.
Κάπου εκεί τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται. Ο κατηγορούμενος επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ουδέποτε παραπέμφθηκε σε δίκη. Η Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε διαβιβάσει την έκθεση του Δανού Εισαγγελέα στην ελληνική Δικαιοσύνη! Το αποτέλεσμα ήταν ο πολυπράγμων διπλωμάτης να κυκλοφορεί ανενόχλητος στο Κολωνάκι.
Η τιμωρία του; Παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών και αυτό εξαιτίας της έκθεσης του Έλληνα πρέσβη στη Δανία, στην οποία ήταν συνημμένο το κατηγορητήριο του Δανού Εισαγγελέα και η έκθεση σύλληψης της Δανικής Αστυνομίας. Αξιοπερίεργο είναι πως στην επίσημη μετάφραση αυτών των εγγράφων, από το μεταφραστικό του ίδιου του υπουργείου Εξωτερικών, δεν περιελήφθη πουθενά η ποσότητα των τριών κιλών ηρωίνης που είχε βρεθεί στο αυτοκίνητο, καθώς και η συσκευασία των τριών γραμμαρίων σε έξι δόσεις. Δηλαδή, δεν περιελήφθησαν τα στοιχεία που παραπέμπουν στο modus operandi εμπορίας ναρκωτικών και όχι σε χρήση.

Τιμωρήθηκε με προαγωγή!

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 6 Νοεμβρίου 2012. Τρία ολόκληρα χρόνια μετά! Ο διπλωμάτης δήλωσε χρήστης και ισχυρίστηκε ότι τα τρία γραμμάρια ήταν για προσωπική του χρήση. Εξάλλου, τα υπόλοιπα τρία κιλά είχαν εξαφανιστεί από την μετάφραση(!), αν και υπάρχουν στις εκθέσεις της δανικής αστυνομίας, τις οποίες και προφανώς κανείς δεν έκανε τον κόπο να διαβάσει! Το αποτέλεσμα; Δεν του επιβάλλεται καμία πειθαρχική ποινή, με το σκεπτικό ότι ήταν ασθενής, δηλαδή εξαρτημένος. Προσκόμισε, μάλιστα, και χαρτί από ιδιωτική κλινική, το οποίο και πιστοποιεί την απεξάρτησή του.
Ας σημειωθεί ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000, πριν ακόμα ο πολυπράγμων νέος εισέλθει στη Διπλωματική Υπηρεσία, στο σπίτι του είχε βρεθεί νεκρός από χρήση ηρωίνης ο Αναξαγόρας Κ. Η μητέρα του θύματος υποστηρίζει μέχρι και σήμερα ότι ο υιός της πέθανε από δόση που του είχε προμηθεύσει ο φίλος του, μετέπειτα διπλωμάτης και σήμερα διπλωματικός σύμβουλος κορυφαίου υπουργού.
Λίγο μετά την αθώωσή του προάγεται στον βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Α’! Εντύπωση προκαλεί πως η απόφαση αυτή είχε αναδρομική ισχύ δύο ετών. Δηλαδή, πληρώθηκε για όλη εκείνη την περίοδο που είχε απομακρυνθεί από την Διπλωματική Υπηρεσία. Η καλή του τύχη του, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Σύμφωνα με πληροφορία, συνδεόταν φιλικά με υψηλά ιστάμενο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Την φιλία αυτή αξιοποίησε λίγο μετά την εκλογική νίκη του 2015. Έτσι από το 2016 βρέθηκε στο γραφείο κορυφαίου υπουργού, όπου υπηρετεί ως διπλωματικός του σύμβουλος.
Μόνιμοι υπάλληλοι του εν λόγω υπουργείου κάνουν λόγο για έναν εκ των στενότερων συνεργατών του μέχρι τον ανασχηματισμό υπουργού με παρουσία σε πολλές συσκέψεις. Σύμφωνα με μαρτυρίες, με την αλαζονική και απότομη συμπεριφορά του προκαλούσε συχνά υπηρεσιακούς παράγοντες. Είχε φτάσει, μάλιστα, να απειλήσει έναν εξ αυτών. Τον είχε κατηγορήσει ότι διαβάλλει τον υπουργό και δεν ακολουθεί τις εντολές του.
Πέρα από τη συγκεκριμένη κραυγαλέα περίπτωση, εγείρεται ένα κρίσιμο ερώτημα: ποια είναι η σκοπιμότητα που ένας αποδεδειγμένα εμπλεκόμενος με ναρκωτικά να προωθείται σε θέση διπλωματικού συμβούλου κορυφαίου υπουργού; Τί, λοιπόν, καθιστά αυτού του είδους τους ανθρώπους χρήσιμους και προακτέους υπαλλήλους; Ιδού ένα καυτό ερώτημα που κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει αναπάντητο…
slpress.gr