28.8.18

«Χοντραίνει το παιχνίδι» στην Κύπρο - Ναυτική βάση στην Αμμόχωστο ετοιμάζει η Τουρκία


Η ανακάλυψη πετρελαίου στην ΑΟΖ της Κύπρου σε συνδυασμό με τον ανέκαθεν σημαντικό γεωπολιτικό της ρόλο, έχει μετατρέψει το νησί σε μία από τις πιο «καυτές» περιοχές της ανατολικής Μεσογείου.

Δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας έρχεται να ταράξει εκ νέου τα νερά στην Κύπρο.
Η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ αποκαλύπτει πως η Τουρκία επιθυμεί την δημιουργία ναυτικής βάσης στην Αμμόχωστο. Μάλιστα αναφέρει πως το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει καταθέσει αίτημα στο ΥΠΕΞ της Τουρκίας. 
Η Τουρκία χρειάζεται οπωσδήποτε ναυτική βάση στα κατεχόμενα, αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας πως πολλές χώρες (μεταξύ τους και η Ελλάδα) έχουν βάσεις στην Κύπρο, επίσης αναφέρεται πως σχεδιάζεται και αεροπορική βάση.
Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει νέες βάσεις στην Κύπρο για να ενισχύσει τη παρουσία της στην Αν.Μεσόγειο κι ακόμα περισσότερο στην Κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία πιθανότατα να σχεδιάζει γεωτρήσεις στο μέλλον.
Ήδη το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» είναι έτοιμο για να σαλπάρει στην Αν.Μεσόγειο και να ξεκινήσει τη διαδικασία γεώτρησης, αν και άγνωστη παραμένει η τοποθεσία.
Επίσης το πιθανότερο είναι, αυτή η ενέργεια να αποτελεί απάντηση στην αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των δυτικών δυνάμεων στο νησί. 
Συγκεκριμένα οι συζητήσεις για δημιουργία στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ και η συμφωνία για ελευθερία χρήσης στρατιωτικών εγκαταστάσεων από το γαλλικό στρατό φαίνεται πως κινητοποίησαν το τουρκικό επιτελείο. 
Με τον αυξανόμενο εξοπλισμό των κατεχομένων απομακρύνεται συνεχώς η λύση για το Κυπριακό, καθώς πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι η απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. 
pronews