4.8.18

Πάμε για σύγκρουση στο Κόσοβο; - Η Μόσχα παρακολουθεί στενά - Το ΝΑΤΟ «εγγυάται ασφάλεια» στους αλβανόφωνους

Μεγάλος αριθμός οχημάτων της ειδικής μονάδας του Κοσσυφοπεδίου (Κόσοβο) μετακινήθηκε αργά χθες το απόγευμα προς την Μητρόβιτσα, την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι.

Η ανακήρυξη αυτονομίας των Σέρβων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, είναι προ των πυλών, αν και η Σερβία προσπαθεί να αποτρέψει την εξέλιξη, αφού κρίνει ότι η συγκυρία δεν είναι κατάλληλη.
Η Μόσχα παρακολουθεί επίσης πολύ προσεκτικά την κατάσταση, καθώς θεωρεί ότι «χρωστά» στην Σερβία την βοήθεια στο Κόσοβο που δεν είχε μπορέσει να δώσει το 1999 λόγω ημιδιάλυσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων (είχαν ξεκινήσει δύο πολεμικά πλοία να εξέλθουν του ναυστάθμου της Σεβαστούπολης στην Μαύρη Θάλασσα και να κατευθυνθούν προς την Αδριατική και έσκασαν τα καζάνια των μηχανών, λόγω ακινησίας και έλλειψης συντήρησης).
Σήμερα εκπνέει η προθεσμία που είχε δώσει η Ευρωπαϊκής Ένωση στο Κόσοβο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων.
Αν δεν συσταθεί η Ένωση Σερβικών Δήμων, τότε η σερβική κοινότητα «θα έχει το δικαίωμα να λάβει την τύχη στα χέρια της» λένε οι ηγέτες της κοινότητας
Οι Σέρβοι Κοσσυφοπεδίου είχαν προειδοποιήσει ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους έως τις 4 Αυγούστου, ομάδα διαχείρισης θα στείλει σχέδιο καταστατικού στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στις 5 Αυγούστου θα ανακοινώσει το σχηματισμό του Συνδέσμου των Σερβικών Δήμων, με τη μορφή της αυτονομίας.
Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο, ότι δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες και ότι θα πατάξει κάθε παράνομη πράξη.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι προετοιμάζεται κάτι. Παρ' όλα αυτά, διέταξα αυξημένη ετοιμότητα των δυνάμεων ασφαλείας» δήλωσε, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.
Από την πλευρά του, ο Βούτσιτς, σε ανοιχτή του επιστολή προς τους Σέρβους του Κοσόβου, ζητάει να επικρατήσει η σύνεση και τους καλεί να διατηρήσουν την ειρήνη, μην απαντώντας στις προβοκάτσιες των αλβανόφωνων Κοσοβάρων.
«Η Σερβία είναι έτοιμη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της απέναντί σας, να προστατεύσει τη ζωή σας και την ειρήνη, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Όσο είμαι εγώ επικεφαλής δεν θα επιτρέψουμε οργανωμένη βία εναντίον Σέρβων, ούτε διώξεις» επισημαίνει, μεταξύ άλλων.
Η ένταση στη βαλκανική χώρα είναι ιδιαιτέρως τεταμένη το τελευταίο διάστημα, ενώ λάδι στη φωτιά έριξε και η αναγγελία του Τιράνων για κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Σημειώνεται ότι το Κόσοβο, το οποίο αποτελούσε έδαφος της Γιουγκοσλαβίας, τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ από το 1999, ενώ το 2008 την ανεξαρτησία του, η οποία αναγνωρίζεται από περιορισμένο αριθμό κρατών (όχι από την Ελλάδα).
Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ (ΚFOR) στην περιχή
Η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί, ωστόσο, στα βόρεια της χώρας, στην περιοχή της Μητρόβιτας 300.000 Σέρβοι αποτελούν το 90% του ντόπιου πληθυσμού.
pronews