31.8.18

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ δυτικά της Καρδίτσας


Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,0 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 10.12 το πρωί στα σύνορα των νομών Καρδίτσας - Τρικάλων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 34 χλμ νοτιο-νοτιοδυτικά από τα ΤρίκαλαΣύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 34 χλμ νοτιο-νοτιοδυτικά από τα Τρίκαλα και 14 χλμ νοτιοδυτικά της Πύλης. 

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ.. 
Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την περιοχή. 

Παράλληλα, στις 11.26 σημειώθηκε δεύτερη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται 29 χιλιόμετρα νότια- νοτιοδυτικά των Τρικάλων, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως κτήρια έχουν υποστεί ζημιές στο δήμο Αργιθέας (στο νομό Καρδίτσας). Επί τόπου βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής που διεξάγουν ελέγχους. Οι ίδιες πληροφορίες προσθέτουν πως ενδεχομένως να έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού Καρδίτσας και των γύρω περιοχών.

Τι δηλώνουν οι δήμαρχοι Αργιθέας, Μουζακίου και Τρικκαιών για τις ζημιές 
Ρωγμές σε κατοικίες, κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα ανεπίσημα, κυρίως στο δήμο ΑργιθέαςΡωγμές σε κατοικίες, κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα ανεπίσημα, κυρίως στο δήμο Αργιθέας, όπως σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Λάμπρος Τσιβόλας, έπειτα από την ισχυρή σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο ίδιος, διευκρινίζει πως ο μηχανισμός του δήμου έχει τεθεί σε συναγερμό από την πρώτη στιγμή για να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα. Ο επικεφαλής του Δήμου της Λίμνης Πλαστήρα, Δημήτρης Τσιαντής, επισημαίνει επίσης, πως μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερες ζημιές σε κατοικίες, μετά από επικοινωνία που είχε ο ίδιος με το σύνολο των προέδρων του δήμου. 

Ο Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου, τονίζει επίσης πως έχουν αναφερθεί ρωγμές σε ελάχιστες παλαιές κατοικίες, κυρίως στα ορεινά του δήμου, ενώ οι λίγες κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων αντιμετωπίζονται από τη δημοτική αρχή. 

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει τους κατοίκους του δήμου ότι λειτουργούν τέσσερις τηλεφωνικές γραμμές για τους πολίτες (2431351100, 2431351200, 2431032330, 2431020000) προκειμένου να εξυπηρετηθούν σχετικά με προβλήματα που ενέσκηψαν από το σεισμό. Όλη τη διάρκεια της ημέρας οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για να αναφέρουν τυχόν βλάβες, ζημιές, προβλήματα και οτιδήποτε σχετίζεται με τον σεισμό της 31ης Αυγούστου 2018. Η πολιτική προστασία του Δήμου Τρικκαίων έχει ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή. Κάτοικοι μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο είπαν πως αυτό που έγινε σήμερα ήταν τρομακτικό, ότι δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ.


zougla.grΤο επίκεντρο του σεισμού / © emsc-csem.org