8.8.18

Π.Καμμένος: «Έστησαν ενέδρα στους 2 Έλληνες στρατιωτικούς - Τους έπιασε η Τουρκία για να πάρει τους 8»

Για πρώτη φορά ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος παραδέχτηκε πως η αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτριου Κούκλατζη έγινε κατόπιν προσχεδιασμένης ενέδρας των Τούρκων εξουσιοδοτημένης από τον ίδιο τον Ρ.Τ.Ερντογάν

«Ήταν προσχεδιασμένη επιχείρηση με εντολή Ερντογάν», είπε ο κ. Καμμένος. «Γι’ αυτό μίλησα από την αρχή για ομηρία», πρόσθεσε. 
Έτσι λοιπόν ο ΥΕΘΑ παραδέχεται αυτό που από την αρχή το pronews.gr είχε αναφέρει ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις,είχαν εντολή από τον ίδιο τον Ερντογάν να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια για να υπάρχει εκβιασμός στο ζήτημα των «8» Τούρκων πραξικοπηματιών στρατιωτικών.
Τότε είχαμε γράψει: 
«Εντελώς αντίθετη εικόνα από αυτή που δίνει το ΓΕΣ στην ανακοίνωσή του αναφορικά με την αιχμαλώτιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών (στο ΓΕΣ κρατούν για ανεξήγητους λόγους, μυστικούς τους βαθμούς τους),  από τους Τούρκους στον Εβρο, δίνουν διάφορες πηγές στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό: Πιθανότατα οι δύο Ελληνες (η ανακοίνωση αναφέρει για "στελέχη" οπότε είναι πιθανόν ο ένας τουλάχιστον να είναι αξιωματικός ή υπαξιωματικός και ο άλλος ΕΠΟΠ ή και οι δύο να είναι βαθμοφόροι), πιάστηκαν αιχμάλωτοι ΕΝΤΟΣ του ελληνικού εδάφους, σε καταδρομική ενέργεια των Τούρκων.
Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΓΕΣ, άλλωστε δεν αντέχει σε κριτική για τον λόγο της υποτιθέμενης εισόδου στη Τουρκία των δύο αιχμαλώτων στρατιωτικών: Από τον Ελληνικό Στρατό έχουν υπηρετήσει σε σύνολο αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών από το 1974, εκατοντάδες χιλιάδες στο προγεφύρωμα του Κάραγατς (εκεί ο ποταμός Εβρους εισέρχεται στο τουρκικό έδαφος και οι δύο όχθες είναι τουρκικές, άρα υπάρχει μια λωρίδα τουρκικής γης), αλλά ουδείς εισήλθε λόγω "καιρικών συνθηκών" στη Τουρκία.
Αυτό που λέει δεν λέει η ανακοίνωση αλλά το υποστηρίζουν πηγές του ΓΕΣ είναι ότι μετακινήθηκαν μεταξύ του φυλακίου και της προκεχωρημένης βάσης και λόγω... ομίχλης εισήλθαν κατά λάθος στο τουρκικό έδαφος, ενώ έκαναν έλεγχο των φυλακίων!
Πώς πιστοποιήθηκε ότι οι αιχμάλωτοι μπήκαν κατά λάθος στη Τουρκία; Κατ'αρχήν στην συγκεκριμένη περιοχή έχει συρματόπλεγμα στην συνοριακή γραμμή. Επειτα, κανείς δεν έχει μιλήσει μαζί τους από ελληνικής πλευράς, απλώς υπήρξε διαβεβαίωση των Τούρκων.
... 
Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού επίσης δεν δίνεται απάντηση και στο ερώτημα πότε ακριβώς σημειώθηκε το περιστατικό.
Επισήμως, αναφέρεται ότι η περίπολος συνελήφθη από Τούρκους στρατιωτικούς την 1η Μαρτίου, αλλά αρνούνται να πουν αν πέρασαν σε τουρκικό έδαφος το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα ή το βράδυ της χθεσινής ημέρας. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι μετέφεραν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη και δεν τους κράτησαν κοντά στις Καστανιές. Αν ήταν ήσσονος σημασίας το επεισόδιο δεν θα τους μετέφεραν στην Ανδριανούπολη
Αρα τους έχουν αιχμαλωτίσει κανονικά.
Κατ'αρχήν υπάρχει μια στενή ζώνη μεταξύ των εδαφών των δύο χωρών που ακόμα και αν κάνεις λάθος και πας ανατολικά αντί δυτικά, το αντιλαμβάνεσαι έγκαιρα.
Τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού δεν είναι η «Κοκκινοσκουφίτσα που περπατά εις το δάσος»: Υπάρχει συγκεκριμένο κοντινό δρομολόγιο από το φυλάκιο και επειδή ενίοτε οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες, υπάρχουν σημάδια και συρματόπλεγμα που αποτρέπουν ακόμα και τον πιο άσχετο να μην μπει στο τουρκικό έδαφος.
Μπορούμε να γράφουμε πολλά για το θέμα, το οποίο απεκρύβη κατά τρόπο απαράδεκτο από το ΓΕΣ και δόθηκε στην δημοσιότητα μία ημέρα μετά.
Το πιθανότερο (και αυτό αναφέρει ως γεγονός πηγή μεγάλης ξένης πρεσβείας) είναι ότι είχαμε καταδρομική τουρκική ενέργεια και σύλληψη των δυο αιχμαλώτων και εν συνεχεία μεταφορά τους στο ελληνικό έδαφος.
Συνεπώ από την αρχή περί αυτού επρόκειτο: Να χρησιμοποιηθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ως μοχλός πίεσης για ανταλλαγή.
Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η επιχείρηση δεν έγινε τυχαία μέσα σε ένα βράδυ.
Σε ό,τι αφορά στη συνέχιση της κράτησής τους ανέφερε πως οι Μητρετώδης και Κούκλατζης υπηρετούν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Εχουν μόνιμη διεύθυνση στη γειτονική χώρα και η κράτησή τους είναι αντίθετη σε κάθε αρχή διεθνούς δικαίου. 
«Κρατούνται παράνομα χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες, ενώ πλέον δεν υπάρχει και το εμπόδιο που προέβαλε το τουρκικό δικαστήριο για τη μόνιμη κατοικία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει τώρα απευθύνθηκε στους Ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι πρέπει να απαιτήσουν την απελευθέρωση του Ανθυπολοχαγού και του Λοχία. 
Όμως ο υπουργός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν ακούει κανέναν πόσο μάλλον τους Δυτικούς οι οποίοι του είναι παντελώς αδιάφοροι.
Την απόφαση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό όταν φτάσει στη Βουλή η συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, γνωστοποίησε ο υπουργός Άμυνας. 
«Όποτε κι αν έρθει συμφωνία με τα Σκόπια οι ΑΝΕΛ θα φύγουν από την κυβέρνηση», δήλωσε κατηγορηματικά ο Πάνος Καμμένος στο ραδιόφωνο του Real Fm.
Όπως τόνισε, σε αυτή την περίπτωση θα οδηγηθούμε σε εκλογές «προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν τι επιθυμούν.» «Εναλλακτική λύση είναι το δημοψήφισμα», σημείωσε.
Τότε γράφαμε:
«Η περίπολος κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στο συγκεκριμένο σημείο δίπλα στον ποταμό Άρδα, τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την τουρκική στρατιωτική διοίκηση, γίνονται με το φως της ημέρας για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανής εμπλοκής. 
Το συγκεκριμένο μονοπάτι των περιπολιών στις Καστανιές είναι μήκους περίπου 300-400 μέτρων, είναι σημασμένο, όπως προσδιορισμένο είναι και το τουρκικό που βρίσκεται παράλληλα με το δρομάκι όπου κινούνται οι ελληνικές περίπολοι.
Στο ελληνικό μονοπάτι που περνάει μέσα από το δάσος και καταλήγει στον Άρδα τα δέντρα είναι βαμμένα και έχουν ευδιάκριτη σήμανση που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ελληνικό έδαφος.
Πρόκειται για δρομάκι ξεκάθαρο, συγκεκριμένο από το οποίο δεν μπορείς να παρεκκλίνεις για να περάσεις στην τουρκική πλευρά, όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες, λένε όσοι έχουν υπηρετήσει στην περιοχή. 
Η διαδρομή είναι δεδομένη: Ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, κινείται παράλληλα αλλά σε απόσταση από τη σιδηροδρομική γραμμή.
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από τους Τούρκους με το αιτιολογικό ότι πέρασαν σε τουρκικό έδαφος, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξέφυγαν από το ελληνικό μονοπάτι, αφού η σήμανση είναι ευδιάκριτη, ό,τι καιρό και αν κάνει.
Είναι σαφές ότι οι Τούρκοι ήξεραν τι ώρα περνούσε η ελληνική περίπολος ελέγχου των φυλακίων.
Ολα δείχνουν καταδρομική επιχείρηση με αντικειμενικό στόχο την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.»
Το έγγραφο ξεκαθαρίζει ότι αντίθετα με ότι αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, δεν αντιμετωπίζουν την κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη περιοχή που βέβαια μπορεί να επισύρει καταδίκη μέχρι 3 ετών.
Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει "Αναφορικά με τους ύποπτους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κουκλατζή και συνεκτιμώντας τις αναφορές από τη σύλληψή τους, τον σωματικό έλεγχο, το σχεδιάγραμμα της γραμμής συνόρων, πληροφορίες από την παρουσία τους στο τουρκικό έδαφος και άλλα κατασχεμένα έγγραφα, όλα αυτά στοιχειοθετούν συγκεκριμένες αποδείξεις  για την ενοχή των δύο υπόπτων αναφορικά με την διάπραξη της παράνομης εισόδου σε στρατιωτική απαγορευμένη περιοχή η υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων και η πεποίθηση ότι οι ύποπτοι μπορεί να διαφύγουν εάν αφεθούν ελεύθεροι από τη στιγμή που οι ύποπτοι δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.
Η εξέταση όλων των στοιχείων της σύλληψης όπως και των ηλεκτρονικών στοιχείων συνεχίζεται.  
Αποφασίζεται οι ύποπτοι να ΣΥΛΛΗΦΘΟΥΝ  ξεχωριστά ο καθένας για το έγκλημα της παράνομης εισόδους σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή".
Ετσι λοιπόν αποφασίστηκε η κράτησή τους για τους κάτωθι λόγους, όπως καταλήγει:
"-Παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης
-Υποψία διαφυγής
-Υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων
-Μη ύπαρξη μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία
-Πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό".
pronews.gr