17.7.18

Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Τουρκίας στο Φάρνμπορο για την προμήθεια Patriot!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να «διεκδικήσουν» την Τουρκία από την «αγκαλιά» του Βλαντιμίρ Πούτιν, ακυρώνοντας στην πράξη την προμήθεια του συστήματος αεράμυνας S-400 Triumf και παράλληλα ανοίγοντας την πόρτα για την παράδοση των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II της Lockheed Martin.

Όπως μετέδωσε η ισραηλινή Haaretz πριν από λίγο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να πείσει μέσω διαπραγματεύσεων την Τουρκία να προχωρήσει στην προμήθεια του ομοειδούς με τους S-400 συστήματος PATRIOT για να εγκαταλείψει η Άγκυρα την προμήθεια του ρωσικού συστήματος!
Όπως αποκαλύφθηκε μάλιστα από την Αμερικανίδα διπλωμάτη Κάινταναου ο οποίος υπηρετεί ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τις Πολιτικές και Στρατιωτικές Υποθέσεις, στο αεροπορικό σόου του Φάρνμπορο στη Βρετανία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, αμερικανική κυβερνητική αντιπροσωπεία συναντάται με «συμμάχους», διευκρινίζοντας ότι πραγματοποιούνται συναντήσεις και με τους Τούρκους με αντικείμενο τους PATRIOT.
Είναι προφανές ότι η εξέλιξη οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ρίξει όλο τους το διπλωματικό βάτος στην προσπάθεια να διατηρήσουν την Τουρκία σε «δυτική τροχιά». Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την εξέλιξη με ψυχραιμία σε πλήρη συνεννόηση και ευθυγράμμιση με φίλους, συμμάχους και εταίρους.
Χώρες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, εξίσου με την Ελλάδα, αφενός με την προσκόλληση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία και αφετέρου με την προοπτική αξιοποίησης οπλικών συστημάτων τεχνολογίας αιχμής, από χώρες με διακηρυγμένο στόχο αλλαγής του περιφερειακού Status quo.
Στην περίπτωση των δυο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, ενώ η Ελλάδα είναι απόλυτα καλυμμένη από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο στις ενέργειές της που αφορούν στο αντάλλαγμα που ζητά ο Ερντογάν να τους αφήσει ελεύθερους, δηλαδή του οχτώ «πραξικοπηματίες», η χώρα δεν προχωρά σε επίσημο αίτημα να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απόφαση.
Το μέλλον τους είναι γνωστό και εξαιρετικά αρνητικό ακόμα και για τη φυσική τους επιβίωση εάν εκδοθούν. Η Ελλάδα πρέπει να λάβει τη σαφέστατη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μην σηκώνει τέτοιο βάρος στους ώμους της ακάλυπτη.
Με τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να συντονίσει την πολιτική της στο ζήτημα του εξοπλισμού της Τουρκίας, αλλά και της εν γένει παραμονής της στο «δυτικό στρατόπεδο», το οποίο δεν μπορεί να διασφαλίζεται με ανοχή της καταπάτησης αρχών τις οποίες τα υπόλοιπα μέλη του «στρατοπέδου» έχουν δεσμευθεί να τηρούν…
defence-point