12.7.18

Eurogroup: Γερμανικό «καψόνι» στην Ελλάδα για ΦΠΑ νησιών και συντάξεις -Τι θα γίνει με τη δόση

H σφηκοφωλιά Juan

Για τις αρχές Αυγούστου αναβλήθηκε η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ, μετά τις ενστάσεις της Γερμανίας για το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά, τα οποία πλήττονται από την προσφυγική κρίση.
Στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες, όλοι οι υπουργοί επικύρωσαν το επικαιροποιημένο μνημόνιο, εκτός από τη Γερμανία, η οποία, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν το επικύρωσε εξαιτίας εσωτερικών διαδικασιών, οι οποίες σχετίζονται με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αυξήσει τον ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η Ελλάδα δεν θα πάρει την τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, τον Αύγουστο. Όμως, η ελληνική κυβέρνηση ωθείται τώρα να λάβει ισοδύναμα μέτρα, κόβοντας το ποσό που αφορά τον μειωμένο ΦΠΑ -περί τα 28 εκατομμύρια ευρώ- απο άλλες πηγές του προϋπολογισμού της.
Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε για το θέμα πως οι ελληνικές Αρχές έχουν αναλάβει τεράστιες προσπάθειες για να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και έχουν δείξει ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων που δεν πρέπει να την αμφισβητηθεί. «Ελπίζουμε η Ελλάδα να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις, ώστε να μην βλάψει την εμπιστοσύνη που βλέπουμε πως έχει αρχίσει να εμπεδώνεται στις αγορές», είπε ο Μάριο Σεντένο.
Πάντως, κατά την συνέντευξη Τύπου του Eurogroup τονίσθηκε πως η μείωση των συντάξεων θα ισχύσει κανονικά από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup σε ερώτηση για την ευελιξία μετά το Μνημόνιο, και ιδιαίτερα για την πιθανότητα μη περικοπής των συντάξεων, απάντησε πως είναι πολύ σημαντικό, στην τελευταία φάση του Μνημονίου να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη, έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές -κύριο συστατικό της εμπιστοσύνης αυτής, είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις της και όλες τις υποχρεώσεις της!
aftodioikisi.gr