9.7.18

Μαυροβούνιο: Αλβανοί μουσουλμάνοι εμπόδισαν Μητροπολίτη να τελέσει λειτουργία…


Μια ομάδα είκοσι Αλβανών με επικεφαλής τον Χατζή Σουλεϊμάνι, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος που είναι στον δημοτικό συνασπισμό της πόλης Ούλτσιν, σήμερα το πρωί προσπάθησε να αποτρέψει τον μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Πριμόρσκα, Αμφιλόχιο, να τελέσει με κληρικούς Θεία Λειτουργία στα θεμέλια της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Σβάς της πόλης Ούλτσιν.
 
Μετά την ενέργεια αυτή επενέβη η αστυνομία, η οποία εξασφάλισε την προσέλευση του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου κοντά στην εκκλησία, αλλά όχι στα θεμέλια του ναού, όπως προβλέπονταν από την μητρόπολη.
 
Οι ομάδα των μουσουλμάνων εμπόδισε την προσέγγιση του επικεφαλής της εκκλησίας, ενώ ο Χατζή Σουλεϊμάνι υποστήριξε ότι ο Μητροπολίτης, οι ιερείς και οι πιστοί «ήρθαν για να την κατακτήσουν»  και ότι ως Αλβανός Μουσουλμάνος δεν θα το επιτρέψει αυτό. 
 
«Η εκκλησία δεν είναι της Μητρόπολης και παρά του ότι δεν ξέρω που ανήκει, ξέρω ότι δεν είναι δική της».
 

Όταν ρωτήθηκε από τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο, εάν παρεμβαίνει στην Εκκλησία ως Μουσουλμάνος, δήλωσε ότι πρώτα ήταν Αλβανός…
 
Μετά την ένταση, τη συζήτηση και την αγανάκτηση των Ορθόδοξων πιστών, η αστυνομία διαφύλαξε τον μητροπολίτη, τους ιερούς και τους πιστούς  και τους προέτρεψε να μεταβούν  κοντά – είκοσι μέτρα από τα ερείπια της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, αλλά όχι επί των  θεμελίων του ναού, όπως προβλεπόταν για την τέλεση της  Λειτουργίας.

Σχετικό βίντεο
 
(Η πόλη Ούλτσιν- Улцињу  είναι στα νότια του Μαυροβουνίου. Στην απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 10.707 κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων είναι Αλβανοί)
 
(Στοιχεία από rts.rs , rs.sputniknews.com, ulqini-online.com) 
 
--