16.7.18

Χειροπέδες σε πολυεθνικό κύκλωμα ναρκωτικών


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Πολυεθνικό παραμάγαζο εμπορίας ναρκωτικών είχαν στήσει τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα μέλη κυκλώματος, τα οποία προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου, όπως Μαρόκο, Παλαιστίνη, Γουινέα, Ρουάντα, Σομαλία, Αλβανία, Βουλγαρία, Νιγηρία, Καμερούν, Κονγκό, Μπαλί κ.ά. 



Η δραστηριότητα ωστόσο των μελών της οργάνωσης, τα οποία ειδικεύονταν στην ηρωίνη και την κάνναβη, δεν διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς σήμερα τα περισσότερα εξ αυτών έπεσαν στα χέρια των ανδρών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος ξεκίνησε έπειτα από πλήθος καταγγελιών στις Αρχές από πολίτες οι οποίοι εξέφραζαν την αγανάκτησή τους για τις «ναρκωσυναλλαγές» που πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας κυρίως στην πλατεία Αμερικής και την πλατεία Κολιάτσου. 

Έπειτα λοιπόν από σχετικές παρακολουθήσεις και συλλογή στοιχείων οι «ράμπο» της Υποδιεύθυνσης ξεκίνησαν την επιχείρηση και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν ήδη προχωρήσει σε 28 συλλήψεις, ενώ, σύμφωνα 
με πληροφορίες , αναμένονται ακόμη 11, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των εμπλεκομένων στους 43. 

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η πολυπληθής συμμορία ήταν τόσο «δραστήρια», που κατάφερνε να εξυπηρετεί περίπου 400 πελάτες την ημέρα, αφού διέθετε όλες τις σχετικές ειδικότητες, όπως τσιλιαδόρους, μεταφορείς, μπράβους κ.ά. Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί και η σύνθεση του κυκλώματος, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, οι συλληφθέντες προέρχονται από διάφορες χώρες. 

Όπως έλεγαν σχετικά καλά ενημερωμένες πηγές στο zougla.gr, «η οργάνωση είναι πολυεθνική. Αναζητούνται ακόμη 15 άτομα, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί μέσα από στοιχεία και βιντεοσκοπήσεις, ενώ έχουν δεσμευτεί χρήματα και ποσότητες ναρκωτικών».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Άλλο ένα καίριο «χτύπημα» στα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας κατάφερε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, με την εξάρθρωση πολυμελούς πολυεθνικής εγκληματικής ομάδας, η οποία δραστηριοποιούνταν κυρίως στην περιοχή της πλατείας Αμερικής, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 15-16 Ιουλίου 2018, με τη συνδρομή των Ο.Π.Κ.Ε. και της Άμεσης Δράσης (Ομάδες ΔΙ.ΑΣ.), συνελήφθησαν συνολικά 28 άτομα, ενώ ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή ακόμη 11 ατόμων, όλοι αλλοδαποί.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για παραβάσεις του νόμου για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Για την πλήρη αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν στοιχεία από πλούσιο βιντεοληπτικό υλικό που ελήφθη κατόπιν διατάξεων και βουλευμάτων που εκδόθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Στο πλαίσιο αυτό επετεύχθη η «χαρτογράφηση» της δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης στο κέντρο της Αθήνας και ταυτοποιήθηκαν, με τη χρήση τεχνικών και φυσικών μεθόδων, πάνω από 800 αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών.

Όπως προέκυψε, τα μέλη της οργάνωσης, κατανεμημένα σε δύο υποομάδες, δρούσαν τουλάχιστον από τις αρχές του χρόνου, προμηθεύοντας συστηματικά με ναρκωτικές ουσίες όλο το 24ωρο, περίπου 350 με 400 τοξικομανείς την ημέρα.

Επιπλέον, διατηρούσαν διακριτούς ρόλους, καθώς κάποια από τα μέλη της οργάνωσης ήταν επιφορτισμένα με τον ρόλο του διακινητή, του «τσιλιαδόρου» ή του ταμία, ενώ κάποια άλλα αναλάμβαναν την απόκρυψη των ναρκωτικών ουσιών.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας κατασχέθηκαν 30 αυτοσχέδιες συσκευασίες ηρωίνης, 40 κινητά τηλέφωνα και χρηματικό ποσό που ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


zougla.gr