26.7.18

Καταιγίδα και πλημμύρες στα βόρεια προάστια


Η ξαφνική μπόρα που ξέσπασε περίπου στις 13.30 στα βόρεια προάστια προκάλεσε έντονα προβλήματα στους δρόμους, όπου η στάθμη του νερού ανέβηκε απότομα.

Τμήματα του οδικού δικτύου σε Κηφισιά, Πεντέλη, Χαλάνδρι και Βριλήσσια έκλεισαν λόγω πλημμυρικών φαινομένων, ενώ η κίνηση των οχημάτων είτε γινόταν με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες είτε διακόπηκε πλήρως.

Μικροί χείμαρροι με φερτά υλικά δημιουργήθηκαν στους δρόμους, οι οποίοι μετατράπηκαν εντός ολίγων λεπτών σε ποτάμια. Η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 140 κλήσεις από πολίτες.

Πλάνο από το Μαρούσι
Πλάνο από το Μαρούσι


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 14.00 η αστυνομία ανέφερε τα εξής:

Λόγω συσσώρευσης υδάτων κλειστή για την κυκλοφορία των οχημάτων είναι η γέφυρα Ερυμάνθου στην Κηφισιά και ο παράδρομος της Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος στη Ν. Ερυθραία.

Πρόγνωση καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως και την Παρασκευή 

Έντονη αστάθεια αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα έως και την Παρασκευή. Βροχές και καταιγίδες, οι οποίες τοπικά θα είναι ισχυρές και ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλώνονται κυρίως κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. 

Μάλιστα, το διήμερο Πέμπτη 26/07 και Παρασκευή 27/07, τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια, και θα επηρεάσουν κατά τόπους και νησιωτικά τμήματα του Ιονίου και του Αιγαίου (κυρίως Σποράδες, νησιά ΒΑ Αιγαίου και Κυκλάδες). Βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν και σε ορεινά κυρίως τμήματα της Κρήτης. 



Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο Νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, καθώς επίσης ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά ο καιρός της Πέμπτης

Ιδιαίτερα άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, σε νησιωτικά τμήματα του Ιονίου, στα ορεινά της Κρήτης και πιθανόν στις Κυκλάδες και σε νησιωτικά τμήμα του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου περιμένουμε σήμερα Πέμπτη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ιδιαίτερα τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να συνοδευτούν πρόσκαιρα και από χαλαζόπτωση. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από 15 έως 25 βαθμούς, στη βόρεια Ελλάδα από 18 έως 31 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 19 έως 30, στην Ήπειρο από 18 έως 31 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 30 βαθμούς, στη δυτική και νότια Ελλάδα από 19 έως 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 έως 31 βαθμούς, αλλά στο ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Χάρτης από Μeteoclub
Χάρτης από Μeteoclub


Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς, στο υπόλοιπο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και στα νοτιότερα πελάγη δυτικοί μέτριοι 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ, ενισχυόμενοι πρόσκαιρα σε μέτριους 5 μποφόρ τοπικά στα νοτιότερα πελάγη σε ισχυρούς 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα θα πυκνώσουν, ενώ θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι τοπικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη της Αθήνας θα κυμανθεί από 25 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Χάρτης από Μeteoclub
Χάρτης από Μeteoclub


Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους και τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι τοπικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και βαθμιαία νότιοι σχεδόν μέτριοι. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 25 έως 29 βαθμούς.

Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών 

zougla