11.7.18

Σύνοδος του ΝΑΤΟ με ελληνοτουρκικό τετ α τετ


Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται παρανόμως στις φυλακές Αδριανούπολης θα θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ώστε να βρεθεί λύση για την άμεση απελευθέρωσή τους, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και στη διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς -όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος- το ζήτημα είναι υψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού.

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται παρανόμως στις φυλακές Αδριανούπολης θα θέσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟΗ συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν έχει οριστεί για αύριο, στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Από το Λονδίνο, όπου συμμετείχε για πρώτη φορά στη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Έλληνας πρωθυπουργός φτάνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συνομιλίες και με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να χαράξουν τον «οδικό χάρτη» για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Μαζί του θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Το πρόγραμμά του έχει ως εξής:

Τετάρτη 11 Ιουλίου
14.30: Σύνοδος Κορυφής με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις εντός της Συμμαχίας και τον επιμερισμό βαρών
19.30: Δείπνο εργασίας.

Πέμπτη 12 Ιουλίου

08.45: Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τους ομολόγους τους της Γεωργίας και Ουκρανίας με εστίαση στα ζητήματα ασφάλειας, αμυντικών μεταρρυθμίσεων και συνεργασίας
10.30: Σύνοδος για το Αφγανιστάν
14.30: Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η πρόσκληση της Συνόδου στα Σκόπια για ένταξη 

Στο μεταξύ, η Βορειοατλαντική Συμμαχία αναμένεται να προσκαλέσει επίσημα την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους της, έπειτα και από τη συμφωνία που επετεύχθη με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας. Η συμφωνία επί της συνταγματικής αναθεώρησης και όλων των υπολοίπων παραμέτρων της θεωρείτο μείζονος σημασίας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις διαδικασίες ένταξης. Εκκρεμεί, βέβαια, το ζήτημα του δημοψηφίσματος μέσω του οποίου ο λαός της ΠΓΔΜ θα αποφασίσει εάν εγκρίνει ή όχι την τελική συμφωνία. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ζάεφ, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το αργότερο έως τις 7 Οκτωβρίου.

«Κλείδωσε» η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Για την Πέμπτη, στις 14.30 το μεσημέρι (ώρα Βρυξελλών), οριστικοποιήθηκε χθες η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο της συνάντησής τους είχε συζητηθεί κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η ατζέντα με την οποία προσέρχεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός έχει στην κορυφή της το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται παρανόμως αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία. «Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και σε όλες τις συναντήσεις και τις επίσημες παρεμβάσεις του θα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να ενταθεί η πίεση προς την Τουρκία για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας» τόνισε εν όψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Συνάντηση Ράμα στο Λονδίνο για το «Αλβανικό»

Στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο χθες, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν την πορεία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και οι οποίες αφορούν σε έναν σημαντικό αριθμό διμερών θεμάτων. 

Παρά το γεγονός ότι παραμένουν διάφορα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν από τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες, οι δύο πρωθυπουργοί πιστεύουν ότι σύντομα μπορεί να υπάρχει θετική κατάληξη.


Διαβάστε επίσης:

zougla

Γελά δ' ο μωρός καν τι μη γελοίον εί.
Juan