10.7.18

Ετοιμάζεται για περιπέτειες στο Αιγαίο ο Ρ.Τ.Ερντογάν: Διόρισε υπουργό Άμυνας τον «σκληρό» Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Χ.Ακάρ

Τον θεωρούμενο ως «σκληρό» και εμμονικό Αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, τοποθέτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν ως υπουργό Αμυνας, ανακοινώνοντας το νέο του υπουργικό συμβούλιο, σε μια κίνηση όπου δείχνει τις «διαθέσεις» του για την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει σε Αιγαίο και Θράκη.

«Ειλικρινά λέμε ότι θέλουμε να διεξάγουμε τις δραστηριότητές μας πάντα με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, στις διμερείς συμφωνίες και τους θαλάσσιους κανόνες, αλλά πιστεύουμε πάντοτε ότι, ως μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, έχουμε ξεκινήσει με την αρχή: "Εάν πεθάνω, θα σκοτωθώ"», είχε  συμπληρώσει.
Σε άλλη ομιλία του πάλι για το Αιγαίο κατά τη διάρκεια της άσκησης EFES 2018 είχε σημειώσει:
«Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στο Αιγαίο. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να προστατευτούν τα δικαιώματα της Τουρκίας».
Και φυσικά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την προκλητική εμφάνιση του Χ.Ακάρ με τους 3 άλλους αρχηγούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στα Ίμια στις 29 Ιανουαρίου του 2017, όταν με πλωτό σκάφος είχαν προσεγγίσει τις ελληνικές νησίδες.

Αυτόν τον εμμονικό, με το Αιγαίο όσο και με την Κύπρο άνθρωπο επέλεξε ο Ερντογάν για νέο υπουργό Άμυνας.
Ο Ερντογάν ορκίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου και στη συνέχει εκφώνησε ομιλία ενώπιον πολλών ξένων ηγετών που είχαν συγκεντρωθεί στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην προεδρική κατοικία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, την Κυριακή, που κόστισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους.
Λίγη ώρα αργότερα, ανακοίνωσε το νέο υπουργικό συμβούλιο. .
Ο Φουάτ Οκτάϊ ορίστηκε ως ο μοναδικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραμένει υπουργός Εξωτερικών.
Ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Άμυνας
Ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Ενέργειας
Ο Ρουσχάρ Πεκτζάν, υπουργός Εμπορίου
Ο Τούρκος πρόεδρος αρχίζει μια νέα θητεία πέντε ετών, με ευρείες εξουσίες, βάσει του νέου συστήματος διακυβέρνησης. Στην εξουσία από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος, ο 64χρονος Ερντογάν επανεξελέγη με άνεση στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, κερδίζοντας από τον πρώτο γύρο το 52,6% των ψήφων.
Με την ορκωμοσία του Ερντογάν η Τουρκία αλλάζει οριστικά σελίδα. Η θέση του πρωθυπουργού καταργείται και ο πρόεδρος θα συγκεντρώνει πλέον όλες τις εκτελεστικές εξουσίες και θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα. Επίσης θα διορίζει έξι από τα δεκατρία μέλη του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK), αρμόδιου να διορίζει και να αποπέμπει το δικαστικό προσωπικό.
Η προεδρία θα βασίζεται επίσης σε «επιτροπές» και γραφεία αρμόδια για διάφορους διοικητικούς τομείς, αν και προς το παρόν δεν είναι γνωστές οι δικαιοδοσίες τους.
Ο Ερντογάν εκφώνησε ομιλία ενώπιον πολλών ξένων ηγετών που είχαν συγκεντρωθεί στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: .
"Εμείς, ως Τουρκία και ως τουρκικός λαός, κάνουμε σήμερα μια νέα αρχή"είπε στους ηγέτες και στους χιλιάδες προσκεκλημένους του.
"Αφήνουμε πίσω μας το σύστημα που στο παρελθόν κόστισε στη χώρα μας ακριβό τίμημα, λόγω του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού χάους.Ξεκινούμε αυτόν τον δρόμο χρησιμοποιώντας αυτήν την ευκαιρία όσο καλύτερα μπορούμε, για ένα ισχυρό κοινοβούλιο, μια ισχυρή κυβέρνηση και μια ισχυρή Τουρκία"τόνισε.
Θα ενισχύσουμε την αμυντική βιομηχανία μας και την ασφάλεια των συνόρων. Θα κάνουμε πολύ μεγάλες επενδύσεις σε όλες τις περιοχές  για να γίνουμε μια από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες".