25.7.18

Οι δράστες της εθνικής τραγωδίας

Γράφει ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος


Άνθρωποι και δάση καίγονται διαχρονικά δήλωσε μόνο ο Μητσοτάκης (δυστυχώς)! Από τον αείμνηστο Ράλλη (κουκουνάρια) μέχρι σήμερα, οι εκάστοτε κυβερνητικοί παράγοντες δεν διανοήθηκαν έπειτα από μία μεγάλη τραγωδία να παραιτηθούν, για λόγους ευθιξίας τουλάχιστον.

Σε καμία άλλη χώρα ομόλογος του Σκουρλέτη έπειτα από τέτοιο κακό δεν θα παρέμενε στη θέση του. Θα είχε υποβάλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό από την πρώτη στιγμή κι εάν αυτό δεν είχε συμβεί, θα την έκανε απαιτητή ο πρωθυπουργός του.



Είναι θέμα συνείδησης, ευθιξίας και αρχών για κάθε νοήμονα άνθρωπο.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν μομφή για τον Σκουρλέτη. Αντίθετα, μάλιστα, απευθύνονται σε εμάς τους ίδιους, εφόσον οι Σκουρλέτηδες είναι δικά μας παιδιά, καθαρά δικό μας DNA.

Κάθε λαός, γράφει ο φιλόσοφος, έχει τους πολιτικούς, τους γιατρούς και τους δικαστές που του αξίζουν. Γιατί όχι και τους δημοσιογράφους θα προσέθετα εγώ, εάν κρίνει κάποιος από τα χάλια της κάλυψης των γεγονότων, με τα Μέσα να έχουν περιέλθει σε χέρια καιροσκόπων εφοπλιστών και επιχειρηματιών. Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες καναλιών, εφημερίδων και λοιπών Μέσων, εκκρεμούν κακουργηματικές υποθέσεις, οι οποίες κατά περίεργο τρόπο χρονίζουν σε συρτάρια ανακριτών.

Το πάθημα δεν γίνεται μάθημα και για αυτό δεν ευθύνονται πρωτίστως οι πολιτικοί μας αλλά εμείς οι ίδιοι, εάν όντως ισχύει ότι οι εκπρόσωποί μας είναι ο καθρέφτης της δικής μας κακοδαιμονίας.

Ρίξτε μια ματιά στα βουνά και τα δάση (όσα έχουν απομείνει) της Αττικής. Ένας περίπατος στον Υμηττό, στην Πάρνηθα και στην Πεντέλη θα σας πείσει. Μία εκδρομή από τον Διόνυσο μέχρι τον Μαραθώνα επίσης. Αποψίλωση και καθαριότητα, άγνωστες λέξεις. Σκουπιδότοποι γεμάτοι με πεταμένα κρεβάτια, καρέκλες, άχρηστα στρώματα, αντικείμενα κάθε είδους, χόρτα ξερά, βουνά από πευκοβελόνες και ξερά κλαδιά. Δεν χρειάζονται πράκτορες ξένων χωρών και υπηρεσιών για να έρθει η τραγωδία. Αρκεί μία σπίθα, μία δροσοσταλίδα ως μεγεθυντικός φακός κάτω από τον καυτό ήλιο για να πάρει φωτιά η πυριτιδαποθήκη της φύσης.

Ευθύνονται οι υπουργοί, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι για τις τραγωδίες μας; Φυσικά, όσο όμως ευθυνόμαστε κι εμείς, εφόσον είναι διαπιστωμένο ότι φέρουν τα δικά μας κουσούρια στο ακέραιο.

Μία βόλτα στη μικρή αλλά απίστευτα όμορφη Ελλάδα θα σας πείσει. Κακογουστιά και προχειρότητα που αρχίζει από τα ίδια μας τα σπίτια. Σκουπίδια, χωράφια και κήποι απεριποίητοι με σκουριασμένα συρματοπλέγματα. Φράχτες εγκαταλελειμμένοι που θυμίζουν υποχώρηση ηττημένων γερμανικών στρατευμάτων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σε χορταριασμένα οικόπεδα που τα καθαρίζει κάθε χρόνο η φύση ή η φωτιά. Ασυνείδητοι που πετάνε το τσιγάρο και την απόδειξη των διοδίων ή τη σακούλα της τυρόπιτας στον δρόμο σχεδόν επιδεικτικά. Τελευταίοι στη σειρά οι εμπρηστές, οι οικοπεδοφάγοι και οι πράκτορες των ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Έκανε μία ειλικρινή δήλωση μετά την πρόσφατη τραγωδία μόνον (δυστυχώς) ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Πολιτεία δεν μπόρεσε διαχρονικά να προστατέψει τους πολίτες και τα δάση».

Είναι ίσως η πιο ειλικρινής και έντιμη δήλωση των τελευταίων ετών. Η λέξη «διαχρονικά» αποτελεί το «κλειδί» της δυσάρεστης πραγματικότητας. Άλλη μία εξίσου σημαντική δήλωση άκουσα από τον Γιώργο Παπανδρέου στο παρελθόν. Μπορεί να μην είναι ο συμπαθέστερος των Ελλήνων πολιτικών, είναι όμως ο πατέρα της δήλωσης: «Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η νοοτροπία μας».

Αυτή, δυστυχώς, δεν αλλάζει με καμία δύναμη. Τα δάση καίγονται για να ξαναγεννηθούν φυσιολογικά. Οι άνθρωποι που ζουν μέσα σε δασικές περιοχές καίγονται από αμέλεια αφύσικα.

Αφήνω στην άκρη την άναρχη δόμηση και τη ρυμοτομία των οικισμών και των περιοχών που κάηκαν. Τα μέτρα εκκένωσης και πρόληψης που δεν πάρθηκαν. Την επιφυλακή λόγω κόκκινου συναγερμού που δεν τηρήθηκε. Τους ήρωες πυροσβέστες που έχουν μείνει με ελάχιστα μέσα αβοήθητοι επί σειρά ετών. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα που στερούνται σέρβις και ανταλλακτικών.

Ο αρμόδιος υπουργός έπρεπε να έχει υποβάλει την παραίτησή του από την πρώτη στιγμή, τουλάχιστον ως ελάχιστη απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς πολίτες αυτής της ατελείωτης τραγωδίας.

Οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά είναι ύποπτη και θα αποτελεί μελανό σημείο για το όποιο ηθικό πλεονέκτημα, όχι μόνον της κυβέρνησης αλλά και ολόκληρου του πολιτικού κόσμου.


zougla.gr