13.7.18

Αρχίζει εκ νέου ο καθαρισμός του ρέματος του Δενδροποτάμου από την ΕΥΑΘ


ΗΜΙΜΕΤΡΑ!

Τα ρέματα που έχουν τελικό αποδέκτη τη θάλασσα, τροφοδοτούνται από απόβλητα χοιροτροφείων,ορνιθοτροφείων, βοοτροφικών μονάδων, τυροκομείων και ποιος ξέρει τι άλλων, βρομίζουν την περιοχή σε εκατοντάδες μέτρα από τις όχθες τους και αποτελούν παράδεισο μικροβίων, κουνουπιών και σωρείας άλλων βλαβερών παρασίτων και εντόμων!

 Αντί λοιπόν οι αρμόδιες Υπηρεσίες να ακολουθήσουν μέτρο με μέτρο τη διαδρομή των ρεμάτων αυτών και να εντοπίσουν αυτούς που ρίχνουν τα απόβλητα - και να εφαρμόσουν αυστηρότατα τη νομοθεσία- απλά  "καθαρίζουν" τα φερτά υλικά, για να φεύγουν τα λύματα και να "αρωματίζουν" τη παραλία της Θεσσαλονίκης για την οποία το μόνο που φαίνεται ότι ασχολείται ο δήμος είναι τα έργα βιτρίνας και ας αποτελεί  αυτή ανοιχτή χαβούζα!

Γιατί δεν ελέγχονται για ύπαρξη και  κανονική λειτουργία (με τελικό στάδιο τη χλωρίωση) των βιολογικών καθαρισμών οι διάφορες προαναφερθείσες μονάδες; Ο μή έλεγχος - ή ο δήθεν έλεγχος- δεν αποτελεί παράβαση καθήκοντος;

Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ/ EFENPRESS

______________________________

Αρχίζει εκ νέου ο καθαρισμός του ρέματος Δεντροποτάμου από την Εταιρεία 'Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) με δικά της έξοδα και με στόχο -όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση- τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας σε περίπτωση έκτακτων πλημμυρικών φαινομένων.
Οι εργασίες καθαρισμού, που θα συνεχιστούν παραπλεύρως του κεντρικού αντλιοστασίου της ΕΥΑΘ και μέχρι την εκβολή του ρέματος, θα διαρκέσουν δύο μήνες. Είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά διακόπηκαν προκειμένου να βρεθεί κατάλληλος χώρος εναπόθεσης των φερτών υλών, μπάζων, απορριμμάτων και άλλων αποβλήτων που απομακρύνονται από το σημείο. Η σχετική σύμβαση, που υπεγράφη προχτές, σε εφαρμογή απόφασης της 28ης Ιουνίου, ύψους 300.000 ευρώ, αφορά σε ποσότητες αποβλήτων 16.000 τόνων περίπου. 

Το ρέμα Δενδροποτάμου καθαρίστηκε τελευταία φορά το 2014 από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών. Η πλημμελής διαχείρισή του έχει δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας και αγωνίας στην περιοχή για την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τους κινδύνους που εγκυμονούν τυχόν έντονα καιρικά φαινόμενα. Η ΕΥΑΘ, ανταποκρινόμενη στο χρόνιο αίτημα δημάρχων και κατοίκων της περιοχής και παρότι δεν είναι αρμοδιότητά της, ξεκινά εκ νέου τις εργασίες με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.  

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΥΑΘ κάνει λόγο για ολιγωρία των αρμόδιων για το έργο υπηρεσιών της Περιφέρειας. 

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια πρόσφατης (7/6/2018) επίσκεψης του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστα Γιουτίκα, στο Ρέμα Δενδροποτάμου, επισημάνθηκε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην περιοχή, θα πρέπει ο εκεί αγωγός της ΕΥΑΘ να συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό. Μάλιστα, ο κ.Γιουτίκας γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέταξε στο ΕΣΠΑ το σχετικό έργο για χρηματοδότηση. 

Κατά την επίσκεψή του στη συμβολή του ρέματος του Δενδροποτάμου με το ρέμα των βυρσοδεψείων, ο αντιπεριφερειάρχης είχε γνωστοποιήσει ακόμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη της Περιφέρειας, από την οποία θα προσδιοριστούν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την απορρύπανση της περιοχής. Για τη χρηματοδότηση των έργων θα αναζητηθούν κονδύλια και από το ΕΣΠΑ.

Φορείς της αυτοδιοίκησης της περιοχής, όπως ο δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης έχουν προ μηνών ζητήσει να  καθαριστούν οι εκβολές και η κοίτη του χειμάρρου του Δενδροποτάμου και των ρεμάτων τα οποία καταλήγουν στον συγκεκριμένο χείμαρρο. Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο συγκεκριμένος δήμος είχε επισημάνει ότι αν δεν καθαριστούν, "αφενός διατρέχουμε τον κίνδυνο πλημμυρών, αφετέρου θα υπάρχει διακοπή της υδροδότησης των περιοχών μας (όπως συνέβη χθες και σήμερα), οι οποίες υδροδοτούνται από το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ, που βρίσκεται δίπλα στην κοίτη του χειμάρρου του Δεδροποτάμου. Όταν λόγω έντονων βροχοπτώσεων και λόγω του ότι η κοίτη του χειμάρρου δεν έχει καθαρισθεί, ανεβαίνει η στάθμη του νερού και τότε εμφανίζεται θολό νερό και λάσπη στο δίκτυο υδροδότησης"

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, seleo.gr