1.7.18

«Οχι» και από την Αίγυπτο στα πλάνα της ΕΕ για τους μετανάστες -Δεν θέλει κέντρα υποδοχής


Η Αίγυπτος προστέθηκε στη λίστα των χωρών που έχουν δηλώσει ότι θα αρνηθούν να φιλοξενήσουν μετανάστες, όπως σχεδιάζει η ΕΕ.
Το Κάιρο ξεκαθάρισε ότι δεν θα δημιουργήσει κέντρα για μετανάστες που θα απελαύνονται από την ΕΕ, αν της ζητηθεί κάτι τέτοιο. Οι Ευρωπαίοι θέλουν τέτοιες εγκαταστάσεις σε «χώρες εταίρους» στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, κάτι στο οποίο συμφώνησαν στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.
«Τα κέντρα υποδοχής της ΕΕ για μετανάστες στην Αίγυπτο θα παραβιάζουν τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας μας», δήλωσε στη Welt ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας, Αλί Αμπντέλ Αάλ.

Ο ίδιος τόνισε ότι στην Αίγυπτο υπάρχουν ήδη περίπου 10 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, το Σουδάν, τη Σομαλία και άλλες χώρες, οι οποίοι- όπως όλοι οι αιτούντες άσυλο- δικαιούνται δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και υγεία. Η χώρα είναι ήδη στα όριά της. Μόνη εξαίρεση, σημείωσε, είναι οι μετανάστες που φτάνουν νόμιμα στην Αίγυπτο.
Ηδη, η Αλβανία, το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία έχουν δηλώσει ότι θα αρνηθούν να κατασκευάσουν κέντρα υποδοχής για μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην ΕΕ.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι αμφιβολίες για τη συμφωνία της Ανγκελα Μέρκελ για την επιστροφή αιτούντων άσυλο στις χώρες που έχουν καταγραφεί. Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας έχουν ήδη δηλώσει πως δεν συμφώνησαν κάτι τέτοιο με την καγκελάριο.
Πηγή: Deutsche Welle
Πηγή: iefimerida.gr
katohika.gr