2.7.18

Κοινή χρήση Οι… γραβατωμένοι και τα σκουπίδια

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Βάρεσαν πάλι τα νταούλια. Στις 25 Ιουνίου, λίγες μέρες μετά την «συμφωνία» στο Eurogroup, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε Β+ από Β, με σταθερή προοπτική.
Πανηγύρισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Ο οποίος κ. Τσίπρας, στις 16 Ιανουαρίου 2012, σε ομιλία του σε εκδήλωση της γερμανικής Αριστεράς, είχε βροντοφωνάξει:
«Η λύση θα δοθεί από τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα έρθουν σε ρήξη με την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. Από τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες, με τη βοήθεια των λαών της Ευρώπης, θα κατατάξουν στην κατηγορία "σκουπίδια" τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές και θα βάλουν ΑΑΑ στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία: Αλληλεγγύη, Ανάπτυξη, Απασχόληση».

Πάνε τώρα αυτά, περασμένα ξεχασμένα. Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας αντί να ρίξει στα σκουπίδια τους οίκους, έριξε στα σκουπίδια ολόκληρη τη χώρα.
Δηλαδή, παρέλαβε τις αξιολογήσεις στο Β και τις έριξε στο CCC, δηλαδή στα σκουπίδια.
Συγκεκριμένα όσον αφορά στον οίκο Standard & Poor’s:
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, ο οίκος Standard & Poor's είχε αναβαθμίσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε B από B-, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι για την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας είχαν αμβλυνθεί και με την σημείωση ότι αναμένει πως η ελληνική οικονομία θα βγει το 2015 από επτά χρόνια ύφεσης του ΑΕΠ της.
Βρισκόμασταν δηλαδή στο Β ήδη από το 2014. Αλλά στις 6 Φεβρουαρίου 2015, ο ίδιος οίκος μας είχε υποβαθμίσει στο Β- με αρνητική προοπτική.
Και στις 15 Απριλίου 2015, ο ίδιος οίκος μας υποβάθμισε από Β- σε CCC+ με αρνητική προοπτική.
Και στις 11 Ιουνίου 2015, μας υποβάθμισε από CCC+ σε CCC με επίσης αρνητική προοπτική.
Το ίδιο συνέβη και με όλους τους άλλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Μας είχαν αναβαθμίσει στο Β στη διάρκεια του 2014 και μας καταβαράθρωσαν στο CCC το 2015.
Τώρα, μετά από άλλα δύο μνημόνια, αρχίζουν να μας επαναφέρουν εκεί που ήμασταν το 2014 – χωρίς τα αχρείαστα νέα μνημόνια.
Και αυτοί που μας έριξαν στα σκουπίδια, πανηγυρίζουν για την… επιτυχία τους!
Σημειώστε ότι στις 26 Ιουνίου ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, σε ανάλυσή του, του ανέφερε αυτό που είναι η αλήθεια: «Η ανακοίνωση του Eurogroup είναι συνεπής με την προσδοκία μας για μία "υβριδικά καθαρή" έξοδο από το πρόγραμμα με σημαντικούς όρους πολιτικής».
Δηλαδή, ούτε καθαρή έξοδος, ούτε τίποτε.
Απλά.. υβριδική έξοδος για λόγους πολιτικούς.
Δηλαδή, «στημένη» έξοδος, όπως θα έλεγε ο κ. Τσίπρας πριν φορέσει τη γραβάτα…