8.7.18

Γερμανία: «Τέλη Ιουλίου η συμφωνία με τους Έλληνες και αρχίζουμε τις επιστροφές παράνομων μεταναστών»

Την ώρα που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν αυστηρά μέτρα κατά της λαθραίας μετανάστευσης, η υπουργός  Άμυνας της Γερμανίας φον ντερ Λάιεν θεωρεί ότι η συμφωνία επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών, με την πάντα πρόθυμη Ελλάδα, είναι ζήτημα χρόνου για να κλείσει.

Λίγες ώρες μετά την συμβιβαστική λύση στο μεταναστευτικό και από τα τρία  κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού,  ο Χορστ Ζεεχόφερ προειδοποιεί ξανά με απώθηση παράνομων  μεταναστών από τα  γερμανικά σύνορα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν διμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης με τις χώρες εισόδου στην ΕΕ, ανάμεσα στις οποίες «αξιοζήλευτη» θέση έχει η πάντα «φιλόξενη» Ελλάδα…
Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι
«δεν αποτελεί καλή στρατηγική να επενδύει κάποιος στο ότι δεν θα υπάρξουν διμερείς συμφωνίες. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσουν επαναπροωθήσεις στα γερμανικά σύνορα».
Από την πλευρά του ο αρχηγός των χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών στο κοινοβούλιο Αλεξάντερ Ντόμπριντ εκτιμά ότι τα γερμανικά σχέδια επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο στις χώρες εισόδου στην ΕΕ δεν θα δράσουν αποτρεπτικά στις αρχές των χωρών αυτών έτσι ώστε να διακόψουν τις καταγραφές «φοβούμενες» επιστροφές χιλιάδων αλλοδαπών, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτός είναι και ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.
Να δεχθεί όσο περισσότερους μπορεί αλλοδαπούς παράνομους μετανάστες στο έδαφός της.
. «Όποιος δεν είναι σε θέση να τηρήσει στοιχειώδεις ευρωπαϊκούς κανόνες δεν μπορεί να περιμένει συνεργασία σε άλλους τομείς», προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην υπουργός.
Αισιόδοξος για μια αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού  στη Γερμανία εμφανίζεται την ίδια στιγμή ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών συντηρητικών Φόλκερ Κάουντερ.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Neue Passauer Presse δηλώνει ότι ελπίζει σε μια συμφωνία κατ΄ αρχήν με την Ελλάδα και μετά με την Ιταλία (η οποία βέβαια όσο είναι ο Ματέο Σαλβινι και η Λέγκα στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτευχθεί ποτέ) για την γρήγορη επιστροφή παράνομων μεταναστών που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στις εν λόγω χώρες.
Βέβαιη ότι μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι απλά ζήτημα χρόνου εμφανίζεται, την ίδια στιγμή, η υπουργός Άμυνας και αναπληρώτρια επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Μιλώντας σε εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke τοποθετεί τη διμερή συμφωνία στα τέλη του μηνός, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Με την Ελλάδα θέλουμε να πετύχουμε συμφωνία μέχρι το τέλους του μήνα».
Παράλληλα η Γερμανίδα υπουργός θεωρεί ότι η συμφωνία με την Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες της ΕΕ:
«Και η Ιταλία επιθυμεί να υπάρξουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο μεταναστευτικό. Διότι οι Ιταλοί θέλουν, ως αντάλλαγμα, να τους βοηθήσουμε. Η αλληλεγγύη παραμένει σημαντική για όλους ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στη Ρώμη».
pronews