24.7.18

Δήμαρχος Ραφήνας: «Θα έχουμε πάνω από 100 νεκρούς» - Άργησε να ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης


Πλέον υπάρχουν διάχυτοι φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100 όπως προέβλεψε ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς ενώ  
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104.6 εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να  είναι τριψήφιος.  

«Οι νεκροί είναι παραπάνω από αυτούς που έχουν ανακοινωθεί, αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω. Η καταστροφή είναι βιβλική. Έχουν καεί 1000 σπίτια. Πραγματικά φοβάμαι, δεν θέλω να φανταστώ ότι μπορεί να έχουμε τόσους νεκρούς. Ελπίζω να μην φτάσουμε σε τριψήφιο νούμερο. Είναι πολλαπλοί οι λόγοι της μεγάλης θνησιμότητας. Τι να ερευνήσεις σε 1000 σπίτια; Η φωτιά ξέφυγε από τους ισχυρούς ανέμους και έφτασε μέσα σε μισή ώρα μέσα στη θάλασσα. Εμείς περιορίσαμε το κακό, αλλά δεν μπορέσαμε να το αποτρέψουμε. 
Το Κόκκινο Λιμανάκι κάηκε κατά 50%, όμως το Μάτι κάηκε κατά 98%. Κάηκε και το δικό μου σπίτι και η δική μου οικογένεια κινδύνευσε. Κάηκαν τα αυτοκίνητά μου. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη».
Χθες το pronews.gr είχε κάνει έκκληση να αποσταλούν αμέσως πλωτά μέσα να απεγκλωβίσουν τον κόσμο από τις παραλίες ο οποίος φυσικά καθοδηγούμενος από το ένστικτο της επιβίωσης θα έσπευδαν προς τα εκεί για να σωθούν.
Χθες το απόγευμα γράφαμε: «Οι εκκλήσεις είναι αγωνιώδεις και οι άνθρωποι ή θα καούν ή θα πνιγούν.
Το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό πρέπει να ενεργήσουν, ΤΩΡΑ για να εκκενώσουν το Κόκκινο Λιμανάκι.
Δεκάδες σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες στο Μάτι και έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 25 άτομα με εγκαύματα περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά εγκαύματα,
Δέκα άτομα νοσηλεύνται με εγκαύματα.
Αγιος Ανδρέας, Ραφήνα, Κάτω Βουτζάς, Μάτι, δεν είναι ορατά πλέον από τους καπνούς.Υπάρχουν φόβοι για νεκρούς σε μια τεράστια πυκνοκατοικημένη περιοχή που φλέγεται από άκρου εις άκρον».
Τι έγινε τελικά; Η ΜΥΑ (οι βατραχάνθρωποι του Λιμενικού) έλαβαν την εντολή για να ξεκινήσουν τις υπεράνθρωπες ομολογουμένως προσπάθειες διάσωσης από το συντονιστικό κέντρο, πολύ αργά.
Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 10:50 το βράδυ με πέντε σκάφη Lambro και επικεφαλής τον υποδιοικητή της ΜΥΑ Δημήτρη Μπαλτάκο.
Τα στελέχη της ΜΥΑ έβαλαν τις στολές τους των δυτών και έπεφταν συνεχώς με αυταπάρνηση στο νερό να σώζουν πολίτες από την φωτιά και από πνιγμό μέχρι και τις 6 το πρωί.
Συνολικά διέσωσαν 465 ανρθώπους ενώ μετέφεραν και περίπου 15 απανθρακωμένες σορούς.
Επιχείρησαν στο Μάτι, στο Κόκκινο Λιμανάκι και στην Ραφήνα. 
Αξίζει να πούμε πως στελέχη της ΜΥΑ έφτασαν οδικώς στην Ραφήνα για να τους παραλάβουν τα σκάφη Lambros από το λιμάνι της πόλης.
Έπρεπε η πολιτεία να έχει κινητοποιηθεί άμεσα από τις 6 η ώρα το απόγευμα όταν και η πυρκαγιά πέρασε την λεωφόρο Μαραθώνος.
Το επαναλαμβάνουμε τα στελέχη της ΜΥΑ και ο επικεφαλής τους, ο υποδιοικητής Δημήτρης Μπαλτάκος υπερέβαλαν εαυτούς με σθένος, αυτοθυσία και αυταπάρνηση και έπραξαν μέγιστο έργο, αλλά κάποιοι έπρεπε να μεριμνήσουν να τους στείλουν πολύ νωρίτερα για να σωθούν περισσότερα άτομα
Να πούμε πως οι μόνες μονάδες που θα μπορούσαν να συνδράμουν σε μια τέτοια επιχείρηση είναι η ΜΥΑ, η ΜΥΚ του ΠΝ και η Ζ' ΜΑΚ.
Η Ζ' ΜΑΚ εμφανίστηκε τις πρωινές ώρες όταν όλα είχαν τελειώσει φυσικά εννοείται χωρίς δική της ευθύνη άλλοι δίνουν τις εντολές κινητοποίησης και σημασία έχει πότε τις δίνουν.
pronews