12.6.18

Ρ.Τ.Ερντογάν προς ΗΠΑ και... Ελλάδα: «Εμείς τους S-400 θα τους πάρουμε για χρήση και όχι για αποθήκευση»

Ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει και δεν θα τους αποθηκεύσει απλά, τους ρωσικούς S-400 ξεκαθάρισε σήμερα ο Ρ.Τ.Ερντογάν απευθυνόμενος στους Αμερικανούς αλλά και στην Ελλάδα.

Με εμφανή προσπάθεια να ειρωνευτεί την ελληνική πλευρά μίλησε για τα περί αποθήκευσης που ζητούν οι Αμερικανοί ακριβώς όπως είχε γίνει στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία είχε αποθηκεύσει τους δικούς της S-300 μετά απο απαίτηση των ΗΠΑ για 14 χρόνια!
Η βολή αποδοχής του συστήματος έγινε το 2013!
«Δεν θα αγοράσουμε τους S-400 για να τους βάλουμε σε αποθήκη. Θα τους χρησιμοποιήσουμε στην ανάγκη. Είναι ένα αμυντικό σύστημα. Τι να το κάνουμε αν δεν το χρησιμοποιήσουμε. Θα βασιζόμαστε και πάλι στις ΗΠΑ; Χρόνια τους το ζητάμε κι απάντηση που μας δίνουν είναι: ‘δεν το επιτρέπει το κογκρέσο”. Έχουμε κουραστεί μ’ αυτά», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου με τα ιδιωτικά δίκτυα TGRT Haber, TVNET, Beyaz TV και Αkit TV.
«Η Ρωσία απάντησε στην προσφορά μας με μια πολύ δελεαστική πρόταση. Είπαν ότι θα αποδεχθούν ακόμη και συμπαραγωγή. Κι όσον αφορά στα δάνεια, μας πρόσφεραν πολύ καλούς όρους. Αυτή τη στιγμή τρέχει αυτή η διαδικασία», πρόσθεσε.
Η συμφωνία για τους S-400 μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, υπεγράφη τον Δεκέμβριο αλλά έχει «τριβή» μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ
Είναι σαφές ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν χρησιμοποιεί τους S-400 για να κερδίσει τα μέγιστα ανταλλάγματα. Είπε την μαγική λέξη, συμπαραγωγή.
Είπε πως οι Ρώσοι του προσφέρουν συμπαραγωγή συνεπώς το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι Αμερικανοί αφού έχουν απαιτήσεις.
Στο τέλος μη φανεί παράξενο αν πάρει τα πάντα. Τα F-35, τους Patriot και φυσικά τους S-400. Την απόκτησή τους δεν την «παίζει» ο Ρ.Τ.Ερντογάν, είναι δεδομένη, αυτό που επιδιώκει να εξαργυρώσει είναι η χρήση τους και σε ποιο βαθμό θα γίνεται αυτή.
Μη ξεχνάμε ότι υπάρχει και ένα σενάριο στο οποίο οι Αμερικανοί δεν εμφανίστηκαν καθόλου αρνητικοί. Να τοποθετηθούν οι S-400 στα Κατεχόμενα. Στην ουσία δηλαδή, η Τουρκία αποκτάει επιπλέον πλεονεκτήματα. O R.T.Erdogan είναι αποφασισμένος να κερδίσει τα πάντα.
pronews