22.6.18

Το «σανό» τελείωσε: Ιδού ολόκληρη η τελετή παράδοσης των F-35 στη Τουρκία - Τώρα το στοίχημα: Η αντιμετώπισή τους!

Η παράδοση των δύο πρώτων F-35A στην τουρκική Αεροπορία πραγματοποιήθηκε χθες στις ΗΠΑ, στο Fort Worth του Τέξας, μεγαλοπρέπεια και δυστυχώς για την Ελλάδα, είναι ένα γεγονός ορόσημο για την τουρκική Αεροπορία.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που η ΤΗΚ αποκτά ένα μαχητικό αεροσκάφος το οποίο η Ελλάδα δηλώνει πλήρη αδυναμία στο να το αποκτήσει, όσο και αν στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο όλα τα ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν τους αναγνώστες τους ότι δεν πρόκειται να παραληφθούν από τη Τουρκία.
Ο λόγος: Είτε για να προχωρήσει χωρίς προβλήματα το πρόγραμμα αναπαλαίωσης των F-16 και να μην ζητήσει η Ελλάδα F-35 και «χαλάσει η σούπα» του προγραμματισμού της Lockheed Martin που ήθελε οπωσδήποτε να προηγηθεί ο εκσυγχρονισμός των F-16, είτε για να αποκοιμηθεί η ελληνική κοινή γνώμη
Και πάλι βέβαια η ΤΗΚ είχε παραλάβει πρώτη τα F-16 block 30 το Μάρτιο του 1987, τότε όμως η Ελλάδα είχε ήδη παραγγείλει από τον Ιανουάριο του 1987 τα πρώτα της 34 F-16C block 30 και 6 F-16D.
Αυτή τη φορά όμως το σκηνικό είναι διαφορετικό: Η Ελλάδα δεν μπορεί να απαντήσει στη νέα αυτή τουρκική stealth απειλή.
Το να λένε κάποιοι ότι η αναβάθμιση των F-16 της ΠΑ είναι απάντηση, είναι αστειότητες. Το γνωρίζουν άλλωστε και οι ίδιοι. Απλά το λένε, έτσι, για να το πουν.
Τα δύο πρώτα F-35A ανήκουν ήδη στην τουρκική Αεροπορία κι το ότι βρίσκονται ακόμη σε αμερικανικό έδαφος δε σημαίνει τίποτα.
Η παράδοση επί τουρκικού εδάφους θα πραγματοποιηθεί κανονικά το 2019 ή 2020 (όπως δήλωσε ο Τούρκους υπ. Εξωτερικών) ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στο αεροπορικό ισοζύγιο, το οποίο ανατρέπεται εις βάρος της Ελλάδας.
 Το πρώτο F-35 θα χρησιμοποιηθεί σε αεροπορική βάση της Αριζόνα για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ το δεύτερο θα παραδοθεί μέσα στις επόμενες μέρες, το τρίτο και το τέταρτο τον Μάρτιο του 2019. Τα αεροσκάφη αυτά θα παραμείνουν στις ΗΠΑ στη διάρκεια της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων.
Το πέμπτο και το έκτο αεροσκάφος θα σταλούν απευθείας στην Τουρκία όταν ολοκληρωθεί η παραγωγή τους, τον Νοέμβριο του 2019.
Η Τουρκία σχεδιάζει να παραλάβει συνολικά 100 αεροσκάφη F-35 τα επόμενα χρόνια, και στο πλαίσιο αυτό έχει προπαραγγείλει 30 αεροσκάφη.
Στην παράδοση του τουρκικού F-35A με αριθμό σειράς 18-0001 F-35, εντύπωση προκάλεσε η παρουσία δυο κατευθυνόμενων πυρομαχικών τουρκικής προέλευσης σε δυο σταντ δεξιά αι αριστερά του αεροσκάφους. Η συλλογή μετατροπής βομβών Mk84 σε κατευθυνόμενα πυρομαχικά HGK της Tubitak (παρόμοιο με το αμερικανικό JDAM) καθώς και ένας πύραυλος cruise  SOM. Και τα δύο βρίσκονται υπό ανάπτυξη και προβλέπεται να πιστοποιηθούν για μεταφορά στις εσωτερικές αποθήκες οπλισμού του αεροσκάφους.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω;
Ότι απαιτείται άμεσα η κατάστρωση ενός σχεδίου αντιμετώπισης των τουρκικών stealth μαχητικών. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι αυτό δεν γίνει. Αν έχει γίνει είναι αποσπασματικά και όχι σε επίσημο επίπεδο.
Πως θα αντιμετωπίσουμε το αεροσκάφος; Τι όπλα αντιαεροπορικά, ραντάρ, τακτικές θα εφαρμόσει η ΠΑ εφόσον δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε σε παραγγελία ενεός ελάχιστου αποτρεπτικού αριθμού ίδιων αεροσκαφών. Και αν δεν είμαστε σε θέση να παραγγείλουμε τα συγκεκριμένα αεροσκάφη πότε και πως θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα του ΝΜΑ που θέλει η ΠΑ και με τις τύπους;
Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει και η η ΠΑ βρίσκεται προ στρατηγικού αδιεξόδου και το χειρότερο ουδείς δείχνει να ανησυχεί.
Όλο το προηγούμενο διάστημα διάφοροι «επιτελείς» έλεγαν να «δούμε πρώτα αν θα τα πάρουν και βλέπουμε». Δυστυχώς έφτασε η ώρα του «βλέπουμε» αλλά ακόμη κυκλοφορούμε με δεμένα τα μάτια, στα τυφλά.
ΥΓ. Αυτό που φαίνεται στα αριστερά είναι η Αγία Σοφία ή απλώς της μοιάζει; Ερώτημα κάνουμε. Αν θέλει κάποιος από την Lockheed Martin ας μας απαντήσει…


 pronews