12.6.18

Πως αντιδρούν τα κόμματα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους ενημέρωση για την συμφωνία με την πΓΔΜ, ξεκινώντας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πηγές της ΝΔ αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να του στείλει άμεσα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι βασικές παράμετροι έχουν γίνει ήδη γνωστές μέσω διαρροών ή και δηλώσεων των κ. Κοτζιά, Ζάεφ και Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για εκ των υστέρων ενημέρωση και αναμένεται αργότερα να κάνει δήλωση.

Κουτσούμπας: «Πράσινο φως» στην αποσταθεροποίηση η συμφωνία

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ ο κ. Κουτσούμπας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι, «με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στη FYROM για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Από αυτήν την άποψη, δίνει «πράσινο φως» στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή».
Επισήμανε επίσης ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας είναι στον αέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία.
Ο γγ του ΚΚΕ επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι, «με αυτή τη συμφωνία, παραμένει το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού, που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της FYROM περί «Μακεδόνα πολίτη» και «Μακεδονικής γλώσσας»».


Ενημέρωσε και τον Λεβέντη ο Τσίπρας

Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Βασίλη Λεβέντη του είπε πως έκανε ό, τι καλύτερο για τη χώρα και τον ενημέρωσε ότι για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ υπάρχουν δυο αιρέσεις: Πρώτον, η συνταγματική αναθεώρηση και δεύτερον η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας.

Μετά από αυτά, είπε ο πρωθυπουργός θα επικυρώσει τη συμφωνία η ελληνική Βουλή.
Ο Βασίλης Λεβέντης από την πλευρά του, ανέφερε στον πρωθυπουργό την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» και προσέθεσε ότι το κόμμα του θα κάνει ό, τι μπορεί για να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία.
slpress.gr