14.6.18

Τουρκία: Πρώτες φωτογραφίες του Akinci, φιλόδοξου στρατηγικού UAS κρούσης


'Τις πρώτες φωτογραφίες του δοκιμίου του υπό ανάπτυξη οπλισμένου δικινητήριου HALE UAS Akinci έδωσε στην δημοσιότητα τουρκική ιστοσελίδα, αλλά και Τούρκοι bloggers που ασχολούνται με την πολεμική βιομηχανία της γειτονικής χώρας.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που οι Τούρκοι bloggers ισχυρίζονται ότι αποτυπώνουν το δοκίμιο του δικινητήριο HALE UAS Akinci οι μηχανικοί της εταιρείας Baykar Makina έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή της ατράκτου του Akinci, και απομένουν οι πτέρυγες οι οποίες θα τοποθετηθούν στην άτρακτο του αεροχήματος.
Το πρόγραμμα ανάπτυξης του Akinci, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την τουρκική πολεμική βιομηχανία η οποία φιλοδοξεί να κατασκευάσει ένα μεγάλο στρατηγικό UAS. Το πρόγραμμα έγινε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2015 όταν παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για την διαχρονική πορεία της ανάπτυξης των τουρκικών UAS μέχρι το 2030.
Η ανάθεση του συμβολαίου στην εταιρεία Baykar Makina από το Τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας έγινε τον Ιανουάριο του 2018.


Τα πρωτότυπα που θα κατασκευαστούν να αποτελέσουν την τεχνολογική βάση για την ανάπτυξη του επόμενου τουρκικού αεροχήματος κρούσης με χρονικό ορίζοντα το 2027.
Το υπο ανάπτυξη δικινητήριο HALE UAS Akinci είναι εξοπλισμένο με δύο κινητήρες turboprop τύπου PD-170 με μία πεντάφυλλη έλικα της τουρκικής εταιρείας TEI, οι οποίοι αποδίδουν 170 ίππους έκαστος (2.300 στροφές το λεπτό) μέχρι ύψους 20.000 ποδών. Η απόδοση όμως του κινητήρα μειώνεται στους 90 ίππους έκαστος σε ύψος 40.000 ποδών και στους 70 ίππους στα 45.000 πόδια.
Το επιχειρησιακό ύψος του HALE UAS Akinci είναι τα 20.000 πόδια ενώ το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος τα 40.000 πόδια, ενώ η αυτονομία του αεροχήματος θα είναι 24 ώρες και η εμβέλεια του εκτιμάται ότι θα φτάνει με την χρήση δορυφορικής ζεύξης μέχρι τα 1.000 χλμ.
Το UAS Akinci έχει μήκος 12-13 μέτρα, άνοιγμα πτερύγων 18-20 μέτρα, μέγιστο βάρος απογείωσης πέντε τόνους, ωφέλιμο εξωτερικά μεταφερόμενο φορτίο 900 κιλά και ωφέλιμο εσωτερικά μεταφερόμενο φορτίο 450 κιλά. Η απόσταση μεταξύ των δύο κινητήρων είναι 4,5-6 μέτρα.
Αυτό επιτρέπει στο αερόχημα να μεταφέρει συνδυασμούς πυρομαχικών στα έξι σημεία ανάρτησης που θα διαθέτει τέσσερις κάτω από τις πτέρυγες και δύο στο τμήμα των πτερύγων μεταξύ της ατράκτου και των δύο κινητήρων.
Πιο αναλυτικά το αερόχημα θα μπορεί να μεταφέρει δύο κατευθυνόμενες με δέσμη Laser MAM-L της εταιρείας Roketsan, δύο βόμβες Mk82 των 500lb με συλλογή καθοδήγησης τύπου Teber της εταιρείας Roketsan, δύο κατευθυνόμενες βόμβες των 500lb τύπου KGK του κρατικού ιδρύματος ερευνών Tubitak SAGE, δηλ. συνολικά έξι πυρομαχικά.

Επιπλέον αυτών, το UAS Akinci θα φέρει ένα σταθεροποιημένο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα τύπου CATS Aselsan στο ρύγχος και φυσικά το σύστημα δορυφορικής ζεύξης.
defence-point