20.5.18

«Καταιγίδα» Vs “Beyaz Fırtına”: Αντιπαράταξη της ελληνικής “Task Force” & του τουρκικού Στόλου μετά τις δηλώσεις Χ.Ακάρ

«Καταιγίδα» Vs “Beyaz Fırtına”: Αντιπαράταξη της ελληνικής “Task Force” & του τουρκικού Στόλου μετά τις δηλώσεις Χ.Ακάρ
Σε ευθεία αντιπαράθεση του  ελληνικού με τον τουρκικό Στόλο παραπέμπουν οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Χουλούσι Ακάρ, σύμφωνα με τις οποίες «Aν υπάρξει ανάγκη να εκτελέσουμε το πατριωτικό καθήκον μας απέναντι στο έθνος μας στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο θα το κάνουμε».

Φυσικά η επιλογή του χρόνου για τις δηλώσεις αυτές δεν έγινε καθόλου τυχαία.
Είναι γνωστό ότι το τουρκικό Ναυτικό ξεκινά σε λίγες ημέρες την αεροναυτική άσκηση «Λευκή Καταιγίδα» (“Beyaz Fırtına”) όπου σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει μεγάλη επίδειξη ισχύος απέναντι στο ΠΝ το οποίο μια εβδομάδα περίπου αργότερα ετοιμάζει τη δική του μεγάλη άσκηση «Καταιγίδα».
Μάλιστα η αποστροφή του λόγου του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ και  απευθυνόμενος στις πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες της Αθήνας και της Λευκωσίας ότι«κανείς να μην κάνει λάθος υπολογισμούς για το τι μπορούμε να κάνουμε» κάνει το κλίμα ιδιαίτερα τεταμένο.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις ΝΟΤΑΜ Β1219/18 και Β1218/18 που εξέδωσε, η Τουρκία έχει δεσμεύσει τρεις μεγάλες περιοχές στο ανατολικό Αιγαίο για χρονικά διαστήματα από τις 23 μέχρι και τις 24 Μαΐου.
Η μία περιλαμβάνει σχεδόν όλη τη χερσόνησο της Μαρμαρίδας φτάνοντας μέχρι την Κω και την Σύμη. Η δεύτερη δεσμεύει σχεδόν όλη την νότια παραλία του Τσεσμέ και η τρίτη την έξοδο του κόλπου της Σμύρνης.
Η Τουρκική άσκηση τις περασμένες χρονιές είχε συμπεριλάβει  σενάρια βολών με πραγματικά πυρά όπως  βολές τορπιλών, πυραύλων επιφανείας-επιφανείας και βολές πυροβόλων, όπως αναμένεται να γίνει και στη φετινή άσκηση.
Μια εβδομάδα αργότερα την τουρκική άσκηση και συγκεκριμένα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου ο Ελληνικός Στόλος θα «εξαπολύσει» την δική του «Καταιγίδα», στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος και μαχητικά της ΠΑ.
Πέρυσι στην άσκηση του ΠΝ είχαν εκτελεστεί πολλαπλά αντικείμενα στο πλαίσιο της διακλαδικής συνεργασίας με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η δοκιμή ειδικών σχεδίων και η εφαρμογή πειραματικών και καινοτόμων τακτικών.
Σημειώνεται ότι η άσκηση «Καταιγίδα» συμπίπτει χρονικά με την υλοποίηση της απόφασης του ΥΠΕΘΑ για δημιουργία ειδικής  «Task Force» για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε τουρκικής προσπάθειας γεώτρησης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που επιχειρησιακά θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ, κάτι που φαίνεται να έχει εκνευρίσει αρκούντως το τουρκικό γενικό Επιτελείο, εξ΄ου και οι δηλώσεις του Χ.Ακάρ.
Η Task Force που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή θα αποτελείται από μια ισχυρή μοίρα του ΠΝ που θα αποτελείται από δύο φρεγάτες (μία κλάσης ΜΕΚΟ-200ΗΝ και μια κλάσης Standard -στην εκσυγχρονισμένη της μορφή σε συνδυασμό με δύο ΤΠΚ κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ καθώς και ενός υποβρυχίου τύπου Type-214HN.
Την αεροπορική υποστήριξη θα παρέχουν 10 μαχητικά τύπου F-16Blck52+  από την 115ΠΜ στην Κρήτη καθώς και ζεύγος μαχητικών Mirage-2000EGM από την 114ΠΜ στην Τανάγρα που θα φέρουν πυραύλους κατά στόχων επιφανείας τύπου AM-39 EXOCET.
Εάν σε όλα αυτά συνυπολογιστούν και οι τουρκικές εκλογές που είναι να γίνουν στις 24 Ιουνίου σημαίνει ότι προμηνύεται ένας ιδιαίτερα «θερμό» διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου  αλλά και ένας εξίσου «θερμός» Ιούνιος για τα εθνικά μας θέματα.
pronews