20.5.18

Τεράστια επιτυχία Τραμπ: «Γονάτισε» την Κίνα και πήρε μεγάλη μείωση του εμπορικού ελλείμματος

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για «σημαντική» μείωση του εμπορικού ελλείμματος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφεραν σήμερα σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο χώρες έπειτα από διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική επιτυχία του συστήματος της αύξησης των δασμών που επέβαλε η διακυβέρνηση Τραμπ σε διάφορες χώρες, αλλά με βασικό στόχο να βελτιώσει το ισοζύγιο εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα.
«Υπήρξε συναίνεση για τη λήψη μέτρων προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα», αναφέρουν τα δύο μέρη χωρίς ωστόσο να δίνουν αριθμητικά στοιχεία.
Ο Λευκός Οίκος απαιτεί μια μείωση 200 δισ. δολαρίων του ελλείμματός του με τον ασιατικό γίγαντα.
Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν έλλειμμα 375 δισεκ. δολαρίων με το Πεκίνο.
«Προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες καταναλωτικές ανάγκες του κινεζικού λαού και στην ανάγκη για μια υψηλής ποιότητας οικονομική ανάπτυξη, η Κίνα θα αυξήσει σημαντικά τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάτι που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.
Οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι διαπραγματευτές συμφώνησαν επίσης για μια «σημαντική αύξηση» των αμερικανικών εξαγωγών στον αγροτικό και τον ενεργειακό τομέα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν μία ομάδα στην Κίνα προκειμένου να εργαστεί για τις λεπτομέρειες» μιας συμφωνίας, ανέφεραν, αφήνοντας να εννοηθεί πως η κινεζική αντιπροσωπεία, η οποία έφθασε στις αρχές της εβδομάδας στην Κίνα, αναχώρησε για την Ουάσινγκτον.
Οι δύο χώρες, που συνδέονται πολύ στενά στον εμπορικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ξεκίνησαν πριν από μερικές εβδομάδες συνομιλίες στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας διεξόδου στην εμπορική διένεξή τους έπειτα από μήνες εντάσεων, εκατέρωθεν μέτρων και αντιμέτρων που προκάλεσαν φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες.
Αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, υπό την ηγεσία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, επισκέφθηκε το Πεκίνο πριν από δύο εβδομάδες.
Στη συνέχεια μια κινεζική αντιπροσωπεία, υπό τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Λιού Χε, προσκείμενο στον Κινέζο πρόεδρο, διεξήγαγε αυτή την εβδομάδα συνομιλίες στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.
Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν μερικές ημέρες πριν από το τέλος μιας περιόδου διαβουλεύσεων για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις στις κινεζικές εισαγωγές.
pronews