25.5.18

Συνεργασία με την νέα ιταλική κυβέρνηση θέλει ο Μακρόν – «Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη»


Συνεργασία με την νέα ιταλική κυβέρνηση θέλει ο Μακρόν – «Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη»



Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει «να τείνει το χέρι στη νέα ιταλική κυβέρνηση» και να προτείνει στη Ρώμη «να συνεχίσουν τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, σε θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό, σε γεωπολιτικά ζητήματα, όπως και στην εμβάθυνση της ευρωζώνης».
«Θα δούμε τι θα επιλέξει η Ιταλία. Σέβομαι αυτή τη μεγάλη χώρα που ανέκαθεν έστεκε στο πλευρό μας. Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας περίφημος σύμμαχος», πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι στην Ευρώπη «υπάρχει ένας αυξανόμενος φόβος και ένας θυμός» και για τον λόγο αυτό «πρέπει να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη», όπως σχολίασε.
Η «επανεκκίνηση» της ευρωπαϊκής δυναμικής θα είναι το διακύβευμα της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου.
«Τον Ιούνιο έχουμε ένα σημαντικό ραντεβού με τη Γερμανία. Αναμένω τη γερμανική απάντηση στις προτάσεις που έχει κάνει η Γαλλία, που θα επιτρέψει να καθορίσουμε τα βραχυπρόθεσμα βήματά μας για τα επόμενα 5-10 χρόνια», είπε.
«Θα δούμε ποιες θα είναι οι χώρες μέλη που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αυτή τη βάση και ποιες είναι πιο επιφυλακτικές. Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει παρά μόνο σε πολλές ταχύτητες», εκτίμησε εξάλλου ο Μακρόν.
Ο Τζουζέπε Κόντε, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, καθησύχασε κάπως τους Ευρωπαίους εταίρους του την Πέμπτη, όταν διαβεβαίωσε ότι θέλει «να επαναβεβαιώσει τη θέση της Ιταλίας στην Ευρώπη και τον κόσμο» και να κάνει «διάλογο» με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι δηλώσεις αυτές χαιρετίστηκαν από το Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
«Ποτέ δεν μ’ ακούσατε να δίνω μαθήματα στους Ιταλούς. Ποτέ», τόνισε ο Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.
tribune