22.5.18

Με ευρωπαϊκά κονδύλια οι Τούρκοι ετοιμάζονται να δηλητηριάσουν τη Λέσβο


Με ευρωπαϊκά κονδύλια οι Τούρκοι ετοιμάζονται να δηλητηριάσουν τη Λέσβο

Με γραπτή έκκληση προς στους πολίτες της Λέσβου, Τούρκοι οικολόγοι της συλλογικότητας «Περιβαλλοντική Πλατφόρμα» του Αδραμυτινού κόλπου ζητούν την, από κοινού με τους πολίτες της Λέσβου, αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών απειλών για το Αιγαίο, που προέρχονται από τα τουρκικά παράλια.

Ζητούν την ενεργοποίηση της ελληνικής πλευράς αφού στον Αδραμυτινό κόλπο -ο οποίος, όπως τονίζεται, αποτελεί μια ευαίσθητη και κλειστή θαλάσσια περιοχή- υπάρχει μία σημαντική απειλή: «Στο άμεσο μέλλον οι ανοικτοί χώροι εξόρυξης μεταλλευμάτων χρυσού στις ακτές του κόλπου θα χρησιμοποιήσουν κυάνιο. Θα εφαρμόσουν τη μέθοδο «έκπλυσης σωρού» (heap leaching).
Τα βαρέα μέταλλα, όπως το αρσενικό, ο μόλυβδος, το κάδμιο, ο ψευδάργυρος, το αντιμόνιο και κυρίως τα κυανιούχα θα μολύνουν τον κόλπο.
Αυτά τα μέταλλα θα αναμιχθούν με το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα, λόγω της έκπλυσης, των όξινων αποστραγγίσεων των μεταλλείων και της υπερχείλισης των υπολειμμάτων.
Πιστεύουμε ότι λόγω αυτής της πολύ χονδροειδούς μεθόδου που χρησιμοποιείται στα μεταλλεία χρυσού, οι παράγοντες μόλυνσης δε θα επηρεάσουν μόνο τη γη, τον αέρα και τα ύδατα, αλλά επιπλέον θα καταστρέψουν το οικοσύστημα όλης της περιοχής συμπεριλαμβανομένης και της Λέσβου που έχει ακτή στον κόλπο», αναφέρουν.
Οι Τούρκοι οικολόγοι καταγγέλλουν ότι οι μεταλλευτικές εταιρείες είναι έτοιμες να λειτουργήσουν τα μεταλλεία αξιοποιώντας χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα (EBRD).
«Διαμαρτυρόμαστε», λένε, «που η Τράπεζα υποστηρίζει τέτοιες πρωτόγονες μεθόδους που μολύνουν την περιοχή μας. Ζητάμε την στήριξή σας στη διαμαρτυρία μας και τη βοήθειά σας στο να κάνουμε την Τράπεζα να αντιληφθεί το πρόβλημα».
Ο Αδραμυτινός κόλπος είναι ο μεγάλος κόλπος των μικρασιατικών ακτών που αγκαλιάζει τη Λέσβο, από τη βορειοδυτική της άκρη μέχρι τη νοτιοανατολική της πλευρά.
«Θα θέλαμε», λένε στην έκκλησή τους οι Τούρκοι οικολόγοι, «να δώσουμε επίσης μερικές πληροφορίες και να μοιραστούμε μερικά ακόμα ζητήματα που μπορούν προοπτικά να αποτελούν κοινά προβλήματα και κοινές απειλές».
Και συνεχίζουν αναφερόμενοι στα προβλήματα από τα οικιακά απόβλητα, προβλήματα που θα ενταθούν από τη σχεδιαζόμενη απόρριψη επιπλέον και των αποβλήτων από τις βιομηχανίες λαδιού και σαπουνιού, καθώς και τις κτηνοτροφικές μονάδες.
Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει τη απόρριψη στον κόλπο αποβλήτων με τη μέθοδο της εκβολής μεγάλου βάθους. Μια μέθοδο που χαρακτηρίζεται, όπως τονίζουν, «παρωχημένη, χωρίς επαρκείς και σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας των λημμάτων».

tribune