21.4.18

Στο αέρα η παραχώρηση των γαλλικών φρεγατών FREMM

Επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης τις πληροφορίες της Καθημερινής για παραχώρηση στην Ελλάδα από τη Γαλλία δύο φρεγατών τύπου FREMM (Frégate Européenne Multi-Mission), αλλά η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας τον διέψευσε.
Υποτίθεται ότι οι δύο φρεγάτες θα εντάσσονταν στο Πολεμικό Ναυτικό τον Αύγουστο, κατόπιν παραχώρησης από το γαλλικό ναυτικό με χρονομίσθωση (leasing).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Καθημερινής, υπήρξε συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Εμμανουέλ Μακρόν στο πρόσφατο παρελθόν και υπήρξε συνεννόηση, αναφορικά με αυτό το ζήτημα. Υποτίθεται ότι το επόμενο βήμα θα ήταν η παραχώρηση και δυο ακόμα φρεγατών.
Είναι έτοιμες και είναι δυνατόν να πλεύσουν και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μέσα στο καλοκαίρι, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον Σκάι. Παράλληλα, όμως, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει σε κούρσα των εξοπλισμών με την Τουρκία, αλλά να ενισχύσει την αποτρεπτική της δύναμη. «Η αναβάθμιση μαχητικών μας πρέπει να γίνει, αλλά αυτό δεν αποτελεί συμμετοχή στην κούρσα των εξοπλισμών».
Οι αντιφατικές δηλώσεις του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Άμυνας και της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας εγείρει πολιτικό ζήτημα. Κάποιος από τους δύο δεν ξέρει τι λέει. Και επειδή εν προκειμένω ο «ξενοδόχος» είναι η γαλλική πλευρά, ο Φώτης Κουβέλης οφείλει εξηγήσεις. Η εθνική άμυνα είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνονται επιπολαιότητες και να λέγονται κουβέντες στα Μίντια, χωρίς να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.
Υπενθυμίζουμε πως στις 22 Ιανουαρίου 2009 είχε ανακοινωθεί πως το Πολεμικό Ναυτικό θα προμηθευόταν έξι φρεγάτες FREMM προς αντικατάσταση ισάριθμων φρεγατών κλάσης S. H οικονομική κρίση όμως που ξέσπασε στο μεταξύ απέτρεψε την αγορά τους. Κατόπιν έγινε λόγος για προμήθεια δύο έως τεσσάρων σκαφών εξοπλισμένων με πυραύλους SCALP Naval. Ωστόσο και τότε το σχέδιο δεν προχώρησε. Τον Ιανουάριο του 2018 το σχέδιο επανήλθε, προβλέποντας την χρονομίσθωση δύο σκαφών με προοπτική χρονομίσθωσης άλλων δύο.
Οι FREMM υπηρετούν αυτή την στιγμή στο γαλλικό, ιταλικό και αιγυπτιακό ναυτικό και στο ναυτικό του Μαρόκου. Οι γαλλικού τύπου που θα προμηθευτεί η Ελλάδα έχουν εκτόπισμα 6.000 τόνων, μήκος 142 μ. και πλάτος 20 μ. και μπορούν να αναπτύξουν μέγιστη ταχύτητα άνω των 27 κόμβων. Έχουν εμβέλεια 6.000 ναυτικών μιλίων με οικονομική ταχύτητα 15 κόμβων.

Διαθέτουν ραντάρ PESA (Passive Electronically Scanned Array) Héraklès. Φέρουν 16 κάθετους εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας-αέρος Aster 15, ένα πυροβόλο Leonardo OTO Melara 76mm, 62 διαμετρημάτων και τρεις αυτόματους πύργους πυροβόλων Narwhal των 20mm της Nexter. Φέρουν επίσης οκτώ εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας-επιφανείας MBDA MM-40 Exocet block 3, δύο δίδυμους τορπιλοβλητικούς σωλήνες B-515 για ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90. Μεταφέρουν ένα ελικόπτερο σε ανθυποβρυχιακό ρόλο.
Το σημαντικότερο όμως είναι πως φέρουν 16 κάθετους εκτοξευτές για ισάριθμούς πυραύλους κρουζ επιφανείας-εδάφους SCALP Naval. O εν λόγω πύραυλος πετά σε ύψος 30-40 μ. με ταχύτητα 800 περίπου χιλιομέτρων και μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση άνω των 1.000 χλμ. από το πλοίο φορέα. Τα βλήματα αυτά παρέχουν στο Πολεμικό Ναυτικό τη δυνατότητα εκτέλεσης στρατηγικών πληγμάτων σε βάθος.
slpress