20.4.18

Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Σταματιάδης


Έφυγε σήμερα Παρασκευή από τη ζωή ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Σταματιάδης, τον οποίο τη Μεγάλη Δευτέρα 2 Απριλίου δύο κουκουλοφόροι ληστές πυροβόλησαν στο σπίτι του στην Κηφισιά. Ο 52χρονος επιχειρηματίας νοσηλευόταν έκτοτε στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης του νοσοκομείου «Γεννηματάς», αφού υπεβλήθη σε αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις. Ενώ η κατάσταση του είχε σταθεροποιηθεί, παρουσίασε οίδημα στον εγκέφαλο και ταυτόχρονα νεφρική ανεπάρκεια.


Οι δολοφόνοι του Αλέξανδρου Σταματιάδη κυκλοφορούν ελεύθεροι. Μετά τις πρώτες ανακοινώσεις της αστυνομίας που ανέφεραν πως «η ΕΛ.ΑΣ. είναι αισιόδοξη και πως στενεύει ο κύκλος των υπόπτων», ακολούθησε πλήρης σιωπή. Είναι προφανές πως δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.

Την τελευταία περίοδο έχει καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση των βίαιων περιστατικών ληστείας σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Αττικής κυρίως, αλλά και στην Περιφέρεια.

Πρόκειται για ένα κύμα νέας εσοδείας κακοποιών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα όπλα τους χωρίς καμία αναστολή. Η κατάσταση προκαλεί φόβο στην κοινωνία, ιδιαίτερα δε σε εκείνους τους πολίτες που είναι εκ των πραγμάτων περισσότερο ευάλωτοι. Οι Αρχές δεν είναι σε θέση να δώσουν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που προκαλούνται. Αντιθέτως, με την πανσπερμία δηλώσεων και παρεμβάσεων περισσότερο ενισχύουν την άποψη πως η Ελλάδα και η πρωτεύουσα ιδιαίτερα είναι αθωράκιστη. 

​Ενισχύεται η αίσθηση πως οι κακοποιοί που βρίσκονται στη χώρα μας λόγω ακριβώς του ελλείμματος αποτελεσματικών ελέγχων αλλά και μίας ιδιότυπης ανοχής που επικρατεί έχουν ξεφύγει από τα όριαΕπίσης, ενισχύεται η αίσθηση πως οι κακοποιοί που βρίσκονται στη χώρα μας λόγω ακριβώς του ελλείμματος αποτελεσματικών ελέγχων αλλά και μίας ιδιότυπης ανοχής που επικρατεί έχουν ξεφύγει από τα όρια. Είναι ενδεικτική η υπόθεση με τον «Εσκομπάρ» της Ευρώπης, τον Γεωργιανό κακοποιό ο οποίος απολάμβανε επί μακρόν την ανοχή στη Θεσσαλονίκη όπου διέμενε, είτε εντός είτε εκτός φυλακής. Τον άνθρωπο αυτόν κυνηγούσαν όλες οι ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας. Οι ισπανικές Αρχές κατήγγειλαν ξεκάθαρα Έλληνες αστυνομικούς πως παρέχουν έναντι αμοιβής «προστασία» στον εν λόγω κακοποιό. Τελικά συνελήφθη.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πως κάτι δεν πάει καλά και πως η Ελλάδα αρχίζει και προσλαμβάνει χαρακτηριστικά «Παραδείσου κακοποιών» κυρίως από την πρώην ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, αλλά δυστυχώς όχι μόνον. Μάλλον οι Αρχές θα πρέπει να επανακαθορίσουν τις επιλογές τους δείχνοντας έμπρακτα πως η χώρα δεν μπορεί να αποτελεί «άσυλο» κακοποιών στοιχείων και μάλιστα εισαγόμενων. Κάπου πρέπει να λήξη αυτή η ιστορία.

​Οι Αρχές θα πρέπει να επανακαθορίσουν τις επιλογές τους δείχνοντας έμπρακτα πως η χώρα δεν μπορεί να αποτελεί «άσυλο» κακοποιών στοιχείων και μάλιστα εισαγόμενωνΗ τραγική ιστορία του Αλέξανδρου Σταματιάδη είναι ενδεικτική. Δολοφονήθηκε από στυγνούς εγκληματίες ενώ επιχειρούσε να προστατεύσει την οικογένειά του και το βιος του. Μέχρι πού θα φθάσει επιτέλους αυτή η κλιμάκωση της βίας; Έως πότε οι πολίτες θα βιώνουν αδιαμαρτύρητα την ανασφάλειά τους; Πόσους νεκρούς οικογενειάρχες θα θρηνήσει ακόμη η κοινωνία; 

Σε ποιες σοβαρές παρενέργειες και ασύμμετρες αντιδράσεις θα οδηγήσει αυτή η χαλαρότητα των Αρχών και η αυτάρεσκη πολιτική υπουργών που διαχειρίζονται τον φόβο των πολιτών με σαρκασμό; Οι φυλακές άδειασαν, με βαρυποινίτες να απολαμβάνουν την απρόσμενη ελευθερία τους λόγω πληθωρικής υπουργικής αφέλειας -αν όχι ανοησίας. 

Μια πρώτη θετική κίνηση, πάντως, για τη βελτίωση της πραγματικής αστύνομευσης και προστασίας των πολιτών είναι η μεταφορά 800 αστυνομικών από υπηρεσίες φύλαξης σταθερών στόχων, στο πεζοδρόμιο...

Το χρονικό της δολοφονίας του Αλέξανδρου Σταματιάδη
Στις 05.15 τα ξημερώματα της Μ. Δευτέρας δύο ληστές εισέβαλαν στο σπίτι του επιχειρηματία στην Κηφισιά.

Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον 52χρονο Αλέξανδρο Σταματιάδη, ο οποίος προσπάθησε να τους σταματήσει. Ήταν τότε που οι ληστές τον πυροβόλησαν τρεις φορές, δύο στην πλάτη και μία στον μηρό, μπροστά στα μάτια της γυναίκας του και των ενήλικων παιδιών του.

Ο επιχειρηματίας μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».


Στη φωτογραφία: Χαρά Ξυλά - Σταματιάδη, Κωνσταντίνος Κουλουβάτος, Αλέξανδρος Σταματιάδης. Το θύμα της ληστείας είναι ο πρώτος εκ δεξιών
Στη φωτογραφία: Χαρά Ξυλά - Σταματιάδη, Κωνσταντίνος Κουλουβάτος, Αλέξανδρος Σταματιάδης. Το θύμα της ληστείας είναι ο πρώτος εκ δεξιών
zougla.gr