23.4.18

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ 103ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ



Την Κυριακή 22/04 πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ» η Κεντρική Εκδήλωση για την 103η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στην εκδήλωση, που οργανώθηκε από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Άγγελος Συρίγος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα:


«Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη σύγχρονη Τουρκία:
αντιλήψεις και πολιτικές πρακτικές»

Στην Εκδήλωση τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο οποίος στο χαιρετισμό μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν η πρώτη Γενοκτονία του 20ού αιώνα και η στάση της διεθνούς κοινότητας, απέναντι στη γενοκτονία του 1915 , επέτρεψε την επανάληψή της λίγα χρόνια αργότερα σε βάρος των Ποντίων και των Ασσυρίων».


Τον εναρκτήριο λόγο, εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, εκφώνησε η κα. Σατενίκ Σιμονιάν. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο κ. Μάρκος  Μπόλαρης ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόξενος κ. Άννα Χατσαντριάν εκ μέρους του Πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κα Παρασκευή Πατουλίδου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης  Μπουτάρης και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος κ. Λέρνικ Μπεγκτζανιάν.

Την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι γενικοί πρόξενοι της Γαλλίας, της Κύπρου, της Ρουμανίας και της Ρωσίας καθώς και οι επίτιμοι πρόξενοι της Εσθονίας, της Ουρουγουάης και της Σλοβακίας, οι βουλευτές κ.κ. Έλενα Ράπτη, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης και Κωνσταντίνος Ζουράρις, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, εκπρόσωποι των αρχηγών Γ.Ε.Σ., Γ.Ε.Ν., Γ.Ε.Α., εκπρόσωπος του Διοικητού του Γ΄ Σώματος Στρατού Αντιστρατήγου κ. Δημητρίου Μπίκου, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, των Δημάρχων Ωραιοκάστρου και Νεάπολης-Συκεών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και ο Πρόεδρος του Ελληνοαρμενικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Η Εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσική παρέμβαση της χορωδίας του σωματείου «οι Φίλοι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης», υπό την διεύθυνση της κ. Ελισάβετ Δεμίρογλου.

Μετά το πέρας της Εκδήλωσης ακολούθησε σιωπηρή πορεία προς το Ηρώο του Γ΄ Σ. Στρατού, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.