5.3.18

Κίνδυνο ατυχήματος Ελλάδας-Τουρκίας βλέπει ο «Guardian»


Υπαρκτός είναι για τον  «Guardian» ο κίνδυνος ατυχήματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με όσα  αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα αναλυτής με αφορμή τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως η απόρριψη του αιτήματος της Αθήνας να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες μπορεί να αποτελέσει αιτία αναζωπύρωσης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών, οι οποίες έτσι και αλλιώς δεν περνούν καλύτερες ημέρες σε διακρατικό επίπεδο.

«Δύσκολη η εκτόνωση των εντάσεων»

«Η ατμόσφαιρα του εθνικισμού που έχει φουντώσει στην περιοχή και σίγουρα στην Τουρκία, κάνει πολύ δύσκολη την εκτόνωση των εντάσεων», επισήμανε ο Ιαν Λέσερ στη Guardian, αντιπρόεδρος εξωτερικής πολιτικής στο German Marshall Fund, ένα think tank με έδρα τις ΗΠΑ.

Νέα εστία έντασης

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο: «Πάντα υπάρχει κίνδυνος ενός ατυχήματος. Η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν διπλωματία που λειτουργούσε πολύ καλά από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Αλλά δυστυχώς η διάθεση- ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος- δυσκολεύει πολύ την Τουρκία να υιοθετήσει μία συμβιβαστική προσέγγιση στις σχέσεις με τους γείτονές της».
Όπως σημειώνει ο ίδιος, το περιστατικό με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα πυροδοτεί νέα ένταση και νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μετά το τελευταίο επεισόδιο στα Ίμια, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του ελληνικού λιμενικού.
politik