8.3.18

Κουρουμπλής: Το σκάνδαλο Πάχτα, τα έγγραφα του FBI και η καταγγελία στη Ράικου


του Θόδωρου Παπαδόπουλου
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι το πρόσωπο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. που βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για το θέμα της Novartis. Κατά καιρούς με δηλώσεις του έχει προκαλέσει όχι μόνο αντιδράσεις από πολιτικούς αντιπάλους, αλλά ακόμη και δυσαρέσκεια στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου.

Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να παραμένει υπουργός της κυβέρνησης και να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Ένα πρόσωπο που συχνά πυκνά καταφέρνει να πυροδοτεί συζητήσεις και ψιθύρους γύρω από το όνομα του.

Τα πρώτα πολιτικά βήματα

Γεννημένος στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε την ατυχία να χάσει το φως του σε μικρή ηλικία, από έκρηξη χειροβομβίδας. Απομεινάρι όπως γράφει ο ίδιος στο βιογραφικό του του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σπούδασε Νομική και πολιτικοποιήθηκε από πολύ μικρή ηλικία.
Την περίοδο 1993 – 1996 επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας με προσωπική απόφαση του τότε πρωθυπουργού.
Η ανακοίνωση, μάλιστα, έγινε από τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, όπως θυμούνται πρόσωπα που έζησαν από κοντά τα γεγονότα την περίοδο εκείνη, με τον νυν υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ να χειροκροτεί παρατεταμένα τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Η εμπειρία και οι γνωριμίες που απέκτησε κατά τη θητεία του δεν έμειναν ανεκμετάλλευτες. Ο ίδιος κατέβηκε τρεις φορές στον πολιτικό στίβο ως υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και κατάφερε να εκλεγεί και τις τρεις φορές.
Στην εκλογική του περιφέρεια είχε τη φήμη του ανθρώπου που έκανε ότι μπορούσε από το χέρι του να ικανοποιήσει τα αιτήματα των συμπατριωτών. Κοινώς, ήταν από τα πολιτικά πρόσωπα που έκανε «ρουσφέτια», όπως εξηγούν στο politik.gr πρώην ομοϊδεάτες του κ. Κουρουμπλή από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Μέχρι και το 2004 η δημόσια εικόνα του δεν είχε την παραμικρή «αμυχή». Σε αντίθεση με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν κατά καιρούς απασχολήσει την επικαιρότητα όχι με θετικό τρόπο.

Το σκάνδαλο Πάχτα

Παραμονές εκλογών του 2004 η πολιτική ζωή του τόπου σείστηκε από το περιβόητο «σκάνδαλο Πάχτα». Επικράτησε πολιτική θύελλα. Ο νέος τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μπροστά στον πολιτικό σεισμό προχώρησε στη διαγραφή εννιά βουλευτών που είχαν υπογράψει την επίμαχη τροπολογία για το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική. Μεταξύ αυτών και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο σημερινός υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαγραφή του σήμανε την έναρξη του δικού του «πολιτικού χειμώνα». Δεν κράτησε όμως πολύ. Πέντε χρόνια μετά το σκάνδαλο ξεχάστηκε και ο Κουρουμπλής στις εκλογές του 2009 ήταν και πάλι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ και κατόρθωσε να εκλεγεί. Ήταν η τελευταία φορά που πέρασε το κατώφλι της Βουλής ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ο πρώτος που αποφάσισε να περάσει την πόρτα της Κουμουνδούρου.
Δύο χρόνια μετά, η απόφασή του να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ είχε ψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο, έφερε και τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ. Ήταν η απαρχή της συνέχισης της πολιτικής του σταδιοδρομίας στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Π.Κ. στα έγγραφα του FBI

O νυν πρωθυπουργός αξιοποίησε από την πρώτη στιγμή τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Άλλωστε, η μεταγραφή ήταν ένα σήμα προς τον παραδοσιακό κόσμο του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει πολιτική στέγη.
Τον Ιανουάριο του 2015, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ορκίστηκε υπουργός Υγείας. Μία θέση όπου έμεινε μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2015, όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Η περίοδος της υπουργίας του έχει συνοδευτεί από διάφορους ψιθύρους, αλλά και επίσημες καταγγελίες προς τις εισαγγελικές αρχές. Η εφημερίδα Φιλελεύθερος αποκάλυψε πρόσφατα μία ανώνυμη καταγγελία η οποία είχε φτάσει στην πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου.
Η καταγγελία, την οποία η κ. Ράικου είχε διαβιβάσει στον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννη Σέβη, έκανε λόγο για «απάτη» και «τη μεγαλύτερη ληστεία» κατά την τιμολόγηση των φαρμάκων το 2016. Συγκεκριμένα, η καταγγελία αφορούσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία απόφαση του Παναγιώτη Κουρουμπλή την περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός Υγείας.
Ο αποστολέας ανέφερε συγκεκριμένα, ότι στην τιμολόγηση του 2016 «υπήρξε προκλητική μεταχείριση εταιρειών, όπου τα φάρμακα έπρεπε να τιμολογηθούν μέχρι και 75% χαμηλότερα, όμως τους δόθηκε παρανόμως η δυνατότητα να εκδώσουν εθελοντικά έκπτωση μέχρι και 10% και ωφελήθηκαν αυτοί και οι “άλλοι” το 65%».
Η δημοσίευση ήρθε λίγες εβδομάδες μετά τα όσα ακούστηκαν στη Βουλή αναφορικά με την ύπαρξη αναφοράς του Παναγιώτη Κουρουμπλή στα έγγραφα του FBI που απεστάλησαν στην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, για την υπόθεση Novartis.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες βουλευτών της αντιπολίτευσης, στα έγγραφα γίνεται αναφορά στον κ. Κουρουμπλή με τα αρχικά Π.Κ. Ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής παραδέχτηκε μάλιστα, ότι ο ίδιος είναι το πρόσωπο που αναφέρουν τα έγγραφα και απέδωσε την αναφορά σε μια συνάντηση που έγινε κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου, ενώ σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για την περίοδο της υπουργίας του προς την κ. Ράικου, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε πως «πρόκειται για μία ανώνυμη καταγγελία που την έκαναν σημαία» και ότι την περίοδο που αναφέρεται η καταγγελία είχε εγκαταλείψει το υπουργείο Υγείας.
Παρά τις εξηγήσεις Κουρουμπλή, ο νυν υπουργός φαίνεται όμως ότι συγκεντρώνει τα πυρά της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο Νοvartis. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ δια μέσω του Νίκου Δένδια είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι είχε αποκρύψει το όνομα του Παναγιώτη Κουρουμπλή από την υπόθεση και ότι η αναφορά στα έγγραφα είναι σε 11 πολιτικά πρόσωπα και όχι 10.
Ζητούσε μάλιστα, αντί για 10 να στηθούν 11 κάλπες στην ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή. Κάτι που δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση, η οποία είδε για πρώτη φορά τα απόνερα της υπόθεσης να χτυπούν και το δικό της «καράβι» και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Δυσαρέσκεια για το Αγία Ζώνη και οι καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ

Εκτός από την θητεία του στο υπουργείο Υγείας, αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η τωρινή του θητεία στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, το ναυάγιο του Αγία Ζώνη προκάλεσε εκτεταμένη μόλυνση στο Σαρωνικό. Τμήματα της πετρελαιοκηλίδας έφτασαν μέχρι και τις ακτές της Γλυφάδας με τους πολίτες να παρακολουθούν ανήσυχοι τις εξελίξεις.
Ο χειρισμός προκάλεσε γκρίνιες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ειδικά σε ό,τι αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά του υπουργού. Στην ιστορία έχουν μείνει οι δηλώσεις Κουρουμπλή μεσούσης της τεράστιας περιβαλλοντικής μόλυνσης του Σαρωνικού. Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ για το αν θα έπρεπε ο κόσμος να κάνει μπάνιο ή όχι και να ψαρεύει, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε:
«Γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος;»,  και πρόσθεσε: «Εγώ πιστεύω ότι είναι ασφαλείς οι πολίτες». Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν δυσαρέσκεια όχι μόνο στα υψηλά κλιμάκια του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στον υπουργό Ναυτιλίας έγιναν μάλιστα και συστάσεις για καλύτερη επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης. Στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούσε μάλιστα την περίοδο εκείνη η πληροφορία, ότι ο Κουρουμπλής υπέβαλλε την παραίτησή του αλλά δεν έγινε δεκτή. Ο ίδιος, βέβαια, δημόσια δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν παραιτείται.
Δεν ήταν, όμως, η πρώτη φορά την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Ναυτιλίας που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Οι συνδικαλιστές της ΠΕΝΕΝ συχνά πυκνά στρέφονται με ανακοινώσεις του εναντίον του κ. Κουρουμπλή. Τον κατηγορούν ότι εξυπηρετεί τα «συμφέροντα των εφοπλιστών», παρά το γεγονός ότι προεκλογικά άλλα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά τους θορύβους, ο Κουρουμπλής παραμένει ακλόνητος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ, με πολλούς να αναρωτιούνται για ποιο λόγο ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να τον στηρίζει. Μένει να φανεί από τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών.
politik.gr