1.3.18

Πούτιν: Δοκιμάσαμε πυρηνικά όπλα που δεν μπορούν να αναχαιτιστούν



Σημαντικές ανακοινώσεις έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν από το βήμα της ετήσιας ομιλίας του σε Ρώσους βουλευτές.
Εκανε γνωστό ότι έχει γίνει δοκιμή νέων πυρηνικών όπλων, ανάμεσα στα οποία και ένας πυρηνοκίνητος πύραυλος και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο drone, τα οποία δεν μπορεί να αναχαιτήσει κανείς.
Οπως διευκρίνισε η δοκιμή έγινε το περασμένο φθινόπωρο με τον πύραυλο να έχει απεριόριστη εμβέλεια και τέτοια υψηλή ταχύτητα που να του επιτρέπει να διαπερνάει οποιαδήποτε πυραυλική άμυνα.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν επίσης δοκιμάσει έναν νέο ισχυρότερο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, με την ονομασία Sarmat, που έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από τον προκάτοχό του.

Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε επίσης ότι κάθε χρήση πυρηνικού όπλου κατά της Ρωσίας ή συμμάχου της θα προκαλέσει την άμεση απάντηση της Μόσχας.
Ο ίδιος, ωστόσο, υποστήριξε ότι οι κινήσεις ενίσχυσης της άμυνάς της Ρωσίας πραγματοποιούνται εντός του πλαισίου που ορίζουν οι διεθνείς συμφωνίες.

Στόχος να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής

Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων και να μειώσει στο μισό το «απαράδεκτο» επίπεδο της φτώχειας κατά την εξαετή προεδρική θητεία που αναμένεται ότι θα κερδίσει στις εκλογές της 18ης Μαρτίου.
Ενώ απομένουν κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές ο Πούτιν άρχισε την ετήσια ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου επιμένοντας στην ανάγκη να βελτιωθεί «η ευημερία» του πληθυσμού και να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές και στην υγεία για να αποφευχθεί μια «καθυστέρηση» της Ρωσίας στους τομείς αυτούς, κάτι που είπε πως θεωρεί τον «κύριο εχθρό» του.
«Τα επόμενα χρόνια θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τη ζωή της χώρας», επέμεινε ο Ρώσος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι «η ανάπτυξη της ευημερίας έχει ουσιαστική σημασία».
«Οφείλουμε να φέρουμε σε πέρας έναν από τους στόχους κλειδιά της επόμενης δεκαετίας: να παράσχουμε μια βέβαιη και μακροπρόθεσμη αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών και να μειώσουμε μέσα σε έξι χρόνια τουλάχιστον στο μισό το ποσοστό της φτώχειας», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο αριθμός των φτωχών στη χώρα μειώθηκε από 42 εκατομμύρια το 2000 σε περίπου 20 εκατομμύρια σήμερα.
Το επίπεδο αυτό αυξήθηκε ωστόσο ξανά στη διάρκεια της τελευταίας προεδρικής θητείας του Βλαντίμιρ Πούτιν (2012-2018) που σηματοδοτήθηκε από οικονομική ύφεση.
«Η καθυστέρηση, ιδού ο εχθρός μας», είπε ο ρώσος πρόεδρος υπογραμμίζοντας τη σημασία της τεχνολογικής προόδου ώστε η Ρωσία, το «κολοσσιαίο δυναμικό» της οποίας στην τεχνολογία εγκωμίασε, να μην μείνει στο περιθώριο της «τεχνολογικής επανάστασης».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ηγείται της Ρωσίας εδώ και περισσότερο από 18 χρόνια, είναι υποψήφιος για μια τέταρτη εξαετή θητεία στις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου, τις οποίες αναμένεται ευρέως ότι θα κερδίσει.
eleftherostypos