18.3.18

Άνετη νίκη Πούτιν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα


Νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ήταν άλλωστε και αναμενόμενο, με 71% δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των ρωσικών προεδρικών εκλογών.
Με καταμετρημένο το 21,3% των ψηφοδελτίων, ο Πούτιν συγκεντρώνει το 71,97% όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass επικαλούμενο ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής.
Η ιστοσελίδα Russia Today μεταδίδει ότι ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Pavel Grudinin ακολουθεί με 15%.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2000 ενώ επανεκλέχθηκε και το 2004.
Το ρωσικό σύνταγμα του απαγόρευε να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη συνεχόμενη φορά και έτσι δεν συμμετείχε στις εκλογές του 2008 – τη χρονιά που η προεδρική θητεία αυξήθηκε από τέσσερα στα έξι χρόνια.
Μετά από συνταγματικές αλλαγές, ο Πούτιν κέρδισε το 63,6% το 2012 και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει στον προεδρικό θώκο έως το 2024, όταν και θα είναι 72 ετών.
Σημειώνεται ότι περισσότερα από 107 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν σήμερα να ψηφίσουν στη Ρωσία από τις 08:00 (τοπική ώρα).
Δεδομένης της διαφοράς ώρας, πριν από την Μόσχα είχαν ήδη ανοίξει από χθες το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα εκλογικά τμήματα στην ρωσική Άπω Ανατολή και την Σιβηρία.
Το Κρεμλίνο έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, που θα είναι και το μοναδικό βαρόμετρο αυτής της ψηφοφορίας, με μία μαζική καμπάνια ενημέρωσης, παρακίνησης, διευκόλυνσης των ετεροδημοτών, αλλά επίσης και με την άσκηση πίεσης, σύμφωνα με τα MME, επί των δημοσίων υπαλλήλων και των φοιτητών να πάνε στις κάλπες.