4.3.18

Στους Έλληνες στρατιωτικούς που είναι «αιχμάλωτοι» στην Τουρκία είναι αφιερωμένες οι κυριακάτικες λειτουργίες της Ι.Μ. Ορεστιάδας

.

Στην περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται προφυλακισμένοι στην φυλακή της Αδριανούπολης, είναι αφιερωμένες οι λειτουργίες που τελέστηκαν σήμερα (Κυριακή 04/3) στους ναούς της Ι.Μ. Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου κατόπιν παραινέσεως του Μητροπολίτη Δαμασκηνού.
Όπως μεταδίδει από το βόρειο Έβρο η Μαρία Μανάκα ο κ. Δαμασκηνός, απεύθυνε έκκληση στο σύνολο  των Ιερέων της Μητροπόλεως,  ώστε κατά την επερχόμενη κυριακάτικη Θεια Λειτουργία,  να προσευχηθούν «υπέρ υγείας και ενισχύσεως των δυο στρατιωτικών Δημητρίου και Αγγέλου που βρίσκονται αυτές τις ώρες στις φυλακές της γειτονικής Αδριανουπολης».
Το χρονικό
Οι δύο στρατιωτικοί – ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο ΕΠΟΠ λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης- συνελήφθησαν την Πέμπτη 01/03 στην ελληνοτουρκική μεθόριο στο ύψος των Καστανεών από Τούρκους στρατιώτες με το αιτιολογικό ότι είχαν εισέλθει στο τουρκικό έδαφος. Οι δύο στρατιωτικοί εκτελούσαν περίπολο στη μεθόριο την ώρα της σύλληψής τους και αμφότεροι υποστηρίζουν ότι πέρασαν απέναντι χωρίς να το αντιληφθούν και χωρίς καμία σκοπιμότητα.
Οι δύο στρατιωτικοί συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον των τουρκικών αρχών που διέταξαν την κράτησή τους στη φυλακή της Αδριανούπολης, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα δικαστούν με τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, αλλά και της κατασκοπείας.
Κατά ένα άλλο σενάριο που μεταδόθηκε από ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο Έλληνες αξιωματικοί ενδεχομένως να κατηγορηθούν ότι επιχειρούσαν να συλλέξουν πληροφορίες για την οργάνωση FETO, δηλαδή υπέρ των Γκιουλενιστών που ο Ερντογάν θεωρεί υπαίτιους για την διενέργεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος σε βάρος του, τον Ιούλιο του 2016.
Η σύλληψη των στρατιωτικών κινητοποίησε τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του Ελληνικού Στρατού, τα οποία χειρίζονται το θέμα αποκλειστικά, ενώ η διαρροή πληροφοριών είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Οι δύο αξιωματικοί πάντως έχουν τη στήριξη της προξένου της Ελλάδας στην Αδριανούπολη, αλλά έχουν επικοινωνήσει και με τους νομικούς εκπροσώπους τους στην Ελλάδα.
Ώρες αγωνίας περνούν φυσικά και οι δικοί τους άνθρωποι, καθώς η επικοινωνία είναι δύσκολη, αν και το βλέμμα όλων τώρα πια είναι στραμμένο στη δίκη που θα γίνει τη Δευτέρα.
Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και από το ΓΕΣ επιχειρείται η καλλιέργεια αισιόδοξου κλίματος, με τα μηνύματα που εκπέμπουν τόσο το Επιτελείο, όσο και το Υπουργείο να κινούνται στη λογική οτι «οι δύο στρατιωτικοί θα επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα».
Το cnn.gr επικαλούμενο ΜΜΕ της γείτονος δημοσιεύει αποσπάσματα από τις καταθέσει των δυο αξιωματικών, που αμφότεροι υποστηρίζουν ότι το πέρασμα τους στην Τουρκία έγινε κατά λάθος, ενώ ο ένας εκ των δύο φέρεται ότι υποστήριξε: «Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός. Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη […] Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα. Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα δεν καταλάβαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. Πότε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη;».
Επίσης υποστήριξαν ότι αν ήταν κατάσκοποι δεν θα ειχαν κινηθεί πάνω στο χιόνι, στο οποίο «γράφονται» τα ίχνη των παπουτσιών, ενώ ακόμα δεν είναι απολύτως σαφές αν οι στρατιωτικοί κινούνταν με όχημα ή πεζή.


Πυραμίδα σήμανσης των ελληνοτουρκικών συνόρων στη μεθόριο των Καστανεών

Οργιάζει το ίντερνετ μετά τη σύλληψη των στρατιωτικών 
Και ενώ οι διπλωματικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας βρίσκονται στο κόκκινο, στο διαδίκτυο και δη στα social media, οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν με τους χρήστες να μοιράζονται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους επί του θέματος και φυσικά τις ανάλογες «προφητείες» γερόντων της Ορθοδοξίας.
Για ορισμένους είναι πλέον δεδομένο ότι η σύλληψη των στρατιωτικών συνιστά την έναρξη μιας πολεμικής σύρραξης Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν βέβαιο ότι η απελευθέρωση των δύο, θα έχει ως προαπαιτούμενο την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της γείτονος.
Εν τω μεταξύ ολοένα και περισσότερους διαδικτυακούς υποστηρικτές κερδίζει η προτροπή για «μποϊκοτάζ» στην Αδριανούπολη, δηλαδή η προτροπή να μην επισκέπτονται οι Έλληνες την τουρκική πολη, τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψουν πίσω οι δύο αξιωματικοί.
Οι ψυχραιμότεροι καλούν και τους υπόλοιπους να επιδείξουν σύνεση και καρτερία, τουλάχιστον μέχρι να γίνει η δίκη των στρατιωτικών, ωστόσο αποτελούν μειοψηφία.
Τέλος, ένα από τα σενάρια που αναπαράγονται από πολλούς είναι και αυτό που θέλει τους Τούρκους να είχαν στήσει ενέδρα στους Έλληνες στρατιωτικούς, όπως επίσης και αυτό της απαγωγής τους. (Juan)

reportal.gr