3.3.18

Τι δείχνουν οι κινήσεις της Άγκυρας στην υπόθεση των στρατιωτικών


Η υπόθεση των συλληφθέντων στρατιωτικών, θα μπορούσε να είναι απλή. Οι κινήσεις της Άγκυρας όμως δείχνουν το αντίθετο


Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη - 

Οι κατηγορίες για (κατασκοπεία) εισβολή σε ξένο έδαφος με οπλισμό που αντιμετωπίζουν οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στην Τουρκία, είναι ενδεικτικές των προθέσεων της Άγκυρας.

Ήδη από νωρίς το πρωί οι εκτιμήσεις που κάναμε ανέφεραν ότι οι προθέσεις της Άγκυρας είναι να εκμεταλλευτεί πολιτικά το περιστατικό.

Οι διαρροές στον τουρκικό Τύπο είναι ενδεικτικές του τι θα ακολουθήσει.





Δυο είναι τα βασικά σενάρια που κυκλοφορούν σε εθνικιστικές τουρκικές εφημερίδες. Το ένα αναφέρει ότι οι συλληφθέντες δεν είναι στρατιωτικοί, αλλά κατάσκοποι με στολή που περιπολούσαν στη μεθόριο.

Το άλλο σενάριο είναι κάτι ανάλογο με ελαφριά παραλλαγή: πρόκειται για στρατιωτικούς που μπήκαν στο τουρκικό έδαφος για να συναντήσουν κρυφά στελέχη των Κούρδων της Συρίας ή ακόμα και γκιουλενιστές!

Το δεύτερο σενάριο παραπέμπει ευθέως στις κατηγορίες ότι η Ελλάδα υποθάλπει όσους η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτες και σχετίζεται σαφώς με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που έφθασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και τελικά έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα.



Χάθηκαν ή όχι;



Έντονη κριτική ασκείται στην ελληνική θέση ότι οι δυο στρατιωτικοί πιθανώς να έχασαν τον προσανατολισμό τους και να βρέθηκαν στο τουρκικό έδαφος. Επιχειρήματα υπάρχουν τόσο υπέρ της πιθανότητας να έχει συμβεί όσο και υπέρ του αντιθέτου.

Κατ’ αρχήν είναι δεδομένο ότι ήταν μέρα μεσημέρι και ότι ο ένας εκ των δυο είναι “ντόπιος”, καθώς κατάγεται από την Ορεστιάδα και είναι αναμενόμενο να γνωρίζει τα κατατόπια. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, και η ομίχλη που πολλές φορές υπάρχει στην περιοχή, είναι πιθανό να συνέβαλε στο να χάσουν τα “σημάδια” των συνόρων, αφού στην συγκεκριμένη περιοχή μέσα στο δάσος δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο.



Γιατί δεν έχουν ακόμα επιστραφεί;



Το γεγονός ότι δεν λύθηκε άμεσα και σε τοπικό επίπεδο το θέμα, καθώς οι στρατιωτικές αρχές των δυο χωρών έχουν επαφή και αρμοδιότητα να κάνουν κάποιες συνεννοήσεις σε περίπτωση που προκύπτουν κάποια ζητήματα, είναι ενδεικτικό ότι η επιθυμία της Τουρκίας είναι να τραβήξει το περιστατικό και σε χρόνο και σε ένταση.

Εάν επιθυμούσαν οι δυο πλευρές, μέχρι χθες το βράδυ οι δυο στρατιωτικοί θα είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν σε ανάλογα περιστατικά και με Τούρκους.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ όλα στην αρχή έδειχναν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, το βράδυ άρχισε να κλιμακώνεται η κατάσταση αφού η Άγκυρα αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το θέμα και αντί να λυθεί μεταξύ των στρατιωτικών αρχών, ζητήθηκε επικοινωνία των υπουργείων εξωτερικών των δυο χωρών.


Η επικοινωνία επετεύχθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα με παράλληλη επικοινωνία και των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών. Η δικαστική εμπλοκή και οι κατηγορίες για κατασκοπεία, δείχνουν ότι υπάρχει πρόθεση να τραβήξει σε χρόνο η διαδικασία, από μερικές ημέρες μέχρι μερικούς μήνες.

Βέβαια, όπως έλεγαν στρατιωτικοί που έχουν διατελέσει σε θέσεις στρατιωτικών πληροφοριών, το θέμα θα μπορούσε ακόμα και να φθάσει με ανάλογες ενέργειες από την ελληνική πλευρά και στη συνέχει ανταλλαγή, κάτι που αν και ακούγεται απίθανο, ωστόσο θα μπορούσε να συμβεί.

armyvoice