10.3.18

Ο Ερντογάν αποφυλάκισε δημοσιογράφους της... Τζουμχουριέτ


Δυο δημοσιογράφους της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» αποφυλάκισε ο Ερντογάν, θέλοντας να «φτιάξει» το… δημοκρατικό του προφίλ. Πρόκειται για τον διευθυντή της εφημερίδας Μουράν Σαμπουντζού και τον ρεπόρτερ Αχμέτ Σικ, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά... υπό όρους.

Υποστηρικτές των κατηγορουμένων στο ακροατήριο μέσα στην αίθουσα υποδέχθηκαν την απόφαση με κραυγές χαράς. Ο Σικ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του ακούγοντάς την. Ωστόσο οι δύο γνωστοί τούρκοι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να διώκονται ποινικά για την υπόθεση, όπως ξεκαθάρισε το δικαστήριο, το οποίο παράλληλα διέταξε να παραμείνει προφυλακισμένος ο Ακίν Αταλάι, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εφημερίδας.

Στο εδώλιο λόγω Γκιουλέν

«Τα προβλήματα της Τουρκίας δεν λύθηκαν απλά και μόνο επειδή μας άφησαν ελεύθερους», σχολίασε ο Σαμπουντζού βγαίνοντας από τη φυλακή. «Ως δημοσιογράφοι, η αποστολή μας συνίσταται στο να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς φόβο, όπως πριν.»  «Δεν είναι μέρα για να γιορτάζουμε», σημείωσε από την πλευρά του ο Σικ, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΔΣ της Τζουμχουριέτ παραμένει στη φυλακή.
Όλοι τους κατηγορούνται ότι διατηρούν στενές σχέσεις με τον Φετουλιάχ Γκιουλέν. Το παράδοξο πάντως είναι ότι ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, που αποφυλακίστηκε την Παρασκευή, είναι εξάλλου από τους πιο σκληρούς επικριτές του Γκιουλέν.
Σε ένα βιβλίο του που είχε εκδοθεί το 2011 και αρχικά η κυκλοφορία του απαγορεύθηκε, με τίτλο «Ο στρατός του ιμάμη», ο Σικ είχε καταγγείλει το γεγονός πως ο Γκιουλέν προσπαθούσε να παρεισφρήσει στους τουρκικούς θεσμούς και να πάρει αφανώς τον έλεγχό τους – το περιεχόμενο του βιβλίου του είχε τότε οδηγήσει στη φυλάκισή του για μικρό διάστημα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, politik