7.3.18

Οι Τούρκοι λένε ότι «ο αμερικανικός 6ος στόλος έρχεται για να προστατέψει τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil από εμάς»

Έντονη ανησυχία προκαλεί στην Άγκυρα η μεταφορά του 6ου στόλου στην κυπριακή ΑΟΖ όπου και θα προστατέψει τις γεωτρήσεις των ερευνητικών πλοίων της Exxon Mobil.

Όπως αναμένονταν οι Αμερικανοί θα προστατέψουν την επένδυσή τους και έχουν την δύναμη να το κάνουν. Πέραν αυτού έχουν δεχτεί πολλά «σκαμπίλια» από την Άγκυρα και εδώ και αρκετό καιρό θέλουν με οποιοδήποτε τρόπο να «ρεφάρουν»
Έτσι η Yenisafak, η κατεξοχήν φιλοερντογανική εφημερίδα και που ο διευθυντής της Ιμπραχίμ Καραγκιούλ είναι εκ των στενότερων συμβούλων του Ρ.Τ.Ερντογάν, εστιάζει σήμερα στο γεγονός της χρήσης του 6ου αμερικανικού στόλου στην προστασία των πλοίων που θα πραγματοποιήσουν εργασίες γεώτρησης για αναζήτηση φυσικού αερίου στο  10ο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ
«Τα ερευνητικά σκάφη που ανήκουν στην αμερικανική εταιρεία ExxonMobile, αναμένεται να φθάσουν στη ανατολική Μεσόγειο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Κατά τη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών στο 10ο οικόπεδο, ο 6ος Στόλος, θα προστατεύσει τα εν λόγω πλοία.
Τα τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν εμποδίσει τον περασμένο μήνα τη γεώτρηση του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού Eni.
Η Τουρκία, για σχεδιασμούς των Ελληνοκυπρίων  στο 3ο οικόπεδο ανοιχτά της Αμμοχώστου, είχε  αναγγείλει Navtex απαγορεύοντας τη ναυτιλιακή κυκλοφορία μέχρι τις 10 Μαρτίου»
pronews