9.3.18

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών με ορμητήριο τα Εξάρχεια – 21 συλλήψεις (φωτό- video)


Κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που δρούσε με ορμητήριο τα Εξάρχεια εξαρθρώθηκε μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση
Έπειτα από επιχείρηση στα Εξάρχεια, στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν 13 υπήκοοι Αλβανίας, 4 ημεδαποί, 2 υπήκοοι Γεωργίας, ένας υπήκοος Μολδαβίας και ένας υπήκοος Βουλγαρίας, ηλικίας από 19 έως 37 ετών, εκ των οποίων οι 11 αποτελούσαν τον κεντρικό πυρήνα της οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν εντός των Εξαρχείων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ναρκωτικών και των διακεκριμένων κλοπών και ληστειών, σύμφωνα με την Αστυνομία.
Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα πέντε μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, οι όποιοι κατηγορούνται για τα ίδια αδικήματα.
Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβριο, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών και τη διάπραξη ληστειών και κλοπών.
Προσδιορίζεται ότι στο διάστημα αυτό διακίνησαν περισσότερα από 55 κιλά κάνναβης και 1,5 κιλό κοκαΐνης, αποκομίζοντας κέρδη δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Επιπλέον διέπραξαν 4 ληστείες στα Εξάρχεια και τη Ν. Ιωνία, διάρρηξη στο Γκύζη και κλοπές οχημάτων στο Ιλίον και τα Εξάρχεια.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης (modus operandi), προέκυψε ότι τα μέλη της δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως:
Η κεντρική ομάδα, με βασικό κορμό (11) μέλη, δρούσε με ορμητήριο και πεδίο δράσης τα Εξάρχεια, αποτελώντας τον πυρήνα του δικτύου και την κοινή συνισταμένη των λοιπών συνεργαζόμενων υποομάδων.
Στο πλαίσιο της έρευνας διακριβώθηκε ότι βασικός προμηθευτής του δικτύου ήταν σημαίνον στέλεχος της ομάδας, που κινούταν στην περιοχή των Εξαρχείων και του κέντρου της Αθήνας, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Φλεβάρη για ένοπλη ληστεία σε βάρος ιδιώτη στην περιοχή των Εξαρχείων.
Η σύλληψη του δεν ανέστειλε τη δραστηριότητα της ομάδας, αφού τα μέλη της, επέκτειναν τη δράση τους και αναζήτησαν νέους προμηθευτές, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Τα ναρκωτικά που προμηθευόταν και διακινούσε η συγκεκριμένη ομάδα, αποθηκεύονταν σε «καβάτζα» της οργάνωσης που βρισκόταν στην περιοχή των Εξαρχείων.
Το σημείο είχε επιλεγεί ώστε να είναι κοντά στο πεδίο δράσης τους, να διευκολύνει τη διακίνηση των ναρκωτικών και τον εύκολο και γρήγορο ανεφοδιασμό, άλλα και τη διαφυγή ή απόκρυψη των μελών, σε περιπτώσεις εντοπισμού από τις διωκτικές Αρχές.
Τα μέλη της ομάδας των Εξαρχείων, αποσκοπώντας στην ευχερέστερη πραγμάτωση του εγκληματικού τους σκοπού, είχαν προβεί στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων, αναθέτοντας σε συγκεκριμένα μέλη το ρόλο του συντονιστή της διακίνησης, ενώ τα υπόλοιπα λειτουργούσαν ως εκτελεστικά όργανα – «βαποράκια».
Τα «βαποράκια» παραλάμβαναν τα ναρκωτικά και μετέβαιναν στα σημεία – πόστα τους, σε δρόμους πέριξ της πλατείας των Εξαρχείων, ενώ οι συναλλαγές με τους «πελάτες» – χρήστες πραγματοποιούνταν, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, σε προκαθορισμένα σημεία, στα οποία μετέβαιναν είτε πεζοί, είτε με μοτοσυκλέτες, κατά τρόπο που προσομοιάζει στις υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης («delivery»).
Σε ό,τι αφορά στις τιμές των ναρκωτικών ουσιών, ως ελάχιστες τιμές λιανικής πώλησης είχαν καθοριστεί τα 5 ευρώ ανά γραμμάριο κάνναβης και τα 55 ευρώ ανά γραμμάριο κοκαΐνης.
Τα μέλη της ομάδας πραγματοποιούσαν τις συναντήσεις τους σε δύο συγκεκριμένους χώρους στην περιοχή των Εξαρχείων, ενώ κατά τις επικοινωνίες – συναλλαγές τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις, προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτό το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.
Ενδεικτικά:
  • για ποσότητες κοκαΐνης χρησιμοποιούσαν τι φράσεις «μισό», «ένα», «ολόκληρο» και «πέτρα»
  • για ποσότητες κάνναβης «μπιτς», «σταφύλι», «πράγμα» ή «πράγματα, «μικρό» ή «μεγάλο», «μπουφάν», «πράσινα παντελόνια»,
  • για ένα κιλό κάνναβης: «μηχανή» ή «μηχανάκι» και «μπλούζα»,
  • για χρήματα σε ευρώ: «λεκ» (αλβανικό νόμισμα) και
  • για χρέος προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών ουσιών: «γκολ».
Χαρακτηριστικό της οργανωμένης δράσης και της αποφασιστικότητας για τον πλήρη έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών στην περιοχή αποτελεί ο ειδικότερος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση απειλών, είτε από ανταγωνιστές, είτε από εξωτερικούς παράγοντες.
Συγκεκριμένα στην προσπάθειά τους να «ελέγξουν» τη διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή προέβαιναν συστηματικά σε χειροδικίες και απειλές σε βάρος «ανταγωνιστών».


policenews