18.2.18

ΗΠΑ: Στη Μεσόγειο θέλουν τη θαλάσσια εκστρατευτική πλατφόρμα USNS Hershel


Το Σώμα των Πεζοναυτών επιθυμεί όπως το νέο του πλοίο – θαλάσσια εκστρατευτική πλατφόρμα (ΕSB: Expeditionary Sea Base), το μελλοντικό USNS Hershel «Woody» Williams (T-ESB-4), να επιχειρήσει στη Μεσόγειο.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του σώματος στρατηγός Νέλερ το δεύτερο ΕSB θα δοθεί στον 6ο Στόλο ώστε να συγκροτηθεί μια αμφίβια ομάδα ετοιμότητας και μια εκστρατευτική δύναμη πεζοναυτών στη Μεσόγειο, μια περιοχή που έχει αφεθεί τα τελευταία χρόνια

«Θέλω να δω αυτό το πλοίο εκεί διότι θα μου προσέφερε μεγάλη επιχειρησιακή ευελιξία», είπε ο Νέλερ. Το πρώτο σκάφος ESB, USS Lewis B. Puller (ESB-3), έχει διατεθεί στην Central Command. Το δεύτερο «βαπτίστηκε» τον Οκτώβριο στα ναυπηγεία της General Dynamics NASSCO και αναμένεται να παραδοθεί εντός του έτους.
Το τρίτο σκάφος ESB θα παραδοθεί το 2019 ενώ έχουν διατεθεί τα κονδύλια για τη ναυπήγηση και ενός τετάρτου σκάφους. Τα σκάφη ESB αναπτύχθηκαν ως εξέλιξη των Expeditionary Transfer Dock και μπορεί να αξιοποιηθεί σε πληθώρα αποστολών.
Το Σώμα των Πεζοναυτών είναι μεγάλος υποστηρικτής των σκαφών του τύπου λόγω των δυνατοτήτων του καθώς διαθέτει μεγάλο κατάστρωμα πτήσης και μπορεί να μεταφέρει μικρά σκάφη. Πιθανά πεδία ανάπτυξης των ESB είναι η Μέση Ανατολή, η Μεσόγειος, ο κόλπος της Γουινέας, το Κέρας της Αφρικής και αλλού.
defence-point